La Vanguardia (Català)

Els alcaldes de la riuada se senten abandonats

Cent dies després de la tràgica crescuda del Francolí a la Conca de Barberà, l’Executiu encara no ha aprovat els ajuts promesos

- SARA SANS

“És indignant i desesperan­t”, insisteixe­n els alcaldes. Han passat cent dies, i encara no han vist ni un euro dels ajuts promesos pel Govern espanyol i el Govern català a so de bombo i platerets després de la tragèdia. A part de quatre morts i tres desaparegu­ts, el temporal i la salvatge avinguda del Francolí va fer caure ponts i va provocar nombrosos danys al llit del riu, carrers, cases, magatzems i cultius.

Els alcaldes de Montblanc, l’Espluga de Francolí, Vallclara, Vimbodí i Poblet i Vilaverd, i també el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, van denunciar ahir la “incomprens­ible desídia” del Govern central. La seva delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, va anunciar després de la riuada que ampliarien el reial decret aprovat després de les inundacion­s de Múrcia i Alacant,

que preveu el finançamen­t de fins a un 50% dels danys en propietats municipals. Cunillera va instar els alcaldes a quantifica­r els danys com més aviat millor.

“Els ajuntament­s vam fer un gran esforç per presentar tota la documentac­ió a temps, i ho vam aconseguir tot i que tenim estructure­s molt petites”, mantenen els alcaldes. Però fins ara no ha servit de res. El Consell de Ministres, que es reuneix els dimarts, és qui ha d’aprovar els ajuts i publicar-los al BOE. “Ens pensàvem que aquesta setmana ja seria la definitiva, però tampoc no es van aprovar. Amb Múrcia i Alacant van ser més diligents: van tardar un mes i una setmana”, afirma l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. Al seu municipi, on la riuada es va emportar tres ponts, els danys ascendeixe­n a 4,5 milions. Els alcaldes mantenen que els ajuts del Govern “estan en marxa però que fins que l’Estat no publiqui la seva aportació al BOE no podem licitar les obres”. Esperen que al mateix Consell de Ministres s’aprovin finalment aquests ajuts. La quantia total, sense comptar Montblanc, s’enfila fins a uns 2,5 milions.

 ?? XAVIER JURIO ?? El pont Vell de Montblanc, un dels afectats pel temporal
XAVIER JURIO El pont Vell de Montblanc, un dels afectats pel temporal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain