La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Transgress­ió de la llei tipificada al codi penal. Subvencion­aré la formació d’un bon estudiant. 2 Crit d’alerta que posa en guàrdia el Pep. Solidifica­ció de la sang. El rep a la botiga i el serveix de la millor manera possible. 3 La part més alta d’un arbre que pot semblar un martell. Torna a publicar un títol antic que potser ja s’havia exhaurit.

4 No del tot agut. Èsters de l’àcid oleic. Farem tot el que no tingui ni fluor ni radi. 5 Inundació antipsicol­ògica. Faig el camí que acaba a casa. 6 Rondant pels pubs que tenen zona de jocs. Tingués una identitat semblant a la del formatge de la fondue. Iridi. 7 Còpula. Dos ulls al zoo. Lesionat en grau summe. La nostra identifica­ció ciutadana. 8 Bo. Ruc escuat. Pot ser fins i tot legal, però no s’hauria de poder fer, sobretot a Elx. 9 Nau de fons pla usada per al servei dels ports, per a passar rius i per a construir ponts. Estris de totes les feines. Centúria. 10 Membranes fines. Òliba. La vaca asiàtica, de gepa apreciadís­sima. 11 Raül Llopis

Martí. Blanca com ella sola. El partit mexicà que porta un oximoron al nom. 12 Piga clara. Antic governador islàmic d’una província. 13 Te’n desprendri­es a canvi d’un bon preu. Proposició no veritable. 14 Neguit. Fer passar el gra per un colador per tal de netejar-lo d’impureses.

VERTICALS 1 Fes perdre la força. Aturada de les hostilitat­s. 2 Aquesta, en créixer, surt fora de la terra. Ho folren amb robes toves. 3 Escaire. Corona el pit. Dòlmens escapçats per l’erosió dels anys. 4 La civilitzac­ió precolombi­na més xica. Ornaments. Maldir la muntanya per l’absència de mar. 5 Aquesta pot ser missatgera o tórtora. Do arcaic. L’instrument de corda que recorda un pecat capital. 6 Que talla la mar de bé. Rovelli.

7 Així comencen totes les èglogues. Ho adorni formant poms de flors. Túniques pigmentàri­es i vasculars de l’ull situades entre l’escleròtic­a i la retina. 8 Sal de l’àcid úric. Tregui la llengua el gos Blai i l’apliqui a un ésser estimat. Ho conec. 9 La planta herbàcia de Poblet. Registrada. A les portes de Dosrius. 10 Est. Trenquin el broc gros d’un càntir. A grega.

11 Volem el cap de la cadernera. Pinyol o plantígrad. Així començava a firmar Cézanne tots els seus quadros. Afer. 12 Remenar el foc perquè revifi. Calzes que tenen dos sèpals. 13 No deixant anar cap nota musical. Ventet vora la mar. 14 Senti una inclinació sentimenta­l per algú. Conrear el jardí amb la cura del personal sanitari.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain