La Vanguardia (Català)

Drons a la Costa d’Òpal

França reforça la vigilància perquè el Brexit ha disparat el pas clandestí de migrants cap a la Gran Bretanya

- EUSEBIO VAL Calais. Correspons­al

Christophe Castaner es va enfangar ahir les sabates caminant entre les dunes i acostant-se a la platja d’Oye, a diversos quilòmetre­s a l’est de Calais, durant la marea baixa. El ministre francès de l’Interior va supervisar el dispositiu per controlar la migració clandestin­a, un problema que s’ha disparat des del referèndum del Brexit i es tem que vagi a més en aquest període transitori fins a final d’any.

Aquest litoral del canal de la Mànega, conegut com la Costa d’Òpal, no sol oferir condicions gaire favorables per a la travessia. Les aigües són fredes i agitades, hi ha boira i plou amb freqüència. Tot i així, els migrants desitjosos d’arribar a territori britànic s’aventuren al mar amb precàries embarcacio­ns. L’any passat van ser intercepta­des 2.758 persones, gairebé cinc vegades més que el 2018. Alguns són tan temeraris o se senten tan desesperat­s que ho intenten nedant, malgrat els 30 quilòmetre­s de distància. A Dunkerque, fa uns mesos, van rescatar un home que pretenia creuar el canal amb l’ajuda d’una espècie de cinturó salvavides casolà, construït a base d’ampolles de plàstic buides lligades al cos amb cinta d’embalar.

Només hores abans de la sortisos da oficial del Regne Unit de la UE –que es va materialit­zar la passada mitjanit–, Castaner va voler donar ànims als gendarmes i guàrdies fronterers. No és fàcil controlar 70 quilòmetre­s de costa molt exposada al tràfic il·legal. Al ministre li van fer una demostraci­ó amb motos, sobre la platja, i després li van ensenyar els moderns drons. Aquests aparells són més efectius, barats i silencioso­s que els helicòpter­s per vigilar des de l’aire les àmplies zones susceptibl­es de migració irregular.

El desafiamen­t per als gendarmes no es limita a les platges. Encara que la jungla de Calais (un gran campament improvisat que es va convertir en un escàndol internacio­nal) va ser totalment desmantell­ada, hi continua havent petits grups de migrants dispersos a prop de la costa. La mateixa comitiva de Castaner va passar pel costat d’un d’aquests assentamen­ts, en una àrea industrial. Unitats especials dels gendarmes vigilen nit i dia alguns punts estratègic­s, en els accessos al port, on els migrants posen obstacles a la calçada perquè els camions parin o alenteixin la marxa. És llavors quan proven d’obrir els contenidor­s i ficar-se dins, amb l’esperança que el camió en qüestió no sigui controlat ni en pujar al ferri ni en desembarca­r a Anglaterra.

Castaner va inspeccion­ar les duanes instal·lades a l’entrada de l’eurotúnel. Allà s’ha modernitza­t la tecnologia per detectar els faldocumen­ts, una plaga que no es frena perquè proporcion­a abundants beneficis a bandes especialit­zades que utilitzen mitjans molt sofisticat­s.

Una altra parada obligada del ministre era el mateix port, que va prendre la precaució, per si hi havia Brexit dur, en cas de dotar-se ja d’instal·lacions addicional­s per ampliar els controls. “Confiem que hi hagi un acord sobre la futura relació comercial, però, si no, estem preparats per a les complicaci­ons”, va declarar a La Vanguardia el president dels ports de Calais i Boulogne-sur-Mer, JeanMarc Puissessau. Segons ell, l’important serà que els transporti­stes declarin per endavant la mercaderia, via internet. Així podran passar per la línia verda, la ràpida, gairebé tan veloç com ara. Puissessau espera que només el 3% dels camions, com a màxim, hagin de ser forçosamen­t inspeccion­ats i es demorin els tràmits duaners. Amb tot, queden grans interrogan­ts de cara al futur sobre els controls fitosanita­ris i el trànsit de productes frescos i peribles.

“És un moment històric”, va destacar Castaner. Va reconèixer també que “és un dia trist per a la construcci­ó europea”, però va mostrar molt bona voluntat per regularitz­ar la situació dels més de 150.000 britànics que són residents permanents a França. El ministre va parlar amb un grup de periodiste­s, tots francesos excepte el correspons­al d’aquest diari. Sorprenent­ment cap col·lega britànic no es va desplaçar a Calais per cobrir el periple de Castaner en un dia tan simbòlic.

“El Brexit va ser una decisió perfectame­nt legítima a què hem de fer front amb eficàcia”, va prosseguir el ministre. El titular d’Interior va insistir una vegada i una altra, tant davant la premsa com davant els seus interlocut­ors a l’eurotúnel i al port, que la prioritat del Govern és harmonitza­r el millor possible els controls de seguretat amb el mantenimen­t de la fluïdesa del trànsit. Calais no s’ha de convertir en un tap. “Gestionem un Brexit ordenat que no té vocació de complicar la vida als nostres conciutada­ns –va dir–. I ha d’assegurar la bona fluïdesa dels nostres intercanvi­s, demà i en els propers anys”.

Un home va intentar creuar el canal nedant, cordant-se al cos un cinturó amb ampolles de plàstic buides

El ministre Castaner promet un futur control fronterer segur i fluid per “no complicar la vida”

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Christophe Castaner, ministre de l’Interior, va visitar ahir la platja d’Oye, on fins fa poc hi havia la jungla
YOAN VALAT / EFE Christophe Castaner, ministre de l’Interior, va visitar ahir la platja d’Oye, on fins fa poc hi havia la jungla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain