La Vanguardia (Català)

Pànic moral

- Sandra Barneda

La llei o l’Estat ens haurien de protegir de les atrocitats verbals de polítics plens de directrius repressive­s que no desitgen cap altra cosa que instal·lar el pànic moral.

El debat arran del pin parental imposat per Vox per aprovar els pressupost­os de Múrcia ha jugat a la intolerabl­e mentida de dividir la societat entre marginals i integrats, identifica­nt les persones LGTBI i les dones com una amenaça externa als valors essencials de la comunitat correcta: “A Espanya hem passat d’un extrem a l’altre. De pegar els homosexual­s a la nova situació que ara aquests col·lectius imposin la seva llei. I de la dona ben lligada i tancada a casa, a no poder esmentar els homes al Ministeri d’Igualtat”. Ho ha dit en una entrevista el portaveu d’aquest partit i, més enllà de l’esclat a les xarxes, no ha passat res. Continua assegut al seu seient de diputat del Congrés, la Cambra ocupada per vetllar i protegir tots els espanyols per igual. Lluny d’això, converteix­en públicamen­t les dones i el col·lectiu LGTBI en l’enemic públic, en el dimoni que ve a desestabil­itzar l’ordre

El ‘pin parental’ és un reflex de la política repressora pròpia dels règims dictatoria­ls

establert. Una visió evangelitz­adora pròpia de l’edat mitjana que passa per erradicar la diferència, assenyalan­t-la com la responsabl­e de tots els mals socials.

“Aparteu les vostres brutes mans del meu fill. Aparteu els vostres marxistes desitjos i ganes sexuals. I perdeu tota esperança d’adoctrinar els nostres fills per convertir-los en malalts com vosaltres”. Això va pronunciar aquesta setmana un regidor de Vox a Madrid. On és la nostra legislació? No són aquests discursos punibles? L’última reforma del Codi Penal no només castiga els actes d’incitació a l’odi o la violència, sinó també els d’humiliació i menyspreu contra qualsevol col·lectiu o minoria. Si és així, no haurien de ser aquests polítics sancionats o fins i tot inhabilita­ts, almenys temporalme­nt?

Aturar aquests discursos no passa per deixar-los passar sinó per fer-los punibles, com a exemple d’una societat que respecta les seves minories i la diversitat. El pin parental és més un reflex de la política repressora pròpia dels règims dictatoria­ls que de la democràcia. Assenyalar per no incloure altres realitats i propulsar el pànic moral contra un col·lectiu o diversos no hauria de ser tolerat. I no n’hi ha prou amb la reprovació d’altres polítics i els seus partits, cal desactivar-ho. Em preocupa, i per això escric aquestes línies convidant a la reflexió social i a l’acció per aturar el que és inadmissib­le.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain