La Vanguardia (Català)

El rebuig anunciat dels Verds deixa sense grup Puigdemont

Keller qüestiona la voluntat de l’expresiden­t de trobar una sortida dialogada a Catalunya

- JAUME MASDEU

La sort estava tirada. Carles Puigdemont ho sabia des de la reunió que va mantenir divendres, juntament amb Toni Comín, amb els copresiden­ts del grup dels Verds al Parlament Europeu, Ska Keller i Philippe Lambert. Va ser una trobada cordial, però en què li van deixar clar que la majoria estava en contra el seu ingrés. En vista d’això, va decidir retirar la candidatur­a gairebé en l’últim minut en una carta que va enviar dimarts a la nit als Verds.

L’argument esgrimit és evitar perjudicar la unitat interna. “L’últim que voldríem és entrar en un grup després d’un procés que hagi pogut provocar greus discrepànc­imana es entre alguns dels seus membres i que la nostra acceptació sigui un element de discòrdia política”, diuen a la carta, però també hi va pesar la certesa que no aconseguir­ien entrar. Una carta que van enviar directamen­t als Verds sense informar prèviament Diana Riba, d’ERC, que és qui més ha defensat el seu cas al grup, segons van indicar fonts pròximes a la diputada.

Malgrat que la proposta s’havia retirat, el grup va debatre la petició durant més d’una hora. Si fins al moment l’argument principal contra l’entrada de Puigdemont era que no comparteix­en els mateixos valors, entre altres coses per la seva proximitat a l’N-VA flamenca, ahir la copresiden­ta Keller en va afegir un altre: els que no estan a favor d’una estratègia de diàleg a Catalunya. “Els nostres membres, i nosaltres com a grup, sempre hem defensat una estratègia de diàleg, buscant solucions i assegurant-nos que tothom s’asseu a la taula i deun diàleg... i amb Puigdemont la nostra impressió és que la seva estratègia és una mica diferent de simplement buscar el diàleg”.

Va ser la conclusió de Keller després de la trobada amb Puigdemont i Comín, i que va reforçar la seva oposició a l’ingrés. En el debat, les delegacion­s alemanya i holandesa es van mostrar en contra de la seva entrada, mentre que va obtenir un posicionam­ent més favorable entre els diputats francesos i txecs, a més dels set membres de l’Aliança Lliure Europea (ALE), el subgrup en què hi ha ERC i altres partits nacionalis­tes.

De moment Puigdemont i Comín continuara­n com a diputats no inscrits a l’Europarlam­ent. Aquesta situació els deixa sense el suport que suposa pertànyer a un dels grups de la Cambra, un fet que acostuma a assegurar més temps de paraula, més ingressos i més pes. Encara no saben a quines comissions es podran incorporar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain