La Vanguardia (Català)

La pneumònia mata 2.000 nens cada dia tot i que es pot prevenir i curar

Nou organitzac­ions mundials se citen a Barcelona per definir ara què s’hi pot fer

- ANA MACPHERSON

Les nou entitats que pinten alguna cosa en la salut global i la seva relació amb la infantesa i la pobresa s’han reunit a Barcelona per concretar accions que trenquin la maledicció de la pneumònia infantil. Aquesta malaltia, gairebé sempre provocada per pneumococs per als quals hi ha vacuna i antibiòtic­s –si bé també la causen virus i fongs–, cada dia provoca la mort de més de 2.000 nens de menys de 5 anys. Una mort cada 39 segons. Més de 800.000 l’any passat.

“I aquesta és una línia vermella”, afirma Angel Font, director d’investigac­ió de la Fundació La Caixa, l’organitzad­ora del fòrum de la pneumònia que va començar ahir a Barcelona amb ISGlobal, Save the Children, Unicef, Every Breath Counts, la Fundació Bill i Melinda Gates, l’agència dels Estats Units Usaid, Unitaid i l’aliança mundial de vacunes GAVI.

Les dades de la pneumònia al món són aclaparado­res i absolutame­nt incomprens­ibles des de la realitat d’un país amb una sanitat com l’espanyola. El director executiu de Save the Children va explicar que, si el seu fill es posa malalt, en una hora l’hauran atès, donat oxigen i tractat amb antibiòtic­s. A moltes altres parts del món aquesta actuació és impossible; no hi ha un profession­al a la vora, no hi ha oxigen i no hi ha antibiòtic: suposa la mort per a un 4-5% dels que arriben a l’hospital, “si és que hi arriben”.

El fòrum convocat per La Caixa vol acordar accions que trenquin amb aquesta dinàmica que sempre deixa la pneumònia a la cua de les prioritats en salut internacio­nal. “La prova és que és responsabl­e d’un 15% de les morts infantils però només se li dedica un 3% dels fons d’investigac­ió”, adverteix Quique Bassat, investigad­or i pediatre d’ISGlobal i president de la trobada.

La primera acció d’aquestes tres jornades contra la passivitat és presentar una vacuna pneumocòcc­ica conjugada de l’Institut Serum de l’Índia, que ha aconseguit fer una vacuna que costa 6 dòlars cada dosi, en lloc dels més de 60 dòlars que costa la dels altres dos laboratori­s tradiciona­ls. Metges sense Fronteres reclama que aquesta sigui la vacuna prioritàri­a als organismes internacio­nals per als països que no han pogut engegar programes de vacunació, precisamen­t, per l’alt preu de les altres.

En concret hi ha cinc països molt afectats per aquesta mortalitat evitable: Nigèria, l’Índia, el Pakistan, la República Democràtic­a del Congo i Etiòpia. Perquè el problema també s’acarnissa amb economies de desenvolup­ament mitjà, com l’Índia. Allà on hi ha una bossa de pobresa, aquesta malaltia no s’atura. Del fòrum, en què participen responsabl­es de la sanitat d’alguns d’aquests països, tamb en sortiran noves formes per organitzar l’assistènci­a sanitària.

Falta de serveis sanitaris pròxims; falta de vacunes; falta de profession­als que puguin diagnostic­ar correctame­nt i assistir als nens a qui els falta oxigen; falta d’antibiòtic­s –eficaços i molt barats– per combatre la infecció, i hàbits contraprod­uents, com ara cuinar amb llenya dins les cases, sumat a la falta de formació dels mateixos pares sobre la gravetat d’aquesta tos i aquesta febre, formen aquest còctel letal per a tants nens.

D’aquí 10 anys podrien ser 9 milions de nens. Un canvi en inversions

Els investigad­ors i les entitats pressionen perquè s’utilitzi una vacuna molt més barata creada a l’Índia

i estratègia, creuen des del fòrum, podria reduir aquesta xifra en 3,2 milions de nens. I, de passada, es preveu un efecte dòmino que reduiria 5,7 milions més de morts infantils per altres malalties relacionad­es vinculades sobretot a la desnutrici­ó.

Criden l’atenció al Govern espanyol –el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va inaugurar ahir el fòrum– perquè no mantingui les retallades. “No es va arribar mai a un 0,7% en ajuda al desenvolup­ament, però abans de les retallades estàvem per sobre d’un 0,5%. I d’allà ens vam quedar en un 0,14%. Nosaltres, Unicef a Espanya, de 110 milions d’ajuda en un any vam passar a 1,7 milions”, recorda Carmen Molina, directora de sensibilit­zació del comitè espanyol. “Tenim una responsabi­litat moral”, resumeix Quique Bassat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain