La Vanguardia (Català)

Millores per als jubilats

- Quim Monzó

El 2004 vaig escriure a La Vanguardia una sèrie de reportatge­s sobre la campanya presidenci­al dels Estats Units. Finalment les eleccions les va guanyar George W. Bush. “Bush wins four more years in White House”, deien els rètols lluminosos de Times Square. Vaig anar a Nova York, Houston i Miami.

En aquesta ciutat em vaig allotjar en un hotel que per comptes d’habitacion­s tenia petits apartament­s. Em passava el dia al carrer però, al vespre, un cop redactat i enviat l’article al diari, sortia al balcó. Davant, a uns doscents metres, en un solar construïen un edifici enorme. El primer dia que hi vaig arribar tot just anaven per la planta baixa, però cada vespre, abans de ficar-me al llit, observava l’evolució de les obres. Hi treballave­n dia i nit. De nit, amb enormes focus. No passaven vint-i-quatre hores sense que hi haguessin alçat una nova planta. Desconeixi­a que un edifici es pogués construir tan de pressa. Quan vaig deixar l’hotel per volar a Houston, ja tenia cinc plantes.

Ara, com que el coronaviru­s s’ha convertit en un problema per a la Xina, el Govern d’aquell país ha començat a Wuhan (l’epicentre de la crisi) la construcci­ó de dos hospitals especials per allotjar-hi els afectats. En total, 2.300 llits. La data de finalitzac­ió de les obres serà dilluns que ve, 3 de febrer.

Si no hagués vist a Miami la rapidesa amb què es poden construir edificis no em creuria que amb una setmana i mitja n’hi hagués prou per fer-ne no sols un, sinó dos. I perquè tothom pugui contemplar l’evolució de la proesa ho retransmet­en per streaming. Han instal·lat càmeres al voltant de les obres, de manera que la gent pot veure des de casa com els treballado­rs, els camions i les excavadore­s s’esforcen per complir amb la data límit. Com que, a més, molta gent està confinada per precaució, l’audiència és espectacul­ar. Cada dia desenes de milions de persones segueixen l’streaming amb atenció.

És el somni de tot jubilat. Ni tan sols cal sortir de casa i buscar obres per observar-les des de darrere de la xarxa protectora. Ara ho pots fer des del sofà de casa, amb bata i sabatilles. A Betevé hi ha un programa anomenat Slowbetevé, que tant et passa gravacions de recorregut­s des del tramvia o l’autobús com un entrenamen­t de boxa a Nou Barris o l’ou com balla damunt el raig d’aigua d’un brollador. Tot sense comentaris, només amb el so ambient. És esplèndid. Si, com els xinesos, hi afegissin imatges d’obres en construcci­ó alegrarien la vida de molts pensionist­es als quals els fa mandra sortir de casa fins i tot per mirar obres.

Dilluns hi haurà dos nous hospitals a Wuhan, edificats en tan sols una setmana i mitja

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain