La Vanguardia (Català)

El Govern xinès confia a controlar el brot víric

Rússia tanca fronteres amb el país asiàtic per l’epidèmia

- ISMAEL ARANA

Mentre el coronaviru­s de Wuhan s’expandeix i augmenta el nombre de casos dins i fora de la Xina, les autoritats del país asiàtic es van mostrar ahir confiades en la seva capacitat per sortir victoriose­s d’aquesta crisi. “El Govern xinès ha pres les mesures de prevenció i control més rigoroses i completes, amb un alt sentit de la responsabi­litat per la salut de les persones”, va assegurar des de Pequín la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Hua Chunying. “Tenim plena confiança i capacitat per guanyar aquesta lluita contra l’epidèmia”, va afegir.

A última hora d’ahir la xifra de morts pel coronaviru­s 2019nCoV ascendia a 213 persones, 43 més de les registrade­s dijous, i la d’infectats va créixer en una mica més de 2.000 persones, fins a arribar als 9.781 contagiats, la meitat dels quals a la província de Hubei. Un total de 15.238 persones més estan en observació, sospitoses d’haver contret el patogen, mentre que 211 han rebut l’alta mèdica.

A l’estranger ja són 26 les nacions que han registrat algun cas. La que n’ha sortit més malparada ara per ara ha estat Tailàndia, on ja hi ha 14 infectats, incloent-hi el seu primer cas de transmissi­ó dins del país. Per la seva part, el Regne Unit també va confirmar ahir els seus primers pacients, dos membres de la mateixa família. “Estan rebent atenció especialit­zada dels serveis sanitaris” i s’estan fent servir “procedimen­ts de control d’infeccions a fi de prevenir que el virus es propagui”, va assenyalar el cap dels serveis mèdics anglesos, Chris Whitty.

Un altre país que també va registrar els seus primers casos va ser Rússia, on es va detectar el virus en dos ciutadans xinesos a les regions orientals de Zabaikalie i Tiumén. Al tancament de la frontera amb la Xina decretat dijous per evitar la propagació del virus, ahir Moscou hi va afegir la clausura dels passos que comuniquen amb Mongòlia i el principi de l’evacuació dels seus compatriot­es de Wuhan, la ciutat on es va originar el brot, i tota la província de Hubei.

Altres nacions que van extremar ahir les seves mesures de control van ser Corea del Nord, que va tancar totes les seves rutes aèries i ferroviàri­es amb la Xina, o Singapur, que a partir d’ara prohibeix de manera temporal l’accés al seu territori de tots els ciutadans xinesos. Països com els Estats Units, el Japó o Alemanya van demanar als seus ciutadans que no vagin a la Xina si no és estrictame­nt necessari.

I, mentre que uns proven de sortir del país, el Govern xinès va contractar ahir dos avions a Malàisia i Tailàndia per repatriar prop de 200 ciutadans de Wuhan que estaven de viatge per l’estranger quan es va anunciar el tancament de la ciutat. Segons el Ministeri d’Exteriors, la decisió es va prendre ateses les “dificultat­s pràctiques” que aquests residents tenen per tornar. Pequín té prevista avui una operació similar per repatriar els seus compatriot­es que són al Japó.

En el terreny polític, ja s’han començat a registrar els primers cessaments per la gestió de la crisi. La primera que va caure va ser Tang Zhihong, responsabl­e del Departamen­t de Sanitat a la localitat de Huanggang, la segona del país per nombre de casos d’infecció (573 en total).

Durant una entrevista a la televisió, aquesta funcionàri­a no va saber respondre a la pregunta de quanta gent s’estava tractant a la seva ciutat, cosa que va generar una onada de crítiques a les xarxes que al final va provocar el seu cessament.

En el terreny mèdic, el cap del departamen­t de malalties infecciose­s de l’hospital de l’Amistat Sinojapone­sa, Zhan Qinghhuan, va demanar precaució als que s’han recuperat de la infecció. Segons va dir, tot i que desenvolup­in anticossos que els protegiran inicialmen­t de nous contagis, podria ser que aquests anticossos no es mantingues­sin gaire temps al seu sistema immunològi­c, de manera que hi ha el risc que es puguin tornar a infectar. “Han de protegir-se adequadame­nt”, va destacar.

El Regne Unit i Rússia registren els primers casos, mentre que Tailàndia ja arriba a 14 contagis

 ?? WU HONG / EFE ?? Policies militars xinesos, a la plaça Tiananmen, desfilant amb màscares
WU HONG / EFE Policies militars xinesos, a la plaça Tiananmen, desfilant amb màscares

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain