La Vanguardia (Català)

El fiscal s’oposa a donar un permís a Cuixart perquè creu que reincidirà

El Parlament Europeu reconeix l’exconselle­ra Ponsatí com a nova diputada

- SANTIAGO TARÍN

El fiscal de vigilància penitencià­ria va expressar la seva oposició al permís de 72 hores concedit per la presó de Lledoners al president d’Òmnium, Jordi Cuixart, perquè creu que no ha acceptat la sentència del Tribunal Suprem (TS) que el va condemnar per sedició i que pot intentar repetir els fets pels quals ha estat penat. També ahir, el Parlament Europeu va reconèixer Clara Ponsatí com a eurodiputa­da, l’endemà que la Junta Electoral Central (JEC) deixés vacant el seu escó.

La junta de tractament de Lledoners va aprovar una sortida de 72 hores a Cuixart, condemnat a nou anys de presó pel TS arran dels esdevenime­nts del 20 de setembre del 2017 davant la Conselleri­a d’Economia. Tot i això, ahir el fiscal de vigilància penitencià­ria va emetre un informe en què comunica al jutge, que haurà de prendre la decisió definitiva, que es mostra contrari al permís. La raó fonamental és que considera que Cuixart –que fa un parell de setmanes va gaudir d’un primer permís de 48 hores– no ha reconegut mai haver comès un delicte, ja que estima que hi ha una llei superior que justifica els seus actes i no es mostra penedit. A més a més, cita les seves últimes paraules a la vista –“Ho tornarem a fer”– i que fa poc ha publicat un llibre amb el mateix títol.

Segons l’informe del fiscal, en Cuixart no s’observa “una evolució i estabilita­t tractament­al adequada, i per a la concessió de permisos cal la constataci­ó que l’intern tindrà una vida normalitza­da, entesa com a respecte a les pautes de convivènci­a de la societat (...) i és molt difícil detectar una possibilit­at de reeducació i reinserció en qui, com passa aquí, en realitat no ha assumit els fets pels quals compleix condemna”.

A més a més, el fiscal pensa que el permís pot ser utilitzat per a “la comissió de nous delictes o per a finalitats contraprod­uents per a les finalitats de tractament penitencia­ri”, per la qual cosa “difícilmen­t es pot tenir confiança en el bon ús del permís”. Un benefici que considera prematur, injustific­at i improceden­t.

Quan va conèixer la notícia, Òmnium, l’entitat que presideix Cuixart, va fer públic un comunicat en què assenyalav­a que la negativa del fiscal “evidencia que és un pres polític”, i reiterava que “no s’ha de penedir de res perquè no ha comès cap delicte”.

El mateix dia que se sabia l’actitud de la Fiscalia sobre el líder independen­tista, el Parlament Europeu reconeixia l’exconselle­ra d’Ensenyamen­t Clara Ponsatí com a eurodiputa­da. Ho feia després que la JEC deixés vacant el seu escó per no haver acatat la Constituci­ó espanyola en una resolució emesa dijous que, no obstant això, obria la porta que l’Eurocambra li donés l’acta sense passar per Madrid.

El nom de Ponsatí figura al document oficial de notificaci­ó dels cinc nous membres de la delegació espanyola que seran eurodiputa­ts a partir d’avui, dissabte 1 de febrer, quan es consumi el Brexit i els diputats britànics ho deixin de ser oficialmen­t. El document assenyala que el Parlament Europeu “prendrà nota” al seu ple del 10 de febrer de l’elecció com a membres de la Cambra de Ponsatí (JxCat), Marcos Ros (PSOE), Gabriel Mato (PP), Adrián Vázquez (Ciutadans) i Margarida de la Pisa (Vox).

Ponsatí, a Escòcia i reclamada pel Tribunal Suprem per la causa contra el procés, no es va presentar a l’acte d’acatament a què havia estat convocada per la Junta Electoral espanyola, motiu pel qual aquest òrgan va optar per deixar vacant el seu escó.

Tanmateix, l’Europarlam­ent ha mantingut la mateixa actitud que va adoptar amb Carles Puigdemont i Toni Comín i en línia amb la sentència del Tribunal de Justícia de la UE sobre Oriol Junqueras (ERC). El TJUE va sentenciar que Junqueras hauria d’haver estat considerat eurodiputa­t i gaudit d’immunitat des de la proclamaci­ó dels resultats dels comicis.

Òmnium afirma que el seu president “no s’ha de penedir de res perquè no ha comès cap delicte”

 ?? SUSANNA SÁEZ / EFE ?? Jordi Cuixart tornant a la presó de Lledoners el dia 18 després d’haver gaudit d’un permís de 48 hores
SUSANNA SÁEZ / EFE Jordi Cuixart tornant a la presó de Lledoners el dia 18 després d’haver gaudit d’un permís de 48 hores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain