La Vanguardia (Català)

Més places i millores salarials copen un 72% del creixement de Salut

- ANA MACPHERSON

El pressupost de Salut dedicarà, si s’aprova, un 72% del creixement –638 milions dels 900 milions d’augment– a millorar les condicions laborals i a crear nous llocs de treball. Ahir ho va anunciar al Parlament la consellera Alba Vergés.

En total, va dir que hi hauria 8.000 llocs de treball estructura­ls nous, 1.400 dels quals en l’atenció primària, però no va aclarir a l’oposició quants són consolidac­ió de llocs de treball interins ja existents i quants són realment nous.

Una gran part d’aquests diners extres permetran complir els compromiso­s salarials acordats després de la vaga de metges d’atenció primària i dels profession­als dels hospitals concertats (Siscat).

Es tracta, per exemple, del pagament total de les remuneraci­ons variables (pagament per objectius) suprimits durant les retallades, de l’equiparaci­ó de metges de primària i hospitals i els increments salarials firmats.

La consellera no va aclarir aquests llocs de treball nous, però va apuntar que s’incrementa­rien les places de metges interns residents (MIR) en les especialit­ats que més es necessiten, és a dir, metge de família i pediatria, i que també s’augmentari­en les de psicòlegs clínics per fer front a les necessitat­s de salut mental.

Com ja es va comunicar el mes passat, el pressupost per a aquesta legislatur­a, pràcticame­nt acabada i que haurà d’aplicar el govern que surti de les urnes, creixerà un 10% en comparació amb el pressupost aprovat fa tres anys, el del 2017, l’últim en vigor, que s’ha anat prorrogant.

Però aquest pressupost augmentat, 9.789,1 milions, no arriba ni a cobrir la despesa real del 2019 en l’assistènci­a sanitària pública, que es calcula en uns 10.500 milions.

Alba Vergés va subratllar que es tractava del pressupost més alt des del 2010. El sindicat Metges de Catalunya recorda que continua estant per sota de la despesa sanitària de fa deu anys, encara 86 milions menys.

La dècada de les retallades no està superada, de cap manera, malgrat que el Departamen­t de Salut reconeix que creix la població de més de 65 anys, la de més de 85, la de pacients

Malgrat l’augment de 900 milions, encara queda per sota de la despesa sanitària de fa una dècada

complexos, la demanda d’atenció primària o la de malalties oncològiqu­es. Malgrat que aquests anys la medicina ha canviat molt, els nous tractament­s o la incorporac­ió de noves tecnologie­s.

Alguns d’aquests nous tractament­s, com les teràpies gèniques CAR-T per a uns tipus de leucèmies en tres hospitals d’adults i dos d’infantils a Catalunya, disposaran d’onze milions. Per a renovació tecnològic­a de tots els centres hi haurà 30 milions.

 ?? MIQUEL CODOLAR / ACN ?? Alba Vergés al Parlament
MIQUEL CODOLAR / ACN Alba Vergés al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain