La Vanguardia (Català)

Carta de l’Ada a en Pedro i en Pablo

- Alberto Fernández Díaz A. FERNÁNDEZ DÍAZ, advocat

Aquesta no és la missiva de l’alcaldessa a aquells simpàtics personatge­s de la versió castellana dels Picapedra, en Pedro i en Pablo, i sí al president Sánchez i el seu vicepresid­ent Iglesias. Per primera vegada, el Govern d’Espanya és un Executiu de coalició amb uns socis que coincideix­en amb el de Barcelona, i en què ERC, cogovernad­ora de la Generalita­t, ha estat essencial en la investidur­a al Congrés i ho és en la governabil­itat de la casa gran. Aquest marc d’entesa tindrà continuïta­t en pactes de tripressup­ostos a l’Ajuntament, la Generalita­t i l’Estat, i ha d’obligar a una agenda barcelonin­a d’acords estratègic­s de les tres administra­cions.

És hora de passar de la gesticulac­ió i de la confrontac­ió a la governança amb pactes, sí, però assenyats i sense perdre més temps. La carta de Colau, el full de ruta per reclamar al nou Govern d’Espanya, ha de defensar la Carta Municipal, la llei de Barcelona, i implica desenvolup­ar el seu potencial legal. Això dotaria la ciutat d’un més bon finançamen­t, més implicació en la gestió d’infraestru­ctures com el port i l’aeroport o en equipament­s culturals de referència. També avalaria canvis normatius per a una Guàrdia Urbana més eficaç en la lluita contra la delinqüènc­ia, el reforç del principi d’autoritat, posar fi a la impunitat de facto d’incívics i okupes i que la justícia sigui, de debò, de proximitat, ràpida i exemplar.

Cal estar atents a l’evolució de l’economia i l’ocupació en la seva derivada municipal, sense oblidar que un 90% dels ingressos públics de l’Ajuntament provenen de l’Estat i que aquests estan vinculats a la recaptació de l’IRPF i l’IVA, que es veuria afectada per una desacceler­ació econòmica i de l’ocupació gens descartabl­e. Aquesta minva d’ingressos no es pot compensar amb pujades d’impostos i taxes municipals mentre persisteix­en traves burocràtiq­ues a inversors o emprenedor­s i fòbies contra activitats econòmique­s vinculades al comerç, la restauraci­ó o el turisme essencials per al treball i el PIB barcelonin­s. Tampoc, com en el cas de l’habitatge social, amb normatives intervenci­onistes que, lluny de consolidar, foragiten promocions.

L’Àrea Metropolit­ana necessita desenvolup­ar tot el seu potencial i unir complicita­ts, també entre els municipis que la configuren, i estendre’s fins a la segona corona i en aliança amb el Vallès. La B-40, el túnel d’Horta i la mobilitat amb i des del Baix Llobregat, i Rodalies, són apostes clau mentre es finalitzen l’L-9, el corredor mediterran­i i una estació de la Sagrera redimensio­nada. Ara bé, a més de mida, Barcelona necessita talent i ser tractora en investigac­ió biomèdica, innovació digital i indústria farmacèuti­ca i altres sectors en col·laboració amb les universita­ts.

La Barcelona governada necessita aquestes i altres actuacions des de les administra­cions. De sintonia tripartida entre els que les governen no en falta, i s’hauria d’estendre a l’oposició amb pactes de ciutat entesos no com a renúncia sinó com a aportació responsabl­e. La Carta Municipal, la llei de l’Àrea Metropolit­ana o els Jocs Olímpics són exemples d’una tradició molt nostra, de diàleg i consens, que no hem de perdre. Barcelona ha d’unir el que altres coses ens separen. No és fàcil, però tampoc impossible.

És hora de passar de la gesticulac­ió a la governança amb pactes, sí, però assenyats i sense perdre més temps

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain