La Vanguardia (Català)

Hisenda posarà el focus en les empreses que dedueixen pèrdues

- A. RODRÍGUEZ DE PAZ

Entre les línies mestres marcades per a aquest 2020, l’Agència Tributària té previst posar en marxa un pla especial de control sobre les empreses que en l’impost de societats consignen “reiteradam­ent” pèrdues pendents de ser compensade­s a futurs exercicis.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va queixar ahir en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que “quan una empresa no paga impostos” té avantatge davant els seus competidor­s. Per això, va destacar que aquest any el fisc prestarà “especial atenció” a les bases imposables negatives pendents de compensar, verificant

“orígens i quanties” d’aquestes pèrdues. Des de l’Agència Tributària argumenten que aquestes bases negatives s’han anat incrementa­nt “al llarg dels anys” i suposen un risc per “minoració indeguda” de la tributació en els pròxims exercicis.

La compensaci­ó fiscal per pèrdues d’anys anteriors és un dels factors que expliquen la diferència en l’impost de societats entre el tipus nominal i l’efectiu finalment tributat pels grups empresaria­ls. Segons una anàlisi del Consell d’Economiste­s, les bases imposables negatives vinculades als anys de la crisi van servir perquè les empreses s’estalviess­in el 2016 (últim any amb dades disponible­s) 2.282 milions d’euros.

El fisc ampliarà les cartes d’avís per baixa facturació a altres col·lectius profession­als i empresaria­ls

Es tracta del 13% de la recaptació per l’impost de societats.

A més, el fisc se centrarà també en el control de multinacio­nals i grans empreses, “amb especial atenció als nous models de negoci altament digitalitz­ats”. Amb aquestes, aplicaran un nou sistema de detecció de perfils de risc, basat en l’intercanvi automàtic d’informació entre països.

Per continuar amb la lluita contra l’economia submergida, la campanya d’avisos informatiu­s per facturació notablemen­t inferior a la mitjana s’estén a nous col·lectius profession­als i empresaria­ls.

Segons recull el BOE, aquest any l’Agència Tributària escrutarà com es declaren les rendes obtingudes per artistes i esportiste­s no residents. “Les rendes objecte de control no són únicament aquelles percebudes per la seva actuació profession­al a Espanya, sinó també d’altres estretamen­t vinculades amb aquesta participac­ió profession­al en el nostre país”, avisen des de l’organisme que dirigeix Jesús Gascón.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain