La Vanguardia (Català)

Paz Esteban, primera dona al capdavant dels serveis d’intel·ligència

- MADRID

Paz Esteban López serà la nova directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), un càrrec que ocupava de manera interina en substituci­ó del general Félix Sanz Roldán des del juliol. El seu nomenament serà aprovat a la pròxima reunió del Consell de Ministres, dimarts que ve, a proposta de la ministra de Defensa, Margarita Robles. D’aquesta manera es convertirà oficialmen­t en la primera dona al capdavant dels serveis secrets d’Espanya.

Nascuda a Madrid el 1958, Esteban és llicenciad­a en Filosofia i Lletres per la Universita­t Autònoma de Madrid i va ingressar al llavors conegut com a Centre Superior d’Informació de la Defensa (Cesid) –el precursor de l’actual CNI– el 1983, durant el mandat del general Emilio Alonso Manglano. Les seves primeres tasques van estar relacionad­es amb l’elaboració d’informes sobre la permanènci­a d’Espanya a l’OTAN de cara al referèndum del 1985.

Després del pas a la reserva del director anterior el 2019, Esteban va ocupar el càrrec de directora en funcions. Ara serà la primera dona en la història de la democràcia a exercir aquesta funció, després d’uns quants anys de carrera a la institució dels espies espanyols. És tota una fita, com ho va ser el 2001 que es designés per primera vegada un civil, Jorge Dezcallar.

Abans Esteban havia ocupat diversos càrrecs en l’àmbit de la intel·ligència exterior, fins que el 2004 va passar a desenvolup­ar funcions de planejamen­t i estratègia en òrgans de direcció. També va ser directora del gabinet tècnic del secretari d’Estat director del CNI des del 2010. El juny del 2017 es va convertir en secretària general de “la casa” quan Beatriz Méndez de Vigo y Montojo, germana de l’exministre i exportaveu del Govern central Íñigo Méndez de Vigo, va demanar el trasllat a l’ambaixada espanyola de Pequín.

A partir d’aquell moment va ser la número dos del CNI, un organisme que coordina la tasca d’unes 3.500 persones i que assumeix la tasca de facilitar al president i al Govern d’Espanya les respostes necessàrie­s per afrontar els nous reptes de l’escenari nacional i internacio­nal sobre seguretat física, digital i econòmica.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Paz Esteban López
CHEMA MOYA / EFE Paz Esteban López

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain