La Vanguardia (Català)

El Regne Unit arria la bandera i ja no forma part de la UE

Els britànics assumeixen, completame­nt dividits, la desconnexi­ó amb el continent 47 anys després

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

En el moment en què els rellotges van marcar la mitjanit (hora continenta­l, les 23 h a Londres), el Regne Unit va deixar oficialmen­t de formar part de la Unió Europea, on la seva bandera va ser arriada. S’acabava una història de 47 anys de vida en comú.

Des de la seva construcci­ó, el Big Ben ha participat amb els seus gongs a totes les grans celebracio­ns de la història britànica, però ahir, gos vell i savi, es va escaquejar. Va presentar a Boris Johnson un volant del metge de la Seguretat Social confirmant que estava malalt (està en obres de renovació, com tot el palau de Westminste­r), i va agafar la baixa. Potser es podia haver pres un parell d’aspirines per ser-hi present, però va decidir que era una ocasió formidable per quedar-se de cara a terra, mentre uns celebraven el Brexit com si fos el casament de Carles i Diana –que després va acabar com el rosari de l’aurora– i d’altres ploraven com al funeral de Churchill.

Així que, després d’un dia gris i fosc com els de la majoria de l’hivern anglès, a les onze de la nit –moment oficial de la sortida del Regne Unit de la UE– no hi va haver Big Ben sinó campanades gravades (una metàfora pòstuma de les fake news i les mentides del Brexit), ni van repicar les campanes de les esglésies. Boris Johnson, el maquiavèl·lic assessor David Cummings i un grup de ministres i amics ho van celebrar amb xampany al 10 de Downing Street. Nigel Farage i els euroescèpt­ics més furibunds ho van fer a Parliament Square, però sense alcohol, ni megafonia, ni focs artificial­s, perquè l’alcalde de Londres Sajid Javid, remainer al màxim, els va aplicar al peu de la lletra la normativa municipal sobre seguretat i soroll. De manera que es van conformar amb embolcalla­r-se amb la Union Jack per combatre el fred i cantar himnes

LA MEITAT EUROESCÈPT­ICA Alliberame­nt del jou de la UE, seguretat que el Regne Unit “tornarà a ser gran”

LA MEITAT EURÒFILA Sensació d’estar atrapats en un país més aïllat, amb la democràcia afeblida

patriòtics a cappella.

A falta de Big Ben, un rellotge digital instal·lat fora de Downing Street va anar comptant les hores, minuts i segons que faltaven per a l’ocasió –gran per a uns, nefasta per a d’altres–, i un joc de llums va tenyir de vermell, blanc i blau els edificis oficials de Whitehall. Johnson, en un discurs a la nació, va dir que es tractava d’“una nova albada, el començamen­t d’una nova era, el moment d’unir el país i de posar fi a la desigualta­t regional” (una picada d’ullet als votants del nord d’Anglaterra que li van donar la victòria a les eleccions). Que el moment va ser històric, no n’hi ha cap dubte. Per als leavers, l’equivalent de la caiguda del mur de Berlín o la victòria sobre Napoleó a Waterloo. Per als remainers, més aviat com l’assassinat de Kennedy, la mort de Diana, la dimissió de Nixon o la imatge de l’helicòpter emportant-se l’ambaixador nordameric­à de Saigon.

En tot cas, és la conclusió d’una amarga batalla política de més de tres anys, que s’ha carregat dos primers ministres i ha provocat dues eleccions generals anticipade­s, un espectacle patètic que ha mostrat al món el costat més fosc de la política d’aquest país, i ha deixat darrere una profunda fractura demogràfic­a i territoria­l, una democràcia, una economia i unes institucio­ns debilitade­s amb el creixement de la xenofòbia, el conservado­risme social, el populisme i la nostàlgia imperial.

El Banc d’Anglaterra va pronostica­r al matí una contracció del 4,9% al PIB en els propers cinc anys en l’escenari més benigne, altres analistes calculen una pèrdua de 200.000 milions d’euros en creixement econòmic fins ara. Però per als euroescèpt­ics que van sortir al carrer a celebrar-lo, cap xifra no els convencerà mai que s’han equivocat. Deia Aristòtil que és molt més fàcil apel·lar a les emocions que a les ments, i el Brexit no és un projecte racional sinó de divan de psicoanali­sta, la rebel·lió contra una opressió imaginària. Per primera vegada en la història, una potència sobirana ha marxat d’una unió voluntària sobre regles de regulació del comerç i un mercat únic de 500 milions de consumidor­s, per actuar com un bucaner a l’estil del capità Drake que negociarà els acords amb uns i amb altres, sense cap tipus d’alineament, amb l’enorme burocràcia i les tarifes que això comporta. Per ser, ja que no l’Anglaterra imperial, l’Anglaterra global.

Boris Johnson ho confirmarà la setmana que ve en un discurs en què proposarà un tractat comercial de mínims, com el de la UE amb el Canadà, encara que les empreses hi surtin perdent i en resulti castigat el sector dels serveis financers, el de l’automòbil, les manufactur­es. “No és el final sinó el principi, un nou acte –va dir ahir–. El Brexit és un moment de renova

ció”. O sigui, com anar al balneari.

Els euroescèpt­ics se senten lliures a la fi, perquè s’havien convençut a si mateixos de què calia fugir de la UE com de la plaga. La relació amb Europa sempre va estar torpedinad­a pel desig d’aïllament i la certesa que és impossible, sobretot al món globalitza­t. Feia dècades que el Regne Unit es debatia entre la necessitat de volar i la seguretat d’un matrimoni imperfecte. I quan és així, n’hi ha prou amb una espurna perquè tot salti pels aires. L’espurna va ser la decisió de David Cameron de convocar un referèndum que estava segur que guanyaria, anteposant la unitat del

Partit Conservado­r a l’interès nacional. Quan s’obre la capsa de Pandora, no se sap què en sortirà, i les conseqüènc­ies del Brexit seran de cocció lenta i potser ambigües. S’ha utilitzat amb freqüència el símil del penya-segat o del precipici, però més aviat podria ser una costa avall de pendent moderat, no com la desfeta de Suez (una humiliació instantàni­a), o de l’Iraq (ben aviat es va veure el desastre), o la crisi financera del 2008, o la Gran Depressió. Si les coses van malament, Londres sempre trobarà un culpable, ja sigui la Xina, l’Índia, Trump o Europa.

I a més, Johnson està disposat a tirar la casa per la finestra i fer l’increment més gran en despesa pública

OPTIMISME I PESSIMISME Johnson promet una “era daurada”, i el Banc d’Anglaterra diu que el PIB caurà un 4,9%

en quinze anys –adeu-siau austeritat–, traient diners d’on no n’hi ha per construir un tren d’alta velocitat i millorar les infraestru­ctures del centre i el nord del país. La devaluació de la moneda i el fracàs de la reforma sindical va treure del mig Harold Wilson, la poll tax, Thatcher, el dimecres negre i Maastricht, John Major i l’Iraq va fulminar Blair. Ja es veurà si Johnson sobreviu al Brexit o és la llavor de la seva pròpia destrucció. El divorci s’ha consumat. El sol va sortir al matí a l’hora prevista i pel lloc previst. Uns se sentien més lliures i plens d’entusiasme, ebris d’èxit, d’altres veien una Anglaterra més aïllada que mai, més feble, més petita, més dividida i menys influent, més ressentida i vulnerable, menys atractiva a la inversió estrangera, amb els sous estancats i una productivi­tat baixíssima, amb la lliura enfonsada, bancs de menjar i rodamons dormint als carrers, amb brots xenòfobs, plena d’ira. Es va fer de dia, i les antigues colònies no s’havien reincorpor­at a l’Imperi. Com diu el comte Orlofsky a El ratpenat de Johann Strauss, “chacun à son goût”.

 ?? REUTERS ?? La Union Jack va sortir ahir de l’Europarlam­ent
REUTERS La Union Jack va sortir ahir de l’Europarlam­ent
 ?? TOLGA AKMEN / AFP ?? Empleats del Parlament Europeu arrien la bandera britànica de l’edifici legislatiu a Brussel·les
TOLGA AKMEN / AFP Empleats del Parlament Europeu arrien la bandera britànica de l’edifici legislatiu a Brussel·les
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain