La Vanguardia (Català)

Bankia descarta fusions i se centra en el seu full de ruta

L’entitat va guanyar 541 milions el 2019, un 23% menys

- CONCHI LAFRAYA

Després de l’increment dels rumors que diuen que Bankia podria fusionar-se amb una altra entitat aquest any a causa de l’actual situació del mercat i els baixos tipus d’interès, el seu president, José Ignacio Goirigolza­rri, va aclarir ahir tots els dubtes: “No preveiem cap operació”. Així concloïa la idea d’una possible fusió amb Banc Sabadell: “No puc afegir res més, no tenim a sota de la taula, ni a sobre, ni al calaix, cap operació; mantenim el focus en el nostre pla estratègic”.

Segons el seu parer, és molt important que “tot l’equip es focalitzi en el compliment dels objectius del pla estratègic perquè el 2020 hem de fer un salt qualitatiu en activitat”. Bé és cert que el directiu considera que en les fusions ha de produir-se lògica financera i industrial, però a més “han d’estar d’acord les dues parts, perquè és com un matrimoni”. D’aquesta manera, Bankia continuarà centrada a seguir el seu full de ruta, créixer orgànicame­nt i obtenir més sinergies de la fusió amb el BMN, que va quantifica­r en 220 milions, davant els 155 milions previstos inicialmen­t.

Preguntat sobre si el Govern ha de prorrogar la venda de Bankia més enllà de finals del 2021, el número u de l’entitat va defensar que “encara és aviat per parlar del tema”, però va advertir que amb els actuals tipus d’interès negatius i la banca europea cotitzant en mínims dels últims 30 anys, “probableme­nt no és el moment més adequat per enfrontar-se a una privatitza­ció del banc” en aquests moments.

Pel que fa als resultats, Bankia va registrar un benefici net de 541 milions el 2019, que suposa un 23% menys que l’exercici anterior. Aquest descens s’ha produït perquè ha estat menor el resultat aconseguit amb la rotació de carteres d’actius de renda fixa, mentre que hi ha hagut unes provisions més grans associades al cost de la venda d’actius improducti­us. L’entitat financera va explicar que la dotació a provisions es va elevar fins als 673 milions. Un dels principals objectius de Bankia aquests últims anys era anar reduint els seus actius improducti­us. Han passat dels 16.800 milions amb què comptava el desembre del 2017 als 8.400 milions que manté a desembre del 2019, és a dir, els ha rebaixat un 50%.

Amb aquests resultats, l’entitat encara nacionalit­zada repartirà 355 milions amb càrrec als comptes del 2019. D’aquest import, 220 milions aniran a parar al Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), que manté el 61,8% del banc.

Bankia afirma que dels 22.000 milions que va rebre dels contribuen­ts n’ha tornat 3.303 milions, és a dir un 15%. D’aquest import, 2.122 milions correspone­n als dos paquets que es van vendre el febrer del 2014 i el desembre del 2017, mentre que els 1.181 milions restants procedeixe­n dels sis dividends distribuït­s des del juliol del 2015. El tema és que aquestes devolucion­s continuen en l’òrbita de la matriu, el BFA, de manera que no han arribat directamen­t a

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? José Ignacio Goirigolza­rri, president de Bankia, ahir en la presentaci­ó dels resultats del 2019
EMILIA GUTIÉRREZ José Ignacio Goirigolza­rri, president de Bankia, ahir en la presentaci­ó dels resultats del 2019

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain