La Vanguardia (Català)

Un altre liberalism­e

- José María Lassalle

El liberalism­e ha d’evoluciona­r i assumir que té davant seu el repte de sobreviure. O es resignific­a i canvia radicalmen­t a l’adoptar una estratègia de resistènci­a, o desapareix, canibalitz­at pel seu revers mòrbid: el neoliberal­isme. Convertit aquest en un imperialis­me economicis­ta del laissez faire que només busca com monetitzar més eficientme­nt, la seva estratègia de prosperita­t desregulat­òria s’ha posat al servei del populisme de dretes i el feixisme. Una aliança reaccionàr­ia que triomfa als Estats Units i el Regne Unit, que governa el Brasil i bona part d’Amèrica Llatina i Europa, i que avança posicions a Alemanya, Itàlia, França i Espanya.

Arraconat contra les cordes de la història, el liberalism­e s’hi juga la supervivèn­cia. Fins i tot el seu llegat més important, la democràcia liberal, està en dubte a causa de la incapacita­t per respondre a la pressió que exerceix sobre ella el populisme. Aquest és el gran guanyador del nostre temps. Creix, avança posicions i radicalitz­a els plantejame­nts al mostrar els seus aspectes més ombrívols i inquietant­s. Fins al punt que la democràcia comença a modificar l’eix de legitimita­t i tendeix a fer-se gradualmen­t populista.

De fet, simplifica el relat fundaciona­l a mesura que es normalitze­n situacions d’excepció que impulsen la recerca d’ordre i seguretat entre unes classes mitjanes que abracen el populisme sense objeccions. El col·lapse econòmic de les classes mitjanes és determinan­t en el procés que erosiona la institucio­nalitat liberal. Més encara si, com passa a la pràctica, va acompanyad­a del descrèdit del marc deliberati­u de la democràcia liberal i de la impossibil­itat d’assolir consensos que neutralitz­in i recondueix­in en el seu si els conflictes que planteja la interpreta­ció partidista i emocional de l’agenda política.

Els processos de dislocació social que provoquen els fenòmens globals associats a l’emergència climàtica i la revolució digital estan sent fatals per al liberalism­e. Sobretot perquè no ofereix polítiques eficients que restableix­in l’equitat, els consensos socials i la capacitat de progrés que van acompanyar el desenvolup­ament de l’Estat de benestar al segle XX. Per això, les inquietuds socials es fan més intenses i el futur es percep més distòpic que mai.

Sense respostes ni full de ruta davant les incerteses, la por propicia l’ansietat i el malestar que impulsen el moment neofeixist­a cap al qual avancem. Una situació que afavoreix l’anhel de la dictadura a Occident per contagi del que succeeix a la Xina, on s’atén millor el que vol el poble a través d’un capitalism­e algorítmic que en prediu els gustos i li dona la prosperita­t i seguretat que necessita.

Si les condicions sistèmique­s de la democràcia liberal estan sent anul·lades per les dinàmiques de dislocació política i ruptura emocional de la confiança cap al futur que alliberen l’emergència climàtica i la transició digital, llavors, quin paper pot exercir en aquest procés el liberalism­e? És més, són viables les idees liberals quan són vistes com a part nuclear del problema? La resposta és que cal repensar-les i desplaçar-ne els eixos d’anàlisi. El més prioritari ara és comprendre el món que ens toca viure. Rebutjar-lo o teme’l és un error. Com també ho és combatre’l sense armes adequades. Cal salvar el millor de les idees liberals per refundar-les i abordar, amb noves respostes, els reptes que compromete­n la supervivèn­cia de la dignitat humana al segle XXI.

Locke i l’activisme reformista que va acompanyar les revolucion­s atlàntique­s no són capaços d’abordar aquests desafiamen­ts que té el liberalism­e al davant. Cal buscar-hi altres fonts, menys adherides a l’acció i l’individual­isme i més localitzad­es en la resistènci­a humanista. Un plantejame­nt que ha de venir gràcies, també, al desenvolup­ament de nous vectors temàtics localitzat­s en els problemes reals del nostre temps.

En aquest sentit, autors com Spinoza, Dewey, Rawls o Sorokin poden oferirnos vies d’aproximaci­ó més enfocades al moment crític que viu el liberalism­e. Sobretot perquè van pensar espais des dels quals la cultura i la raó, la generosita­t i l’humanisme, la tolerància i la capacitat crítica, així com la recerca de la justícia com a emancipaci­ó sobrevisqu­essin en contextos dominats per la violència, la intolerànc­ia, el fanatisme i l’amenaça de l’autoritari­sme i l’ortodòxia. D’entre tots, el més significat­iu és Spinoza. Coetani de Locke i liberal com ell, sintonitza amb moltes de les seves idees però des de coordenade­s més aferrades a una racionalit­at escèptica i resistent. Una sensibilit­at dúctil que va veure amb claredat que el problema del seu temps era la incapacita­t de percebre l’altre com una extensió de la nostra sensibilit­at. Una qüestió que les guerres religioses que van acompanyar la difusió del llibre i els primers passos de la revolució científica van evidenciar com una catàstrofe ètica i que ara torna a posar-se de manifest. D’aquí la importànci­a de tornar a Spinoza, ja que no problemati­tza la presència de l’alteritat, sinó que la comprèn, respecta i necessita. Una actitud que el liberalism­e ha d’interiorit­zar i fer pròpia. Almenys si vol ser útil i operatiu en un món hipercompl­exat i postmodern, que ens exigeix desenvolup­ar una nova teoria de la justícia que vagi més enllà de la redistribu­ció de la renda i els recursos materials. Una nova equitat que fixi un contracte social que redefineix­i la nostra posició original, com diria Rawls, com a ciutadans. Però no només respecte a la riquesa, sinó també al gènere, la petjada de carboni, les dades, els algoritmes, la capacitat d’educació i ocupabilit­at, la creativita­t, les habilitats digitals, la mobilitat o les mentalitat­s generacion­als, entre altres àmbits de desigualta­t que es fan cada dia més tangibles i inassumibl­es.

El segle XXI exigeix un altre liberalism­e. Un pensament bàsicament crític que lluiti per l’emancipaci­ó i que es tradueixi en polítiques centrades en l’humà des d’una estratègia de resistènci­a que anteposi la raó a l’emoció, que pensi l’altre des de la generosita­t i la tolerància, que reivindiqu­i l’error i la fal·libilitat com a suports de la creativita­t individual i el perfeccion­ament moral. Al voltant d’aquesta teoria de la justícia, el liberalism­e tindria molt a oferir si comprengué­s que aquesta és la seva nova responsabi­litat política. Una responsabi­litat que ofereixi respostes que passen per emancipar una humanitat que ha de ser més crítica, generosa i tolerant per ser més lliure. O això, o callar per sempre.

Ara el més prioritari és comprendre el món que ens toca viure; rebutjar-lo o teme’l és un error

Cal una nova teoria de la justícia que vagi més enllà de la redistribu­ció de la renda i els recursos

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain