La Vanguardia (Català)

Carlos Torres

President del BBVA

- CONCHI LAFRAYA

El BBVA va guanyar 3.512 milions d’euros el 2019 malgrat l’impacte negatiu en els seus comptes dels baixos tipus d’interès i la reducció en el fons de comerç de la filial dels Estats Units, gràcies a l’esforç que ha fet per contenir els costos.

El BBVA va guanyar 3.512 milions d’euros el 2019, un 35% menys que l’exercici anterior, a causa d’haver de reduir el valor de la seva filial dels Estats Units en 1.318 milions. A més, no va obtenir resultats extraordin­aris, com va succeir un any abans al vendre la seva filial xilena.

El banc, que presideix Carlos Torres i dirigeix l’Onur Cenç, va ressaltar en el fet rellevant enviat a la CNMV que si no s’hagués hagut de fer aquest ajust en el fons de comerç dels Estats Units, el benefici del grup hauria assolit els 4.830 milions, amb un augment del 2,7% sobre el 2018. Seria la xifra més elevada “des del

2009”.

Aquest ajust que es va haver de dur a terme en l’últim trimestre de l’any ha provocat que entre setembre i desembre del 2019 el BBVA s’anotés pèrdues de 151 milions a nivell del grup.

Per àrees geogràfiqu­es, Mèxic va aportar un 44,8% del grup, fins a 2.699 milions. Espanya representa el segon mercat del BBVA al contribuir amb 1.386 milions, un 23% del total. I en tercera posició apareix Amèrica del Sud, amb un 12% del total, cosa que va suposar sumar 721 milions més. I ja després apareixen altres mercats com els Estats Units, que reporten un 9,8% del total del grup (590 milions), i Turquia, el resultat de la qual va ser de 506 milions, quantitat que va suposar contribuir amb un 8,4% al total del grup.

Al ser la tercera vegada que ha de dur a terme un ajust als Estats Units, Torres va ser preguntat per la possibilit­at de vendre la filial americana i va respondre que aquest moviment corporatiu no és sobre la taula en aquests moments, ja que “es tracta del quart banc més gran a l’estat de Texas, malgrat tenir només una quota del 5% de mercat, amb la qual cosa hi continua havent possibilit­ats de creixement a la banca minorista”.

Pel que fa a Espanya, la taxa de mora ha descendit des del 5,1% a tancament del 2018 al 4,4% el desembre del 2019. Malgrat la pressió dels tipus d’interès negatius, el banc ha mantingut el to al retrocedir el benefici un lleu 1%, fins al esmentats 1.386 milions, gràcies també a la reducció de despeses d’explotació, que van caure un 2,4% en l’exercici. El BBVA preveu que el proper any surtin unes 600 persones de la filial espanyola. És una xifra en la mitjana dels últims quatre anys però amb jubilacion­s. La previsió es tancar unes 160 sucursals. El 2019 va passar el forrellat en unes 200 sucursals, fruit de la digitalitz­ació. En tot el grup, van sortir un total de 1.346 persones.

Preguntat sobre el cas Villarejo i la seva repercussi­ó en la reputació del BBVA, Torres va argumentar novament que “està sota secret de sumari”, per la qual cosa no pot revelar detalls. Segons la seva opinió, el més important és que s’“aclareixin els fets, avanci la investigac­ió judicial i es traslladi tota la informació rellevant a la CNMV”. El número u del BBVA va defensar “la innocència” del banc com a entitat. I va destacar que “respecte a la meva persona, puc parlar amb tota claredat. No hi ha cap possibilit­at que jo pugui tenir responsabi­litat per aquests assumptes”. Pel que fa a una possible multa des del BCE pel cas de l’excomissar­i i les dotacions que han fet per a temes legals aquest any a Espanya, tant el president com el conseller delegat van declinar respondre. Les accions del grup van tancar ahir a 4,67 euros, amb un descens del 0,85%.

El president defensa la innocència de l’entitat en el cas Villarejo i demana que s’aclareixin els fets

 ??  ??
 ?? PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP ?? Carlos Torres, president de BBVA, ahir a la seu del banc
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP Carlos Torres, president de BBVA, ahir a la seu del banc
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain