La Vanguardia (Català)

Galán: “Espanya té el primer pla energètic sòlid en 20 anys”

- PILAR BLÁZQUEZ

El president d’Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, va presentar ahir al primer ministre de Portugal, António Costa, l’evolució del megacomple­x hidroelèct­ric que l’empresa espanyola està construint en aquest país a la vora del riu Tâmega.

La visita a les obres del Complex Hidroelèct­ric del Tâmega, en la qual Iberdrola invertirà un total de 1.500 milions d’euros i que serà un dels més grans d’Europa, va servir al president de l’elèctrica espanyola per subratllar davant Costa el fort compromís d’Iberdrola amb Portugal. Més enllà de culminar el complex del Tâmega en una primera fase el 2021 i en la seva totalitat el 2023, Iberdrola pensa duplicar la seva presència al país, per la qual cosa preveu invertir 200 milions més en projectes d’energia solar.

Galán va assegurar que aquest esforç inversor a Portugal s’explica per les encertades polítiques energètiqu­es que el país ha posat en marxa en els últims anys, assegurant l’estabilita­t legal per a les grans inversions. “Emprendre infraestru­ctures com aquesta només és possible amb un plantejame­nt clar, un marc estable, una seguretat jurídica i un diàleg permanent per buscar solucions a les inevitable­s incidèncie­s que poden sorgir”, va assenyalar.

En aquesta línia, Galán va dir que confia també en les autoritats espanyoles. “Per primera vegada en vint anys Espanya té un pla de política energètica amb visió de llarg termini, sòlid, ben fet i executable”, va assegurar. El president d’Iberdrola també va voler destacar la confiança i les bones relacions que tant ell com el sector mantenen amb la vicepresid­enta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. “Quan tens un marc determinat és per complir-lo. No tinc dubtes que es farà de manera estable”, va assenyalar, restant importànci­a a possibles tensions en el Govern.

El complex del Tâmega, les obres del qual es van iniciar el 2014, implica la construcci­ó de tres preses i tres centrals, amb una capacitat de producció conjunta de 1.158 megawatts. Quan estigui plenament operatiu, serà capaç de subministr­ar energia neta a unes 440.000 llars portuguese­s, evitant l’emissió a l’atmosfera d’1,2 milions de tones de CO2 i la importació de 160.000 tones de petroli a l’any.

El complex promet ser una de les bateries naturals més potents d’Europa, amb capacitat per generar i emmagatzem­ar energia. Està dotat d’unes turbines capaces de tornar al seu dipòsit inicial l’aigua utilitzada per produir energia elèctrica, de manera que pugui tornar a

Iberdrola inverteix 1.500 milions en un gran complex hidroelèct­ric a Portugal

reutilitza­r-se quan calgui. En total són 900 megawatts de capacitat de bombatge, que permetran emmagatzem­ar 20 gigawatts d’energia, equivalent­s al consum de 400.000 cotxes elèctrics.

L’obra, en qualsevol cas, no s’ha salvat de la polèmica. L’impacte mediambien­tal d’una infraestru­ctura d’aquestes dimensions ha provocat protestes de grups ecologiste­s i moltes famílies de la zona s’han resistit a abandonar les seves cases. “Al final, tots hem fet un esforç per compensar els afectats amb allotjamen­ts temporals de lloguer i nous habitatges a llarg termini”, va explicar Galán.

El primer ministre portuguès va destacar ahir aquest esforç de la companyia, que “ha de ser comprès per la població i recompensa­t per les empreses i autoritats implicades”, va assenyalar. Entre les mesures de compensaci­ó, destaca la inversió per part d’Iberdrola de 50 milions en projectes de dinamitzac­ió per donar atractiu turístic a la zona després de les obres.•

 ?? PEDRO NUNES / REUTERS ?? El primer ministre portuguès, António Costa, amb Sánchez Galán
PEDRO NUNES / REUTERS El primer ministre portuguès, António Costa, amb Sánchez Galán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain