La Vanguardia (Català)

Del temporal al xàfec

- Lola García

Durant la seva trajectòri­a com a president, Quim Torra ha demostrat diverses vegades que els seus moments d’indignació quan considera que s’ha comès una injustícia solen anar acompanyat­s d’una retòrica iracunda, però aquesta inflamació poques vegades acaba en decisions dràstiques. Almenys de moment. Va passar amb la pancarta que la Junta Electoral va ordenar retirar de la façana de Palau. Tot i que va ser fora de termini, la va acabar traient. O quan va insistir que era imperiós rellevar el conseller Buch al capdavant d’Interior, que continua en el càrrec. O més enrere en el temps, quan va insinuar desacatame­nts a la justícia si es condemnava els presos, o quan va fingir amb organitzar un altre referèndum... El seu caràcter d’activista, o més ben dit, la seva condició de persona no formada en la pràctica política, sovint el porta a l’exaltació sense calibrar algunes de les seves conseqüènc­ies.

L’aval d’ERC a la resolució judicial que el desposseei­x de l’escó de diputat al Parlament va ser un dard per al president, que considera que els republican­s han actuat amb total deslleialt­at. A partir d’aquí s’imposava una reacció que posés de manifest el seu profund malestar. Des del mateix dilluns es van desencaden­ar les opcions per respondre al que es considerav­a un afront. Ara bé, a JxCat conviuen tantes opinions com corrents i interessos. Des de les més dràstiques fins a les més conciliado­res.

Una part del PDECat va posar sobre la taula l’expulsió d’ERC del Govern, seguida de l’aprovació dels pressupost­os de la Generalita­t per part d’un Executiu format exclusivam­ent per JxCat. Calculaven que després els republican­s no es podrien negar a votar els comptes al Parlament, ja que havien defensat a ultrança els seus beneficis per al país. A més a més, Pere Aragonès, el candidat d’ERC, quedaria no només fora del Govern, sinó també del Parlament, atès que ocupa escó en funció de la seva pertinença a l’Executiu. Hi havia la possibilit­at de retirar Aragonès de la vicepresid­ència, però això hauria estat tant com provocar la sortida de tots els consellers d’ERC. I algun va advocar per nomenar un conseller en cap, un càrrec que estaria per sobre del vicepresid­ent.

Qualsevol d’aquestes possibilit­ats hauria xocat amb un impediment que JxCat arrossega des de fa temps i que resulta urgent que resolgui: l’elecció d’una persona de consens que, pràcticame­nt, se situaria com el candidat probable de JxCat a la presidènci­a. Aquesta és una incògnita encara per dilucidar. És més: és una guerra latent que ara aflorarà amb tota la cruesa, ja que cada sector dona suport als seus propis paladins. Torra, per exemple, aposta per la diputada Laura Borràs, mentre que bona part del PDECat –Artur Mas inclòs– preferiria Damià Calvet, i, finalment, Puigdemont optaria pel conseller Jordi Puigneró.

A més, també hi havia força veus partidàrie­s d’apaivagar els ànims. Els presos, que ahir van ser al Parlament, però també Puigdemont. Ja des del dilluns l’expresiden­t va mantenir una posició temperada durant la seva intervenci­ó per videoconfe­rència en la reunió del grup parlamenta­ri de JxCat. Finalment, va resultar decisiva la trobada que Torra va mantenir la nit de dimarts a la Casa dels Canonges amb alguns col·laboradors, entre els quals Albert Batet, Elsa Artadi o Josep Rius, pròxims a Puigdemont, i el mateix expresiden­t, que va insistir a no deixar que tot saltés fet miques.

En la lluita entre els dos partits, qui s’emporti l’etiqueta d’haver trencat la unitat d’acció partirà amb desavantat­ge. Els ànims es van anar calmant, però calia donar un cop de puny a la taula per advertir els socis d’ERC. D’aquí va sortir, gairebé a mitjanit, la convocatòr­ia de la compareixe­nça pública del president.

El secretisme amb què va començar la jornada d’ahir havia de servir per provocar nerviosism­e en els republican­s. Aragonès va haver d’anar al Palau de la Generalita­t per veure’s amb Torra entre rumors que aventurave­n la seva sortida del Govern, per bé que en cap moment no es va posar en marxa res d’això. El

Hi havia desitjos de castigar ERC i alguns reclamaven duresa, però no així Puigdemont

El president va dictar la defunció de la unitat independen­tista i es va endinsar en la seva provisiona­litat

to de Torra, que va donar la legislatur­a per conclosa, va ser dur amb els seus socis, però els efectes pràctics no van gaire més enllà.

Aflora la guerra per la candidatur­a a JxCat, però continua en l’aire que Puigdemont es pugui presentar. Les hostilitat­s entre JxCat i ERC queden a la intempèrie. I, malgrat que Torra va delimitar una mica més el possible calendari electoral, no el va aclarir del tot. Si de cas, les dues conclusion­s principals són que ahir el president va decretar la defunció de la unitat independen­tista i que va instal·lar la seva figura encara més en la provisiona­litat. Fora d’això, el que semblava que seria el temporal Gloria de la política es va acabar quedant en xàfec.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain