La Vanguardia (Català)

La temperatur­a del 2019 va ser 0,8ºC més alta que la mitjana

Espanya va registrar el sisè any més càlid des del 1965

- ANTONIO CERRILLO

L’any que queda enrere (el 2019) ha estat molt càlid a Espanya; concretame­nt, ocupa el sisè lloc al rànquing des del 1965 (data en què es va iniciar la sèrie de dades climàtique­s). També ocupa la mateixa posició des que va començar el segle XXI. És una evidència més de com els anys més calorosos es concentren en l’època més recent.

El 2019 ha registrat a Espanya una temperatur­a mitjana de 15,9ºC, valor que supera en 0,8ºC la mitjana anual (període de referència 1981-2010). Només el 2017, 2011, 2015, 2014 i 2006 han depassat els seus registres. Dels deu anys més càlids des del començamen­t de la sèrie, vuit correspone­n a anys del segle XXI i sis pertanyen a la dècada 2011-2020.

La temperatur­a mitjana a l’estiu va ser de 23,8ºC, un valor que queda 0,8ºC per sobre de la mitjana d’aquesta estació. En la mateixa línia es va comportar el desembre, amb una temperatur­a de 9,9ºC, un valor que queda 1,9ºC per sobre de la mitjana del mes.

Al llarg de l’estiu van ser freqüents els episodis de temperatur­es per sobre de les normals, amb tres onades de calor. Va destacar per la intensitat la que es va estendre des del 26 de juny fins a l’1 de juliol, en què es van superar els 40ºC en àmplies zones del centre. Els rècords més significat­ius van ser els 43,4ºC de Lleida (29 de juny), els 43,2ºC de Saragossa/aeroport (mesurats en la mateixa data), els 43ºC de Girona/aeroport (28 de juny) i els 42,8ºC d’Alcantaril­la/base aèria (9 d’agost).

Pel que fa a rècords, en set estacions principals de l’Agència Estatal de Meteorolog­ia la temperatur­a màxima absoluta registrada durant l’estiu va superar el valor més alt de la sèrie històrica anual: Lleida (43,4ºC), Girona (43ºC), Madrid-Torrejón (41,9ºC), Almeria (41,6 ºC), Madrid-Retiro (40,7ºC), San Sebastián-Igueldo (39ºC) i Navacerrad­a (32ºC).

Pel que fa a les precipitac­ions, ha estat un any normal al conjunt d’Espanya. La precipitac­ió mitjana se situa entorn dels 628 mm, un valor que queda un 3% per sota del valor mitjà anual segons el període de referència 1981-2010. Després d’un novembre molt humit i un desembre humit, l’any va resultar normal malgrat que al principi i fins a l’octubre va ser molt sec.

L’any ha estat humit o molt humit al nord (Galícia, regions cangraus.

tàbriques, Navarra, La Rioja i nord de Castella i Lleó, i també en una altra àrea del sud-est peninsular entre Alacant, Múrcia i Albacete. En canvi, ha estat sec en extenses àrees de l’interior peninsular, Andalusia, Aragó, nord de la Comunitat Valenciana, nord-est i sud de Catalunya, Eivissa, Menorca i zones de les Canàries.

D’altra banda, la presència d’un potent anticicló sobre el nord de l’Àfrica dispararà les temperatur­es els pròxims dies fins als 20-25 S’assoliran, doncs, valors primaveral­s i, fins i tot, d’estiu. A Alacant i València arribaran el cap de setmana a 25 graus. Es tracta d’un “estiuet a l’hivern”, ha avançat Rubén del Campo, portaveu de l’Aemet. A partir d’avui, i fins dimarts, les temperatur­es pujaran progressiv­ament fins a situar-se en nivells propis d’un mes de maig. Les temperatur­es se situaran entre 5 i 10 graus, i fins i tot 15 graus, per sobre de les normals per a aquesta època de l’any.

Els termòmetre­s pujaran els pròxims dies fins a situar-se en nivells propis del mes de maig

 ?? LUCA ZENNARO / EFE ?? L’estiu del 2019 també va registrar temperatur­es molt superiors a la mitjana històrica
LUCA ZENNARO / EFE L’estiu del 2019 també va registrar temperatur­es molt superiors a la mitjana històrica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain