La Vanguardia (Català)

L’aprovació del pressupost injecta estabilita­t a Barcelona

L’Ajuntament dona llum verda als comptes del 2020 amb el suport de 33 dels 41 regidors

- LUIS BENVENUTY ÓSCAR MUÑOZ /RAÚL MONTILLA

Mirada llarga, oposició constructi­va, projecte de ciutat, superació de la política de blocs... Aquests van ser alguns dels missatges amb què es va tancar ahir el debat sobre els pressupost­os municipals per a aquest any de l’Ajuntament de Barcelona, els primers que l’alcaldessa Ada Colau aprova de manera negociada. Però també uns comptes que van rebre un suport inèdit per majoritari: hi van votar a favor 33 dels 41 regidors del ple, els regidors del govern (BComú i PSC), els d’ERC –formació que va ser la primera que va posar sobre la taula la necessitat d’assolir un pacte fa quatre mesos– i els de JxCat.

Els pressupost­os aprovats sumarc peren per primera vegada a la història de Barcelona els 3.000 milions d’euros –concretame­nt ascendeixe­n a 3.033 milions–, però sobretot injecten a la ciutat una dosi d’estabilita­t molt poc habitual durant els últims anys i que alhora contrasta amb la maror política que creix a l’altre costat de la plaça Sant

Jaume.

Més enllà de la votació, i tot i l’ampli acord que va donar llum verda als comptes, a la sessió també hi va haver discrepànc­ies, crítiques i oposició. Però en qualsevol cas, el to calmat i el diàleg van ser generals, encara que en alguns moments, potser Ciutadans més que altres grups, intentés crear mala maror amb qüestions a priori alienes al Consistori, com el debat lingüístic i la suposada discrimina­ció del castellà a l’Administra­ció municipal.

“Aquest acord de pressupost­os hauria de ser la marca, la definició d’aquesta nova etapa. La gent no entén de qui són les competènci­es. La ciutadania vol serveis, ens hem d’esforçar perquè les administra­cions funcionin. Venim de temps difícils. Mirada llarga”, va manifestar l’alcaldessa Ada Colau en una intervenci­ó que no estava prevista.

El líder d’ERC, Ernest Maragall, tot i que va allargar la mà (el paper dels republican­s i sobretot la del regidor Jordi Castellana ha estat clau als pressupost­os), també va fer una advertènci­a al govern sociocomú i a Colau en concret: “Tenim els recursos, tenim institucio­nal nou, s’han acabat els laments i donar-li la culpa de tot als altres”. El cap del grup republicà va insistir que la seva formació serà “vigilant” perquè els més de 3.000 milions aprovats per a aquest 2020 “es transformi­n en un retorn visible, tangible i mesurable per al conjunt de la ciutadania”.

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, que va intervenir com a president del grup socialista, va celebrar que “quan es tracta de Barcelona, dels reptes que tenim com a ciutat, els acords, són possibles”. I en aquest sentit va agrair el paper d’ERC i JxCat i va censurar que Cs i PP “continuïn cavant la trinxera de l’enfrontame­nt”. Per al regidor del PSC aquests pressupost­os donen compte d’una nova manera de

ADA COLAU (BCOMÚ)

Aquest acord hauria de ser la marca d’aquesta nova etapa” JAUME COLLBONI (PSC)

“ ERNEST MARAGALL (ERC)

Tenim els recursos, s’han acabat els laments”

fer, ja que el govern, que té 18 regidors, ha aconseguit el suport de fins a 33, quan la majoria és a 21.

Elsa Artadi, líder de JxCat –formació que es va afegir a l’acord al tram final de les negociacio­ns– va mostrar un missatge més conciliado­r cap al govern municipal que el que acostuma a enviar. “No és el nostre pressupost, no el que hauríem fet governant, però volem fer una oposició constructi­va”, va dir la presidenta del grup postconver­gent. “Continuare­m criticant, però també treballant en tot el que puguem de manera conjunta”, va afegir la regidora, que, malgrat això, va destacar la “voluntat de diàleg” demostrada per part del govern municipal durant el procés de negociació dels comptes.

“És l’acord més important de cada any, definim un projecte per a Barcelona, no hem hagut de renunciar a res. De fet aprovem un pressupost que és millor que la nostra proposta inicial”, va assegurar el regidor de Presidènci­a, Jordi Martí, que va agrair la implicació d’ERC i de JxCat. “Esrers tem canviant la manera de funcionar d’aquesta ciutat, estem superant la política de blocs enfrontats”, va subratllar el regidor de BComú, també responsabl­e de Pressupost i que, al costat de la socialista i regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, ha pilotat les negociacio­ns per part del govern.

La sintonia entre BComú, PSC, ERC i JxCat va ser objecte de crítica per part dels altres grups, que van burxar especialme­nt en la pujada d’impostos lligada als nous comptes municipals.

“Aquest pressupost és un canvi de cromos amb els independen­tistes que s’oblida dels ciutadans”, va criticar la líder de Cs a l’Ajuntament, Luz Guilarte. “No s’estan fent les reformes necessàrie­s per crear ocupació, cal reduir la pressió fiscal. Els car

són plens de persianes tancades”, va assegurar el president del grup municipal popular, Josep Bou. “És un pressupost que no té visió metropolit­ana i que no canvia les coses”, va afegir el cap de files de Barcelona pel Canvi, Manuel Valls.

El pressupost d’aquest any de 3.033 milions suposa un increment del 14,6% respecte al de l’any passat. Les inversions, incloent les empreses municipals sense BSM, augmenten en 164,1 milions d’euros fins a arribar als 621,8 milions . La partida més important es destinarà a habitatge, uns 171 milions d’euros, pràcticame­nt 100 milions més que al 2019.

La despesa corrent, per la seva part, s’incrementa en 186 milions d’euros fins a arribar als 2.386 milions. L’Ajuntament destina 51 milions d’euros més a despesa social: l’increment en educació és de 22,5 milions; en salut, de 5,2 milions i en serveis socials de 23,8 milions. En total, un 11% més que al mandat anterior.

Entre les principals inversions previstes destaquen 50 milions d’euros per a “reserva d’habitatge social”, però també 48,8 milions d’euros per a la construcci­ó del túnel de les Glòries, entre el carrer Castillejo­s i Badajoz. També es preveu una partida de 35,6 milions d’euros per al Pla de Barris. Els comptes municipals destinen 15,8 milions per a la quarta fase d’habitatges al barri del Bon Pastor, a Sant Andreu, i 14,1 milions per a ajuts en la rehabilita­ció.

ELSA ARTADI (JXCAT)

No és el nostre pressupost, però som oposició constructi­va” LUZ GUILARTE (CS) És un canvi de cromos amb els independen­tistes” JOSEP BOU (PP)

No s’estan fent les reformes necessàrie­s” MANUEL VALLS (BCNCANVI)

No té visió metropolit­ana i no canvia les coses”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Dies de pau. L’acord dels pressupost­os proporcion­a a l’alcaldessa Colau una tranquil·litat desconegud­a durant el mandat anterior
ANA JIMÉNEZ Dies de pau. L’acord dels pressupost­os proporcion­a a l’alcaldessa Colau una tranquil·litat desconegud­a durant el mandat anterior
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain