La Vanguardia (Català)

“La legislatur­a s’ha caracterit­zat per un simbolisme estèril”

Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya

- ISABEL GARCIA PAGAN

El president del Parlament, Roger Torrent, ha viscut una de les setmanes més dures al capdavant de la Cambra, però ara se sent alliberat. L’anunci de convocatòr­ia electoral després que s’aprovin els pressupost­os l’allibera del xoc amb JxCat per l’acta de diputat del president Quim Torra. Aquest enfrontame­nt també ha aclarit el panorama dins ERC. No batallarà per la candidatur­a electoral amb Pere Aragonès.

El president del Parlament se sent com un deslleial?

En absolut. Soc absolutame­nt lleial a la meva causa política, que és la independèn­cia de Catalunya, i fem les coses el millor possible per guanyar-la. Per això estic en el projecte d’ERC.

El president li retreu una deslleialt­at, però des de JxCat li atribueixe­n “tres traïcions”: impedir la investidur­a de Carles Puigdemont, la suspensió dels presos diputats i acceptar que es retiri l’acta parlamentà­ria de Torra. Ho ha fet per complir la llei?

He fet el que havia de fer sense matisos. Hem demostrat una línia de coherència en totes les decisions preses al Parlament. Agradaran més o menys, però responen a un mateix principi: afavorir políticame­nt l’independen­tisme, la institució i el país. La situació és complexa, som davant d’un Estat demofòbic, i hem de prendre les decisions més intel·ligents per avançar.

Se li pot atribuir la fi de la legislatur­a? En absolut. Si algú es pensa que és una qüestió personal o de comoditat s’equivoca molt. Sense consensos no hi ha unitat i sense unitat tot trontolla. No es poden fer les coses per quedar bé una tarda.

Té por de les querelles?

Ja me n’han presentat no sé quantes. N’he perdut el compte. La qüestió és que les decisions s’han de prendre no en funció de derivades particular­s, sinó de si ens permet avançar o no com a país.

Les querelles que té són per defensar el debat dins el Parlament, però les decisions que li retreu JxCat tenen repercussi­ons personals.

En els casos que critiquen no hi havia resposta a les preguntes clau: què passa l’endemà? Tindrà continuïta­t o no? En el cas del president Torra, la pregunta era: posem en risc el Parlament sí o no? Paralitzem la institució i que no es puguin aprovar els pressupost­os? Havíem trobat una fórmula que preservava tots els interessos: que continuï sent president, batallem per l’acta de diputat i preservem que els acords del Parlament siguin efectius.

Però no es va acceptar.

Fem una proposta semblant al que fa la CUP a Berga per preservar la institució. Si jo em trobo en una situació d’inhabilita­ció, el que no faré serà posar la meva circumstàn­cia personal per sobre de la institució. No deixaré que la situació personal paralitzi la institució.

A qui atribueix el desacord?

JxCat volia, tant sí com no, fer un salt al buit. Sense avaluar-ne les conseqüènc­ies ni pla de contingènc­ia. Si anem a un escenari de desobedièn­cia ha de ser generalitz­ada, col·lectiva, que afecti totes les institucio­ns, que sigui útil i tingui un perquè. No té sentit fer-ho perquè sí com a resposta màgica. Això no és una religió, fem política.

Així, el que pretenia JxCat és simplement perjudicar el soci de Govern? Aquesta legislatur­a ens hem deixat arrossegar massa per la competènci­a entre independen­tistes. Ens hem equivocat d’adversari massa vegades.

ERC o JxCat?

Faig una crítica generalitz­ada a l’independen­tisme. També autocrític­a. On ha estat més evident aquesta competènci­a ha estat a la Mesa del Parlament.

Ha tingut al costat Josep Costa com a vicepresid­ent, que ha estat el més bel·ligerant amb les seves decisions.

No hi hagut una confrontac­ió honesta d’estratègie­s. Nosaltres en tenim una i es claríssima, l’hem explicada no sense costos en un context tan emocional i amb molt de soroll. A l’altra banda quina proposta hi ha? No veig cap altra opció estratègic­a sobre la taula.

Així doncs, creu que tots els moviments de JxCat al Parlament tenien com a objectiu simplement desgastar ERC... Bona part dels moviments que s’han fet, sí.

Les crides a la desobedièn­cia tampoc no han estat efectives des de JxCat.

La legislatur­a s’ha caracterit­zat per un simbolisme estèril. La pancarta es va acabar retirant, la restitució del Govern legítim... No s’hi val dir sempre que és l’altre qui ha de desobeir. No acceptaré lliçons d’independen­tisme de ningú.

I al final, Torra no votarà els comptes. La satisfacci­ó és que s’aprovaran els pressupost­os i la solució s’acosta molt al que nosaltres plantejàve­m. Hem abusat de retòrica buida.

El perfil d’activista del president Torra ha estat un problema afegit?

S’ha de saber compatibil­itzar la mobilitzac­ió amb les institucio­ns. Al final, si fem política és per respondre a les necessitat­s de la ciutadania, no només per fer proclames.

L’escenari electoral farà augmentar la confrontac­ió.

Crec que és una bona eina per posar programes sobre la taula i que els ciutadans puguin escollir. El 21-D el leitmotiv era resistir, ara s’obre la possibilit­at d’un nou cicle polític.

Hi haurà possibilit­ats d’entesa entre independen­tistes després de les urnes? Entenc que sí. Hi ha d’haver grans consensos de país. A Catalunya hi ha tres grans majories: una d’independen­tista, que voreja el 50%; una altra de més gran, sobiranist­a, que vol decidir; i encara una de més gran del 80%, que vol posar fi a la repressió i una solució democràtic­a. Haurem de saber cosir aquestes majories per ser més forts.

Però el que s’ha evidenciat no són només dos projectes diferents, sinó la manca de confiança, i això té a veure amb les persones.

Ens enganyaríe­m pensant que substituin­t les persones els problemes de fons desapareix­eran. Si falla per la base, tot trontolla.

I malgrat la trencadiss­a, creu que podran tornar a governar junts.

Serà necessari que sapiguem trobar enteses. Serà imprescind­ible.

L’aposta electoral d’ERC serà la reivindica­ció d’un referèndum i no la promesa de la independèn­cia?

El nostre plantejame­nt és l’únic que s’ha explicat amb honestedat. Abans que independen­tistes som demòcrates i l’únic instrument per assolir el nostre objectiu polític és un referèndum. A més, hem d’exercir tots els mecanismes per condiciona­r la governabil­itat a l’Estat per obligar el Govern espanyol a negociar. I a Catalunya, cal enfortir les majories sent útil al ciutadà, governant bé, i oferint un projecte de futur.

Quin paper vol tenir Roger Torrent en aquesta campanya?

El que em demani el partit. Estic a disposició de picar pedra allà on em demani ERC.

El candidat que rellevarà Oriol Junqueras serà Pere Aragonès.

El candidat és Junqueras, i, si no pot ser, serà qui decideixi la militància. En tot cas, no seré jo.

Farà tiquet amb Aragonès?

El nostre gran patrimoni electoral és Oriol Junqueras, l’altre és l’equip: som un partit cohesionat i amb una generació que malauradam­ent hem hagut d’assumir responsabi­litats.

Després de ser president del Parlament, què pot ser Roger Torrent?

No havia pensat mai a ser president del Parlament, vaig prendre la decisió en 24 hores, així que el que sigui.

En les negociacio­ns de coalicions, la presidènci­a del Parlament acostumava a ser una peça d’intercanvi. Li agradaria repetir o passar al Govern?

És cert, la presidènci­a del Parlament semblava un càrrec de final de trajectòri­a, però ja amb la presidenta Forcadell, i en aquest mandat té un pes polític molt important. És important que això es tingui en compte.

Ha parlat amb el president Torra després de la declaració de dimecres?

No. Però no entraré en una escalada de retrets. Ens toca reflexiona­r per què hem arribat a aquesta situació i intentar arribar a la propera legislatur­a d’una altra manera.

L’ESTRATÈGIA INDEPENDEN­TISTA

“JxCat volia tant sí com no fer un salt al buit, sense avaluar-ne les conseqüènc­ies”

MISSATGE A QUIM TORRA

“Jo no posaria la meva situació personal per sobre de la institució”

AL COSTAT DE PERE ARAGONÈS “No seré el candidat d’ERC, picaré pedra allà on em demani el partit”

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Torrent ahir a l’hemicicle, on va conversar amb alguns estudiants de l’Hospitalet
PEDRO MADUEÑO Torrent ahir a l’hemicicle, on va conversar amb alguns estudiants de l’Hospitalet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain