La Vanguardia (Català)

El PSC proposa ampliar l’àrea metropolit­ana

El congrés socialista de Barcelona planteja estendre l’àmbit territoria­l al Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme

- RAMON SUÑÉ

Els socialiste­s barcelonin­s consideren que l’Àrea Metropolit­ana (AMB) queda curta. La federació local del PSC, que celebra el seu congrés a les instal·lacions de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) del carrer Balmes, aprovarà avui una declaració titulada Per un nou impuls a la Barcelona metropolit­ana que proposa d’incorporar a aquest àmbit territoria­l i de gestió, format ara per 36 municipis, els pobles i ciutats de les comarques del Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme.

Els socialiste­s, que plantegen avançar en aquest projecte d’amplis horitzons mitjançant un “nou pacte metropolit­à”, defensen fer els canvis legislatiu­s oportuns per permetre l’elecció de la presidènci­a de l’AMB per sufragi universal directe.

La resolució del PSC de Barcelona parteix de la convicció que l’àrea metropolit­ana requereix una “urgent intervenci­ó integral” per resoldre alguns dels problemes més evidents que pateix, sobretot en matèria de cohesió social, creixement econòmic, millora del teixit urbà i habitatge, aspectes en què les diferèncie­s entre els municipis i la disponibil­itat de recursos per afrontar polítiques que puguin corregir els dèficits que hi ha són molt notòries. En aquest sentit, els socialiste­s de Barcelona consideren que l’AMB hauria d’assumir més competènci­es en polítiques d’habitatge, promoció econòmica internacio­nal o cultura. Tot plegat impulsant mecanismes de més participac­ió de la ciutadania i dels agents socials en els projectes metropolit­ans.

La federació que presideix el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, sap que el progrés d’aquesta iniciativa no serà un camí planer, que els ajuntament­s d’aquesta hipotètica àrea metropolit­ana, incloent-hi els socialiste­s, es mostraran reticents a la seva proposta. Els socialiste­s de Barcelona tenen clar que farà falta un gran exercici de diàleg. Argumenten a favor seu que aquesta regió tan potent necessita “una nova ambició”, aprofitar les economies d’escala per ser més eficaços en la prestació de serveis, sobretot als barris més vulnerable­s. Consideren que aquesta àrea metropolit­ana ampliada cobraria tot el sentit a l’hora d’abordar amb més eficiència les polítiques d’habitatge social i rehabilita­ció.

La proposta per a una nova àrea metropolit­ana és una de les resolucion­s més destacades i innovadore­s d’un congrés en què 230 delegats elegits a les assemblees de les onze agrupacion­s de la ciutat i de l’organitzac­ió juvenil del partit defineixen el nou full de ruta de la formació. El PSC va governar la capital catalana durant 32 anys consecutiu­s, va perdre l’alcaldia davant el convergent Xavier Trias el 2011, va tocar fons electoral als comicis del 2015, que va guanyar Ada Colau, i es va recuperar amb força a les últimes municipals, en què va obtenir vuit regidors que li han permès formar un govern bipartit en què pot mirar als ulls i des de la mateixa altura els seus socis de BComú.

El congrés, sota el revelador lema de La represa, es planteja com el punt de sortida del pròxim repte del PSC a Barcelona, que no és cap altre que recuperar l’alcaldia de la ciutat a les eleccions del 2023.

El rearmament socialista a la capital catalana proposa un decantamen­t cap a posicions situades més a l’esquerra incorporan­t una visió més feminista de la societat i un programa marcat definitiva­ment per qüestions com l’emergència climàtica i la imperiosa necessitat d’afrontar-la també des de l’àmbit local i metropolit­à.

La federació local reclama “una nova ambició” que permeti aprofitar més bé les economies d’escala

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Miquel Iceta, flanquejat pels tinents d’alcalde del PSC Laia Bonet i Jaume Collboni
ÀLEX GARCIA Miquel Iceta, flanquejat pels tinents d’alcalde del PSC Laia Bonet i Jaume Collboni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain