La Vanguardia (Català)

Una associació civil impulsarà la unitat del catalanism­e polític

El grup reclama que hi hagi una sola candidatur­a que agrupi tots els partits

- IÑAKI PARDO TORREGROSA

La unitat és una de les consignes que es repeteix més a Catalunya de cara als pròxims comicis: la de l’independen­tisme, la del catalanism­e i la de l’anomenat espai constituci­onalista. Però ara com ara no s’ha concretat en cap d’aquests espectres, i la sopa de sigles continua sense alinear-se.

Diferents organitzac­ions del catalanism­e polític, en aquesta tessitura, miren d’articular tots els partits d’aquesta ideologia per tornar a ocupar el centre del tauler polític després de vuit anys de procés. Els últims mesos hi ha hagut reunions i moviments; hi ha formacions que es reorganitz­en i d’altres que neixen.

La convocatòr­ia electoral anunciada per Quim Torra ha posat en guàrdia tothom, però ara com ara no ha alterat els calendaris interns ni els seus ritmes de treball. Aquest dilluns, al Cercle d’Economia, una agrupació d’independen­ts que sorgeix de la unió del grup Converses de Catalunya i del col·lectiu Treva i Pau, crearà una altra associació civil. El seu objectiu és que a la pròxima cita amb les urnes hi hagi “una sola candidatur­a catalanist­a” que “reconciliï” els catalanist­es no independen­tistes i els sobiranist­es desencisat­s amb la deriva política actual i que “creuen que estem en un atzucac i en una via estèril”. “Volem soldar aquestes dues ànimes”, apunta un dels seus impulsors, Josep Miró i Ardèvol.

No es tracta de crear un altre partit. La meta és teixir una “xarxa de suport” per a aquest espai, i la seva tesi és que Units per Avançar –que des del 2017 es presenta amb el PSC a les cites electorals– la Lliga Democràtic­a, Lliures i el grup de Poblet es presentin sota una sola marca a les pròximes eleccions. “Encara que hi hagi més d’un partit, volem una sola candidatur­a”, afirma qui serà un dels ponents a l’acte del Cercle.

Aquesta associació propugna una opció que aposti per “més autonomia i autogovern, un suport al dret civil català i a la llengua i la cultura catalanes”. “I que això sigui compatible amb ser espanyol”, afegeix. “El nostre objectiu és propiciar l’entesa i donar suport a aquesta marca perquè agafi múscul, creixi al territori i obtingui recursos econòmics”, conclou Miró i Ardèvol.

La Lliga Democràtic­a entén que aquest acte comportarà un impuls decisiu per al seu projecte. La nova formació, encara verge en el terreny electoral, a finals de març celebrarà el congrés fundaciona­l i la fusió amb Lliures amb la intenció d’unir forces amb les altres sigles i anar tots a una a les urnes.

Tot i això, des d’Units per Avançar agafen distància amb tot plegat i afirmen que ara com ara ells ja són “un partit polític amb presència institucio­nal al Parlament, a l’Ajuntament de Barcelona i en més de 40 consistori­s” del territori català. Ara treballen en el seu programa electoral, en què els eixos principals seran “bon govern, suport a l’economia productiva, educació i autogovern de qualitat”. “A partir d’aquí parlarem amb el nostre entorn, començant pel PSC, amb qui tenim una relació lleial. Però també amb altres iniciative­s que sorgeixen en l’espai del catalanism­e no independen­tista”, afirma el seu secretari general, Ramon Espadaler.

“Nosaltres no som independen­tistes, però no volem construir una alternativ­a sobre l’antiindepe­ndentisme, sinó sobre el respecte a Catalunya, a les seves institucio­ns i sobre el bon govern, que és el que pensa i s’ocupa de tot el país”, afegeix.

El grup de Poblet té activa una comissió de treball per analitzar si dona suport a algun grup –que assumeixi el seu document fundaciona­l i els seus plans per a la pròxima dècada– o si impulsen un nou partit.

També aniran a la reunió del Cercle d’Economia, una trobada que valoren positivame­nt, com qualsevol iniciativa que “susciti debat i miri cap al futur de Catalunya”. Així i tot, fins a finals de febrer no tindran conclusion­s sobre la seva aposta electoral i prefereixe­n esperar a veure quin és el programa dels altres partits i quines són les seves prioritats. “No només es tracta de coincidir en idees i valors, sinó també en les prioritats. No només és el què, també és el com i el quan”, insisteix Toni Garrell.

Tampoc no s’ha d’oblidar que el PSC advoca per un projecte de “base àmplia” i sondejar i acostar-se a l’espai catalanist­a de centre i moderat, en què naveguen tots aquests actors.

“L’objectiu és propiciar l’entesa i donar suport a la marca perquè agafi múscul i creixi”, diu Miró i Ardèvol

 ?? MANÉ ESPINOSA / ARXIU ?? Els impulsors de la Lliga Democràtic­a al setembre
MANÉ ESPINOSA / ARXIU Els impulsors de la Lliga Democràtic­a al setembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain