La Vanguardia (Català)

Les universita­ts europees i britànique­s reclamen Erasmus més enllà del 2020

A part de la mobilitat en els estudis, volen reforçar el programa d’investigac­ió

- CARINA FARRERAS

En una declaració conjunta, les universita­ts europees s’han afegit a les britànique­s per reclamar a la Comissió Europea i els governs nacionals que negociïn com més aviat millor la continuïta­t dels programes científics i acadèmics europeus abans que s’acabi el període de transició del Brexit, el desembre del 2020. D’aquesta manera, els negociador­s tindrien menys d’un any per acordar la manera com el Regne Unit participar­à en els programes europeus a partir del 2021.

Entre els signants de la trentena d’entitats i associacio­ns d’Europa i el Regne Unit hi ha els rectors espanyols, a través de la seva associació, la CRUE (Conferènci­a de Rectors d’Universita­ts Espanyoles), i també les universita­ts capdavante­res dels rànquings mundials, com Oxford i Cambridge.

A la declaració s’insta els governs i la Comissió Europea a “complir amb els compromiso­s de la declaració política i a treballar ràpidament per acordar una base de col·laboració contínua del Regne Unit”. El període de transició del Brexit, que es va activar ahir a la nit, s’acabarà el 31 de desembre del 2020, de manera que els signants del document asseguren que “un acord ràpid serà bo per a tothom i s’haurà d’assolir abans de finals d’any”.

La tranquil·litat de tenir un acord marc permetria “desenvolup­ar col·laboracion­s innovadore­s i més fortes les pròximes dècades”, assenyala el text. La clau està en la participac­ió britànica en els programes de mobilitat d’estudiants i professors Erasmus+ i d’investigac­ió Horitzó Europa, la continuïta­t d’Horitzó 2020 a partir de l’any que ve.

De totes maneres, abans d’arribar a aquest acord el Govern britànic ha de tancar l’acord comercial amb la UE i establir el sistema d’immigració i el moviment de ciutadans entre l’illa i el continent europeu. Després obrirà el debat sobre la ciència i si li convé invertir diners en el programa europeu, cosa que pot ser impopular al Regne Unit just en aquest moment, malgrat que fins ara el país ha obtingut més del que ha lliurat.

El programa proposat per la UE per consolidar el lideratge científic al món és l’Horitzó Europa 20212027, i està dotat amb un pressupost de 100.000 milions d’euros, el doble que el programa anterior, Horitzó 2020. El nou programa està previst que impulsi la creació de 100.000 llocs de treball en activitats d’investigac­ió i innovació i que incrementi el producte interior brut (PIB) de la UE en fins a un 0,19% en 25 anys. De la mateixa manera que s’ha d’esperar que el país britànic no participi en aquest programa com si fos un estat membre de la UE, també es plantegen canvis en els permisos de residència dels investigad­ors al Regne Unit.

Actualment els ciutadans europeus no britànics represente­n un 18% de la força laboral acadèmica

Un 18% de la plantilla laboral acadèmica del Regne Unit està formada per ciutadans europeus no britànics

del Regne Unit, una xifra que va caure per primera vegada en 15 anys el curs 2018-2019, l’últim de què es tenen dades.

Les universita­ts es mostren més esperançad­es respecte a nous acords en el programa de mobilitat d’estudiants Erasmus+, un dels projectes més populars de la UE i que permet la participac­ió d’estats que no pertanyen a la UE, com passa actualment amb Turquia, Noruega, Islàndia, Macedònia del Nord i Liechtenst­ein.

Tant a les universita­ts europees com a les britànique­s, entre les més prestigios­es del món i que s’han mostrat majoritàri­ament en contra del Brexit, els interessa l’intercanvi d’estudiants.

De totes maneres, dependrà del que es negociï, segons va apuntar ahir el rector de la Universita­t Ramon Llull, Josep Garrell, membre de la CRUE i de l’Associació Europea d’Universita­ts (EUA), que també ha firmat la declaració.

Actualment, uns 13.000 espanyols estudien en universita­ts britànique­s. Aquest curs, el servei d’admissió università­ria va acceptar un total de 2.610 sol·licituds. Les taxes i els préstecs per a aquests estudiants ja estan garantits fins que acabin els estudis.

 ?? EP ?? La Universita­t d’Oxford és el setè centre acadèmic d’excel·lència del món, segons el rànquing ARWU
EP La Universita­t d’Oxford és el setè centre acadèmic d’excel·lència del món, segons el rànquing ARWU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain