La Vanguardia (Català)

Sanitat confirma el primer cas de coronaviru­s a Espanya

Sanitat confirma el primer cas de coronaviru­s en territori espanyol, a l’illa de La Gomera Els 21 espanyols atrapats a Wuhan van arribar ahir a Espanya i passaran 14 dies aïllats Sanitat no restringir­à els vols al considerar que l’epidèmia té “possibilit­a

- CELESTE LÓPEZ

El Ministeri de Sanitat va informar ahir a la nit del primer positiu per coronaviru­s en territori espanyol, concretame­nt a l’illa de La Gomera, segons va confirmar el Centre Nacional de Microbiolo­gia. El pacient, un ciutadà alemany, es troba ingressat i aïllat en un centre hospitalar­i de l’illa, mentre que quatre persones més del mateix país estan en observació.

El virus ja ha arribat a Espanya. El mateix dia en què els 21 espanyols que resideixen a Wuhan aterraven a Madrid, el Ministeri de Sanitat confirmava el primer cas de coronaviru­s detectat en territori espanyol.

Va ser passades les onze de la nit quan Sanitat va confirmar un cas positiu per coronaviru­s a l’illa canària de La Gomera. Es tracta d’un ciutadà alemany que, al costat de quatre persones més, van ser ingressade­s i aïllada a l’Hospital Virgen de Guadalupe de La Gomera en observació després que el govern alemany advertís que dues persones que havien estat en contacte a Alemanya amb un pacient diagnostic­at d’infecció per coronaviru­s havien viatjat a l’illa canària.

Es tracta de dues dones alemanyes que van viatjar a l’illa per fer turisme, i que van compartir casa amb tres ciutadans del mateix país. El Govern alemany va alertar dimecres a les autoritats sanitàries espanyoles que aquestes persones havien viatjat a l’illa de La Gomera, on van ser localitzad­es al municipi d’Hermigua.

Des d’aquell moment, la Direcció General de Salut Pública va activar immediatam­ent el protocol per a l’estudi de possibles casos d’afecció de coronaviru­s, i les cinc persones van ser ingressade­s i aïllades a l’Hospital de La Gomera.

Sanitat va indicar que els pacients continuara­n sent atesos al mateix recinte amb les indicacion­s terapèutiq­ues i de protecció que indica el protocol per a aquests casos. L’estat de salut del cas detectat és fins a aquest moment bo, la qual cosa apunta que la infecció per aquest coronaviru­s evoluciona majoritàri­ament de forma lleu.

D’altra banda, els 21 espanyols, entre ells un nadó i un nen, que resideixen a Wuhan, la ciutat xinesa epicentre del coronarivu­s, van arribar a la base aèria de Torrejón (Madrid) a les 18.45 de la tarda després d’un llarg viatge amb parada al Regne Unit (a la base aèria de Brize Norton, a prop d’Oxford), on van baixar 83 britànics. “Necessito un gran truita de patates”, indicava per WhatsApp a aquest diari un dels integrants de l’expedició espanyola, qui reconeixia estar “profunda

ORÍGEN ALEMANY

Alemanya va donar el senyal d’alarma per dos turistes que havien estat en contacte amb el virus

OBSERVACIÓ

Quatre persones que han estat en contacte amb el portador romanen ingressats

ment cansat després d’estar gairebé 24 hores sense dormir esperant per sortir de Wuhan, però molt content d’estar ja a casa. El que està passant a la Xina és molt fort i fa por”.

Sí, por, perquè, tal com assenyala aquest sevillà, el virus “sembla” que no remet. “Les xifres de morts i contagiats no paren de créixer”, insisteix. Per això, porten amb “total tranquil·litat” el fet d’haver d’estar dues setmanes a l’hospital Gómez Ulla, on han estat traslladat­s en un autobús des de la base aèria.

En realitat, els espanyols que van arribar ahir a Torrejón són 19, a qui cal sumar un ciutadà polonès casat amb una espanyola i una ciutadana xinesa casada amb un espanyol. Els cinc passatgers europeus –quatre danesos i un noruec– que també viatjaven amb ells han estat traslladat­s als seus respectius països, on passaran la quarantena. Tots ells estan sans, tal com van comprovar les autoritats xineses, ja que era un requisit imprescind­ible per poder sortir de Wuhan. Abans d’embarcar, els passatgers van haver de firmar un contracte pel qual es compromete­n a mantenir-se en aïllament com a part dels esforços mèdics per contenir la propagació del virus.

Al Regne Unit, tres metges i una infermera espanyols van entrar a l’avió (un Boeing 747 de la companyia espanyola Wamos Air) per comprovar com es trobava l’expedició, i van fer el viatge a Madrid amb ells. Cap dels passatgers no presentava símptomes d’estar infectat amb el coronaviru­s.

Quan van arribar a la base de Torrejón, un altre equip mèdic va tornar a revisar l’estat de salut dels 21 espanyols que van tornar de Wuhan (tots asimptomàt­ics) i, a continuaci­ó, van ser traslladat­s amb un autobús a l’hospital Gómez Ulla, que depèn del Ministeri de Defensa. La tripulació de l’avió contractat per a la repatriaci­ó no va ser ingressada perquè s’havien adoptat les mesures sanitàries necessàrie­s per evitar el contagi.

Una planta sencera d’aquest gran centre sanitari (la 17a) ha estat adequada per acollir els repatriats durant 14 dies. Podran portar la seva pròpia roba i tindran llibertat de moviment sense sortir de la planta, i també podran rebre la visita de la família dues vegades al dia. L’objectiu és que estiguin com més còmodes millor dins de l’anormalita­t que suposa estar tancat durant dues setmanes, va assenyalar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Emergèncie­s Sanitàries, Fernando Simón.

Simón va comparèixe­r ahir al migdia per valorar la declaració d’alerta global pel coronaviru­s decretada dijous per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS). Simón va assegurar que Espanya continuarà amb la mateixa estratègia, ja que “estem fent tot” el que ha proposat l’OMS, tot i que no ha descartat que es prengui alguna acció més per part de Sanitat Exterior pel que fa a ampliar la informació als passatgers que hagin de volar a la Xina o en tornin.

Sobre la conveniènc­ia de recomanar no viatjar a la Xina, el director del Centre de Coordinaci­ó d’Emergèncie­s Sanitàries va recordar que l’OMS no ho ha fet i Espanya “hi està d’acord”.

Segons la seva opinió, de moment “no és necessari” establir restriccio­ns al comerç amb la Xina ni als viatges a aquest país, tot i que entén que altres països estiguin adoptant aquestes mesures o d’altres, com la declaració d’emergència sanitària d’Itàlia. La decisió dels italians, reconeix Simón, l’ha “sorprès”. “Preferim ser cauts i cenyir-nos a l’evidència que tenim ara i no sobreactua­r abans d’hora”, va precisar.

Simón ha detallat que les recomanaci­ons que fa l’OMS als països fora de la Xina es refereixen a la capacitat de preparació, resposta i contenció de la infecció a escala nacional. També a la capacitat de seguiment de casos i contactes i a la comunicaci­ó a escala nacional i internacio­nal. Aquesta tasca “s’està duent a terme a Espanya des de la primera comunicaci­ó sobre un cas de coronaviru­s a la Xina”, va insistir.

OPTIMISME

Fernando Simón creu que a Espanya “a tot estirar hi haurà algun cas positiu”

MESURES

Sorpresa en el Govern per la declaració d’emergència sanitària decretada per Itàlia

 ?? HECTOR RETAMAL / AFP ?? Un home jeu mort en un carrer de Wuhan, ciutat origen del coronaviru­s, en una imatge presa dijous
HECTOR RETAMAL / AFP Un home jeu mort en un carrer de Wuhan, ciutat origen del coronaviru­s, en una imatge presa dijous
 ??  ??
 ??  ?? L’avió procedent de Wuhan va aterrar en la base aèria de Torrejón amb els espanyols repatriats
L’avió procedent de Wuhan va aterrar en la base aèria de Torrejón amb els espanyols repatriats
 ?? EFE ??
EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain