La Vanguardia (Català)

La Lliga Democràtic­a i Lliures segellaran una aliança a finals de març

- I. PARDO TORREGROSA

La Lliga Democràtic­a i Lliures segellaran l’aliança al març. Si el calendari polític no altera el seu tempo intern, l’últim cap de setmana tindrà lloc el congrés fundaciona­l. D’aquest conclave n’emergiran un sol partit i una sola direcció sota el paraigua de la Lliga. Les dues formacions esperen que aquesta unió sigui “el primer pas” per eixamplar el seu espai polític.

Les setmanes prèvies o just després d’aquesta cita es farà pública la candidatur­a per als pròxims comicis catalans. Per això encara busquen el “candidat òptim” i pensen que per a molts serà “el moment d’arriscar i no de nedar i guardar la roba, com s’ha fet aquests últims anys”.

De fet, l’extresorer d’Units per Avançar Carles Toda s’ha afegit al seu projecte, com també la candidata de Convergent­s –el partit ha quedat al marge de les aliances perquè és sobiranist­a– a les eleccions generals, Sílvia Requena.

Antoni Fernàndez Teixidó, líder de Lliures, opina que poden “generar il·lusió i moure consciènci­es”, sobretot quan es vegi que tenen un

“projecte sòlid i amb finançamen­t”. “A partir d’aquí, a competir”, afegeix. El seu partit va aprovar per unanimitat en una assemblea el 23 de gener passat fusionarse amb la Lliga i construir plegats una nova formació.

El seu pla, però, no és sumar persones sinó altres organitzac­ions, i “unificar” l’espai catalanist­a. Per això interpel·len Units, que ara com ara no s’inclinen per canviar la política d’aliances de manera clara. Així mateix, volen convèncer els sectors més moderats de l’entorn del PDECat, l’anomenat grup de Poblet. Ara parlen amb tothom.

En cas que aquestes aliances no fructifiqu­in, la Lliga afirma que, després de configurar la candidatur­a, hi podria haver “pactes abans o després de les eleccions”.

La formació de nou encuny interpel·la Units per Avançar i el grup de Poblet, els crítics del PDECat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain