La Vanguardia (Català)

L’anunci electoral de Torra trastoca l’estratègia del Govern central

El PSOE atribueix a discrepànc­ies entre Calvo i Redondo els problemes de comunicaci­ó

- JUAN CARLOS MERINO PEDRO VALLÍN

El debat a la Moncloa sobre com cal afrontar la reunió amb el president va portar a emetre un comunicat i a corregir-lo.

Pedro Sánchez va transmetre a l’executiva del PSOE, dilluns passat, les prioritats per al curs polític: aprovar els pressupost­os generals de l’Estat i afrontar les eleccions al País Basc, a Galícia i, probableme­nt, a Catalunya. L’endemà, la portaveu del Govern, María Jesús Montero, va anunciar que la cita entre Sánchez i Quim Torra tindria lloc a Barcelona dijous de la setmana que ve. Però dimecres, a mig matí, Torra va comparèixe­r a Palau amb gran expectació i va desbaratar els plans de Sánchez donant per esgotada la legislatur­a catalana i anunciant un avançament electoral, a què no va posar data.

La incògnita electoral de Catalunya complica el calendari dels pressupost­os generals de l’Estat, per als quals Sánchez necessita Esquerra, i també condiciona els calendaris electorals del País Basc i Galícia, ja que ni Iñigo Urkullu ni Alberto Núñez Feijóo no volen, de cap manera, que els seus comicis coincideix­in amb els catalans. Al PSOE van advertir que el president de la Generalita­t no va anunciar que convocaria les eleccions quan s’aprovin els pressupost­os catalans, sinó que només llavors dirà la data electoral, és a dir, que tant poden ser al maig com al juliol, al setembre o a l’octubre, al desembre o l’any que ve... “Tot es complica encara més”, van concloure al PSOE.

I a la Moncloa, on inicialmen­t es preveia aquell mateix dimecres comunicar una ràpida reacció als anuncis de Torra, es va ordenar parar màquines per revaluar amb calma tota la situació. Llavors van començar les discrepànc­ies de criteri al nucli dur de Sánchez, on hi va haver un “debat intens” en què es van analitzar els pros i contres de cancel·lar la cita amb Torra, i la posterior taula de diàleg entre els governs d’Espanya i Catalunya assumida en l’acord d’investidur­a amb

Esquerra. Dirigents del PSOE asseguren que, de nou, van topar les posicions sobre la qüestió esgrimides per la vicepresid­enta primera del Govern central, Carmen Calvo, i el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo.

Encara no resolt el debat intern sobre què calia fer, van començar els moviments en fals que van evidenciar tant la pugna interna a la Moncloa com problemes de coordinaci­ó del Govern central mentre des d’altres àmbits de l’Executiu i de l’executiva del PSOE s’assistia amb estupefacc­ió a la cerimònia de la confusió. La mateixa sorpresa van causar els missatges contradict­oris que el Govern espanyol va començar a emetre als seus interlocut­ors al Palau de la Generalita­t i a Esquerra.

La vicepresid­enta Calvo es va afanyar a mostrar la seva indignació amb Torra, i a deixar en l’aire la cita de dijous vinent amb Sánchez, quan no hi havia una decisió presa. L’argument a favor de suspendreh­o tot era que, si el mateix president de la Generalita­t donava per esgotada la legislatur­a, quin sentit tenia reunir-se amb ell o obrir una taula de negociació amb un Govern que ja plegava. El problema és que així Calvo estava fent publicitat d’un debat intern que encara no havia tancat el mateix Sánchez.

A aquella hora el vicepresid­ent segon, Pablo Iglesias, parlava des de la Comunitat Valenciana, i restava importànci­a a l’anunci de

DECLARACIO­NS PRECIPITAD­ES Calvo va anunciar que la cita amb Torra estava en l’aire abans que es tanqués la discussió

UN CALENDARI INCERT La data electoral catalana condiciona­rà els pressupost­os i els comicis bascos i gallecs

EL DESCONCERT ERC argumenta que ajornar la taula de diàleg “regalava” la campanya a Puigdemont

Torra (“Si hi ha eleccions a Catalunya, els partits s’hi presentara­n i aviat hi haurà nou govern; poc més a dir”) i proposava un exercici de realitat: “Un govern no pot dialogar amb qui vol, no es pot fer política a la carta. En política i en democràcia, un no elegeix el seu interlocut­or”.

I poc després que Calvo amenacés dijous amb una suspensió de la cita entre Sánchez i Torra, la Moncloa va llançar a mig matí un primer comunicat en què anunciava que la reunió amb el president de la Generalita­t es mantenia –“Com no podia ser de cap altra manera”–, però delimitant l’ordre del dia a problemes urgents, com els efectes de la borrasca Gloria, i aparcant la taula de negociació bilateral pactada amb ERC fins que, després de les eleccions, es constituei­xi un nou govern català. La pretensió era pressionar per a una ràpida convocatòr­ia electoral per aclarir el panorama: “Com abans se celebrin les eleccions i hi hagi nou Govern [de la Generalita­t], abans iniciarem el diàleg”.

El comunicat va sorprendre al Palau de la Generalita­t, just en el moment en què els caps de gabinet

de Torra i Sánchez parlaven per telèfon per tancar la cita de dijous entre els dos presidents. Posteriorm­ent, des de Palau es va comunicar a la Moncloa que, a la trobada, Torra parlaria del dret d’autodeterm­inació i de la taula de negociació entre governs, al marge dels temes que Sánchez volgués tractar.

El comunicat de la Moncloa també va sorprendre el vicepresid­ent de la Generalita­t i coordinado­r d’ERC, Pere Aragonès, que no en va ser advertit malgrat la seva fluida comunicaci­ó amb Sánchez. Tant a Esquerra com en sectors del PSOE, paradoxalm­ent, van coincidir en l’anàlisi: el pla anunciat per la Moncloa perjudicav­a ERC, donava “tots els triomfs” a JxCat i “regalava” la campanya electoral a Carles Puigdemont. Ho va transmetre ERC a la Moncloa, missatge que es va coronar amb la visita de Gabriel Rufián al mateix Sánchez, una cita que ja estava prevista però que va cobrar més rellevànci­a a causa del sobtat incendi.

A partir d’aleshores, la Moncloa va emetre un últim comunicat que corregia l’ensopegada i confirmava que la taula de negociació entre governs s’obrirà abans de les eleccions catalanes. L’“error de diagnòstic i coordinaci­ó” finalment rectificat va irritar dirigents del PSOE, que van advertir el notable desgast que va patir el cap de l’Executiu perquè havia transmès la impressió que obre el diàleg amb Catalunya arrossegan­t els peus.

 ?? PACO CAMPOS / EFE / ARXIU ?? La vicepresid­enta Carmen Calvo, amb Iván Redondo, cap del gabinet de Pedro Sánchez, el 12 de gener
PACO CAMPOS / EFE / ARXIU La vicepresid­enta Carmen Calvo, amb Iván Redondo, cap del gabinet de Pedro Sánchez, el 12 de gener
 ??  ?? TONI BATLLORI
TONI BATLLORI
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain