La Vanguardia (Català)

Articular la realitat metropolit­ana

-

L’àrea metropolit­ana de Barcelona és una de les zones més poblades d’Europa. En els seus 36 municipis integrants hi habiten gairebé tres milions i mig de persones. L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) té competènci­es en equilibri territoria­l, habitatge, transport, mobilitat, gestió de l’aigua i dels residus i medi ambient. La seva actuació, per tant, incideix en aspectes quotidians de la vida de milions de persones. Potser per això el congrés de la federació barcelonin­a del PSC té previst aprovar avui una proposta per incorporar a aquest organisme territoria­l els pobles i ciutats de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme.

A criteri dels socialiste­s barcelonin­s, l’àrea metropolit­ana necessita una urgent intervenci­ó a fons perquè pateix seriosos problemes de cohesió social, teixit urbà i habitatge, entre d’altres. Creiem que la declaració que avui aprovarà el congrés del PSC de Barcelona és un pas en la bona direcció per assumir la nova realitat metropolit­ana. Les diferèncie­s existents entre ajuntament­s a l’hora d’abordar problemes sectorials com els esmentats anteriorme­nt, unides als minvats recursos econòmics de què disposen les arques municipals, fan necessari fer un pas endavant i afrontar amb una nova ambició una zona metropolit­ana que s’ha d’articular en funció de les necessitat­s i demandes actuals.

Els ajuntament­s són sempre reticents a cedir competènci­es, fins i tot els governats per una mateixa formació política, perquè cada municipi és un món i té caracterís­tiques específiqu­es. Però hi ha problemes que només des d’una òptica més àmplia poden tenir la resposta adequada. Una AMB amb més competènci­es en política d’habitatge o cultura, per exemple, acompanyad­es de més participac­ió ciutadana i social per decidir quins projectes conjunts impulsar, seria un bon instrument.

En el moment actual, municipis allunyats geogràfica­ment com Viladecans i Badia del Vallès, per posar un exemple, tenen problemes específics dels seus barris i de les seves demandes veïnals, però també afronten dèficits que són comuns com poden ser el transport, la rehabilita­ció, la gestió dels seus residus, etcètera, que un òrgan metropolit­à pot ajudar a cohesionar.

El potencial de l’àrea metropolit­ana de Barcelona és enorme. La capital catalana exerceix sobre els seus municipis limítrofs un paper multiplica­dor en termes econòmics, de comunicaci­ó i de mobilitat. Ampliar la zona d’actuació de l’AMB seria fer un pas endavant per adequar-se a una realitat metropolit­ana que està en contínua transforma­ció i que podria ser gestionada amb més eficàcia. Les seves competènci­es en ordenació del territori, urbanisme i infraestru­ctures d’interès metropolit­à li atorguen un paper important, i l’ampliació a altres comarques val la pena que sigui explorada.

Ampliar l’àmbit territoria­l de l’AMB pot ajudar a gestionar millor els seus problemes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain