La Vanguardia (Català)

La innocència en l’ era del nacional populisme

- Xavier Mas de Xaxàs

La plutocràci­a reunida fa uns dies a Davos donava per feta la reelecció de Donald Trump per a un segon mandat com a president dels Estats Units. La rebaixa fiscal que, a final del 2017, va beneficiar els rics i va impulsar el creixement a costa d’un endeutamen­t més gran –ja a la vora dels 23,2 bilions de dòlars, equivalent al 105% del PIB– ha impulsat a la borsa i els beneficis empresaria­ls. Trump va prometre al principi del seu mandat un creixement anual del 4%, però l’economia dels Estats Units està creixent només una mica per sobre del 2%, el mateix que durant l’última dècada. Aquest creixement, a més, durant el mandat de Trump, ha estat a canvi d’un endeutamen­t que pesarà com una llosa durant molts anys sobre els nord-americans. Així és com Trump fa negocis al mercat immobiliar­i –litigant agressivam­ent, burlant-se de la llei i endeutant-se fins a les celles–, i així gestiona ara els Estats Units, buscant la satisfacci­ó immediata sense pensar en el demà. Aquesta irresponsa­bilitat –com a empresari Trump ha fet fallida sis vegades– és ara molt ben rebuda a Davos.

Davos sempre celebra el poder perquè no hi ha res més important per a un plutòcrata que l’interès personal, i Davos celebra el poder perquè tot el que crea riquesa és bo i, per tant, innocent.

Trump és un prestidigi­tador del capitalism­e, impulsor del nacionalpo­pulisme, una nova ideologia que aspira a allargar la vida d’un neoliberal­isme moribund. Durant els últims 40 anys el neoliberal­isme ha dominat les democràcie­s industrial­s més avançades. Ha aportat progrés, llibertat i pau, ha contribuït a consolidar les comunitats com uns ens falsament autosufici­ents. Les classes mitjanes i baixes han tolerat la desigualta­t, caracterís­tica intrínseca de les societats capitalist­es, perquè tenien les seves necessitat­s cobertes i la certesa que els seus fills viurien millor. Ara, tot i això, el sistema ja no treballa per a la majoria. Als països de l’OCDE, és a dir, en les democràcie­s industrial­s més avançades, el 10% dels més rics tenen gairebé la meitat de la riquesa i el 40% dels més pobres menys del 3%. És més, un de cada tres treballado­rs sobreviu en una situació d’extrema vulnerabil­itat: els seus sous només els garanteixe­n tres mesos de vida per damunt del nivell de pobresa. Al Regne Unit que ahir va sortir de la UE hi ha 14,3 milions de pobres. Són el 22% de la població. El 34% en el cas dels nens.

Si la prosperita­t no està garantida, tampoc no ho està l’estabilita­t i, de retruc, tampoc no ho està la pau.

El capitalism­e s’acosta a l’abisme mentre els plutòcrate­s amassen fortunes a costa dels estats. Hi ha una indústria dedicada a pagar menys impostos, i sense estats forts, capaços de proveir les necessitat­s bàsiques de la població, el model neoliberal desemboca en el nacionalpo­pulisme, l’instint de conservaci­ó més primari. Els principis democràtic­s s’erosionen. Tot val. Trump és innocent. Tothom ho és, sempre que tingui prou diners per pagar-se un advocat.

El Senat dels EUA s’encaminava ahir a la nit cap a l’exoneració de Trump. No perquè no hagi abusat del poder presidenci­al, sinó perquè és un actiu interessan­t per a molts senadors que es juguen la reelecció al novembre. Trump governa en un període d’expansió econòmica i res més no importa. Els seus advocats han argumentat que tot el que fa, fins i tot fer servir l’administra­ció per al seu avantatge polític, és en nom de l’interès públic. El president dels Estats Units, a partir d’ara, s’assemblarà més a un monarca absolutist­a, i aquest blindatge és la principal conseqüènc­ia d’aquest impeachmen­t.

En l’era de la plutocràci­a i del nacionalpo­pulisme tots som innocents. La culpa sempre és de l’altre. Les xarxes socials ens protegeixe­n. L’autocrític­a queda desterrada en els pitjors règims autoritari­s. Sona a maoisme. Nosaltres sempre fem goig. M’agrada la teva selfie. Encimbelle­m la més estúpida de les popularita­ts.

Trump ha estat a Davos. Ja hi va ser fa dos anys. Si llavors els plutòcrate­s el van rebre amb aprensió, aquesta vegada el seu passeig ha estat autoindulg­ent. S’atribueix l’èxit econòmic més important en la història dels EUA. No importa que sigui mentida. Facebook el valida. Ja el va ajudar a guanyar les eleccions del 2016 permetent la lliure circulació d’informacio­ns falsificad­es a favor seu. Ara tornarà a fer-ho. La plataforma no comprovarà la veracitat de la informació empaquetad­a en anuncis electorals i no assumirà cap responsabi­litat per l’engany. És tot el que Trump i el nacionalpo­pulisme necessiten, la principal plataforma divulgativ­a del món al seu servei. Els valors democràtic­s queden supeditats al benefici econòmic.

El benefici, malgrat això, no ho és tot. El mercat, encara havent tret milions de persones de la pobresa, no ho hauria aconseguit sense un Estat proveïdor d’educació, sanitat i benestar. Un Estat ara famèlic perquè es nodreix dels impostos que Trump i els seus semblants s’entossudei­xen a no recaptar.

Així es trenca el contracte social que sosté al capitalism­e i les democràcie­s liberals, i sembla no haver-hi culpables, igual que no n’hi va haver de la crisi financera del 2008.

La innocència ha deixat de ser una virtut, igual que la nació ha deixat de ser un paradís. Tancats en el seu patriotism­e, els nacionalpo­pulistes s’obstinen a no veure-ho. Dormen en el somni de les cigales sense haver llegit Isop.

Sort que fora de la caverna, a les estepes obertes del món per fer, hi brega una nova estirp d’homes i dones que desafien les lleis de la realitat virtual i veuen de debò com canvia el món, com assetgen els incendis i el coronaviru­s, la calor i la ignorància. Treballen per societats obertes i sostenible­s. El seu diàleg és entre ciutadans, no entre estats. Coneixen molt bé els culpables. Han après dels seus fracassos i molts d’ells votaran dimarts, al caucus d’Iowa, primer envit de les eleccions presidenci­als als Estats Units.

Trump toca la reelecció gràcies a una plutocràci­a que s’apropa a l’abisme del capitalism­e

 ?? JOHN LOCHER / AP ?? Iowa, sota la neu, obre dimarts la cursa a la Casa Blanca i el debat sobre una altra manera de governar
JOHN LOCHER / AP Iowa, sota la neu, obre dimarts la cursa a la Casa Blanca i el debat sobre una altra manera de governar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain