La Vanguardia (Català)

Cuina de muntanya a Isil

El Casa Pastora és una referència indispensa­ble de la zona

-

Isil, a l’Alt Àneu, és un poble situat a 11 quilòmetre­s d’Esterri, al camí de Montgarri. La Noguera Pallaresa divideix el poble en dues meitats i crea una petita illa, en la qual hi ha l’església parroquial, encara que l’església més apreciada és la de Sant Joan, romànica del segle XI, al sud de la vila. La part del poble situada a la vora dreta del riu s’enfila en costeruts carrerons, en un dels quals hi ha el Casa Pastora.

A la comarca, el restaurant té un reconegut prestigi. Quan preguntes als veïns coincideix­en a aconsellar que si vols menjar bé hi has d’anar.

L’establimen­t, amb vista a l’illa, té una solera de més de vint-i-cinc anys, durant els quals la família Baines Ariño gestiona el negoci partint de la cuina tradiciona­l i autèntica que Francisca Ariño, cuinera autodidact­a, oficia.

Amb ella, braç a braç, hi treballa la seva filla, la Mandy, que, després de cursar estudis d’hostaleria, es va incorporar al projecte. La Mandy es fa càrrec de la sala, ajudant on faci falta i perpetuant amb la seva feina la tradició que va heretar de la seva àvia.

Com s’ha dit, la casa té un gran prestigi a la zona, tant pel seu excepciona­l menú com per la seva encertada i treballada carta, en la qual s’ofereixen les creacions de la Francisca, clàssiques reinterpre­tades amb reeixida originalit­at.

Cuina de muntanya, sí, però amb unes derivacion­s coquinàrie­s que mostren la inquietud i interès del seu artífex.

A l’establimen­t es respira autenticit­at pels quatre costats i s’ofereix un tracte personal afectuós que denota la il·lusió i amor que aquesta família sent per la feina que fa.

Instal·lació senzilla, de limitades dimensions, però acollidora; per tant, dona lloc a una estada que és entranyabl­ement familiar.

Una carta de vins ben escollida, curta però alhora de qualitat, complement­a satisfactò­riament l’àpat.

En plena muntanya, en aquest bucòlic poblet, davant l’illa del riu, es gaudeix d’una cuina de clars trets femenins plena d’un afecte i dedicació que la fan líder a la zona.

 ?? MERCÈ GILI ?? Francisca Ariño i la seva filla Mandy, dues dones al capdavant d’aquest restaurant del Pirineu
MERCÈ GILI Francisca Ariño i la seva filla Mandy, dues dones al capdavant d’aquest restaurant del Pirineu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain