La Vanguardia (Català)

Ayuso beneeix Catalunya Suma per a les eleccions: “No tornem a errar”

Arrimadas planteja estendre el possible pacte amb el PP a Galícia i el País Basc

- SERGI QUITIAN LEONOR MAYOR ORTEGA

Ho va proposar abans de les eleccions del 10 de novembre i va redoblar esforços després de la patacada de Cs a les urnes, però no ha estat fins ara, amb el triple horitzó electoral a Catalunya, País Basc i Galícia ja al tauler, que el PP ha aconseguit atreure la formació taronja cap a la idea d’una unió electoral del centredret­a constituci­onalista.

Una aposta que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va reivindica­r ahir aprofitant la seva visita a Barcelona pel fòrum Agendas Cruzadas MadridBarc­elona del Círculo Ecuestre. “Iniciative­s com Catalunya Suma són imprescind­ibles per a les pròximes eleccions autonòmiqu­es”, va proclamar, sense embuts, la cap de l’Executiu autonòmic. L’argument amb què va donar suport a la seva oferta és tan senzill com convincent: “La història ens demostra que dividits ens va pitjor”, va argumentar Ayuso, posant com a exemple l’última contesa electoral. I és que la dirigent popular va assegurar que si haguessin abordat aquest acord abans del 10-N “avui Pablo Casado seria president i Albert Rivera el seu vicepresid­ent”. De fet, al seu moment el PP ja va posar números a l’equació i va assegurar que Espanya Suma hauria segellat 20 escons més que els 98 que avui tenen populars i taronges, i amb això serien primera força al Congrés.

“No podem tornar a errar després d’allò de novembre”, va resumir Ayuso entre aplaudimen­ts de l’audiència al Círculo Ecuestre. Per això, la líder de l’Executiu madrileny va demanar al PP i Cs que actuïn amb “altura de mires, cedeixin i abandonin egos”.

La nociva alternativ­a, als ulls d’Ayuso, és un “desmembram­ent del centredret­a liberal” que, com es va veure a les generals, estén una “catifa vermella per a un govern intervenci­onista i llibertici­da a la Moncloa”, contra el qual no va reparar en crítiques pels seus vincles amb l’independen­tisme: va acusar Sánchez de pensar que està per sobre de la llei i li va retreure que “està caient en els vells errors d’atorgar privilegis a la deslleialt­at en lloc de liderar una alternativ­a constituci­onalista al nacionalis­me”.

La benedicció d’Ayuso a una coalició electoral entre populars i taronges amb vista a les eleccions catalanes, basques i gallegues

La dirigent de Cs descarta incloure Vox i tempteja un PSC que ahir mateix ja va rebutjar la proposta

d’aquest any arriba després que ahir al matí Arrimadas anunciés que consultarà amb la gestora del seu partit la possibilit­at i les fórmules per tancar aquesta aliança, que ha batejat com a “millor units”.

La idea ja planava pel Parlament des de dimecres, quan Quim Torra va anunciar que convocarà eleccions després de l’aprovació dels pressupost­os. Però dijous, Arrimadas es va mostrar prudent i va demanar “assossec” mentre reclamava “una reflexió profunda i de llarg abast” sobre la qüestió.

El fet que encara no se sàpiga la data dels comicis a Catalunya, i també que Arrimadas no agafarà el control de Cs fins a mitjans de març, frenaven la decisió. Però, en només un dia, Arrimadas va acabar d’esfullar la margarida i es va llançar a la piscina. Potser amb idea d’avançarse al PP, la dirigent de Cs va anunciar ahir que buscarà aquest pacte electoral amb els populars per a Catalunya, que compta amb la societat civil de Catalunya, però en cap cas amb la presència de Vox.

A més, Arrimadas volia atreure els socialiste­s catalans, però el seu primer secretari, Miquel Iceta, ja ho va rebutjar ahir al congrés del PSC de Barcelona: “Gràcies, Inés. Amb nosaltres no hi comptis. Això ens deixa el camí més ample”.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Isabel Díaz Ayuso va inaugurar ahir el fòrum Agendas Cruzadas Madrid-Barcelona del Círculo Ecuestre de la capital catalana
MANÉ ESPINOSA Isabel Díaz Ayuso va inaugurar ahir el fòrum Agendas Cruzadas Madrid-Barcelona del Círculo Ecuestre de la capital catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain