La Vanguardia (Català)

Nissan promet un pla de viabilitat i els sindicats convoquen protestes

- D. ÁLVAREZ

Gianluca De Ficchy, president de Nissan Europe, va comunicar ahir als representa­nts sindicals que a partir del maig la planta de la Zona Franca deixarà de fabricar la versió de la pick-up que es fa ara per a Mercedes, l’X Class, com va avançar ahir aquest diari. De Ficchy va assegurar que aquesta mesura no comportarà, almenys de moment, cap retallada d’ocupació i es va comprometr­e a presentar abans de les vacances d’estiu un pla de viabilitat per a aquesta factoria, segons van explicar fonts sindicals.

De Ficchy també va assegurar que s’incorporar­an noves motoritzac­ions per a la pick-up Navara (la versió de la marca Nissan), per tal de complir les obligacion­s sobre emissions, en una mostra que es vol donar continuïta­t al model i a la factoria.

Les seves explicacio­ns no van convèncer els sindicats, que han convocat mobilitzac­ions de protesta tant a Barcelona, com a Àvila i Cantàbria, on Nissan també disposa de plantes. A Barcelona, es preveu una concentrac­ió davant el consolat japonès per al dimarts de la setmana vinent.

“Està clar que amb la retirada de la pick-up de Mercedes es produirà a partir del maig un excedent de personal”, va dir Miguel Ruiz, del sindicat SigenUsoc. Segons Ruiz, tot apunta que a partir del mes de maig sobrarà un dels torns en què es fabrica la pick-up. “Fa anys que la plantilla accepta sacrificis en sous i en drets, mentre que l’empresa incompleix repetidame­nt els plans i les inversions promeses”, va subratllar.

També Comissions Obreres va exigir a Nissan que concreti les inversions compromese­s i que s’adjudiquin noves produccion­s a la planta de la Zona Franca “per garantir la continuïta­t i l’estabilita­t de la planta, i els llocs de treball”. Aquest sindicat va demanar, a més, que “s’ofere

ixin garanties per al desenvolup­ament de nous models que s’orientin cap on es dirigeix el sector, és a dir, cap al cotxe elèctric i autònom”.

La factoria barcelonin­a, que funciona ja per sota del 30% de la seva capacitat productiva, va fabricar un total de 8.000 unitats del model de MercedesBe­nz l’any passat, la qual cosa representa un 14,5% de la producció de la planta, que va assolir els 55.000 vehicles anuals el 2019.

Segons fonts sindicals, De Ficchy

va admetre que en aquestes condicions la planta no és viable i per això el grup està analitzant “diverses opcions”.

Tant el Ministeri d’Indústria com la Conselleri­a d’Empresa han estat informats ja de la gravetat de la situació, que, segons els sindicats, requereix constituir una taula de negociació en què participin les administra­cions, a més de l’empresa i els sindicats. Amb prop de 3.000 treballado­rs, la planta de Barcelona acaba de patir una retallada de 600 llocs de treball.

 ??  ?? Luca De Meo davant una fotografia amb la imatge de Barcelona a la seu de Seat
Luca De Meo davant una fotografia amb la imatge de Barcelona a la seu de Seat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain