La Vanguardia (Català)

L’inventor de la gimnàstica sueca a la japonesa

L’entrenador personal ha creat el mètode Sakuma, amb què s’ha guanyat el títol de Marie Kondo del fitness. Promet aprimar i modelar parts específiqu­es del cos... amb només 5 minuts diaris!

- MARGARITA PUIG

Admet que els miracles no existeixen. Ara bé, diu que el seu mètode, el mètode Sakuma, ho sembla. Kenichi Sakuma, un solter japonès de 31 anys que diu que només està enamorat i entregat a expandir (més) la seva rutina, assegura que és possible aprimar i modelar les parts específiqu­es del nostre cos amb què estem descontent­s només dedicantlo­s una estoneta. En concret, cinc minuts cada dia.

D’estatura mitjana, notablemen­t maquillat (i potser amb extensions de pestanyes) i amb roba esportiva però de posat informal, que diu que porta diàriament (ens rep amb un

look total de l’última col·lecció street de Champion, però per a les fotos es presenta amb unes bermudes surfistes i mocassins d’ant), va ser fa poc a Barcelona per parlar del seu mètode i del seu llibre. O, més ben dit, dels seus llibres, que són dos i dels quals ja ha venut tres milions d’exemplars!, dos al seu país natal, on és considerat tota una estrella. Ell és l’entrenador de les misses, el tècnic personal que tots (homes i dones) prefereixe­n, l’esportista de moda que rebutja propostes televisive­s i anteposa els seus blogs llargament escrits (té sis milions de seguidors) als comptes socials (a Instagram amb prou feines arriba als 80.000).

Al primer dels llibres exposa la seva pròpia dieta: en una setmana va vendre 120.000 exemplars. En vuit mesos va arribar al milió i mig .... Què hi explica, allà, que no se sabés? Ell ho resumeix així: “Fa deu anys vaig comprar una guia de nutrició en què s’assegurava que basar la dieta en els hidrats de carboni i reduir el greix ajuda a aprimar-se: ho vaig fer. I em vaig engreixar gairebé onze quilos”, diu per donar a entendre que cal saber identifica­r la informació correcta. Per això adverteix que “aprimar-se es converteix en una cosa impossible davant l’enorme volum d’informació que corre per les xarxes”, i diu haver après que la gent “agraeix tenir les coses ben explicades i per escrit”.

Amb el seu primer supervende­s,

El método Sakuma (rebatejat al Japó com la Bíblia de les dietes), va donar les claus de com es pot seguir una alimentaci­ó realment equilibrad­a. “Res de sucres afegits i begudes amb gas, força dosis de fruita i fins i tot de carn vermella, avui dia al punt de mira de molts entesos, i sobretot no arribar mai a aquell punt sentir-se fart”, resumeix a tall de mig decàleg per desfer-nos d’aquests quilos de més. Ara, amb el seu nou títol El mètode Sakuma Full

body acabat de traduir al castellà, torna a la càrrega amb secrets per atacar zones concretes del cos i estilitzar-les, o, en cas que aquesta no sigui la intenció ni la necessitat, tonificar-les. Al final proposa taules de cinc minuts, sí, però compte!, perquè només són cinc minuts però per a cadascuna de les parts que vulguem modelar.

Per bé que la tesi que fa tornar bojos tantíssims interessat­s a millorar la forma física és el resultat de més de vint anys d’investigac­ió i de feina d’aquest japonès que de petit i fins a entrar a la Universita­t es va obsessiona­r amb l’atletisme (la seva bogeria pel triple salt el va portar a entrenar-se fins a vuit hores diàries al gimnàs, al pati del davant de casa i fins i tot durant les hores lectives a l’escola, en què feia el seu propi mètode des del pupitre), aquí ens resulta força familiar. El cas és que el mètode Sakuma té certes connexions amb la vella gimnàstica sueca. Tot molt fàcil, sense música ni postures espectacul­ars. La diferència, o no, és que l’entrenador japonès fa especial atenció en la correcció postural. I en la intenció d’exercitar aquells músculs que per tant de temps hem tingut adormits.

Que volem aprimar l’abdomen? Que se’ns hi acumula el greix i cada vegada ens resulta més difícil retirar-lo? Que estem farts de fer abdominals sense resultats...? Sakuma assegura que els impossible­s no existeixen. Que sempre hi ha una solució a mida. En aquest cas específic, el del típic greix acumulat a l’abdomen, el primer, diu, “és estirar els músculs del tors. Perquè, com més contret està, més voluminosa és la cintura”. Els músculs, afegeix, “es debiliten amb els anys, fet que porta a problemes posturals com la retroversi­ó de la pelvis, l’esquena encorbada, les espatlles cap a dins i els abdominals contrets on s’acumula greix”. Així doncs, cal estirar el tors, i per això proposa exercicis específics per a cada tipus de persona. Per a les que tenen la pelvis inclinada cap endavant. Per a les que tenen els malucs amples... I fins i tot per a aquelles a qui, per la forma del maluc (tort, diu), se li marquen massa les costelles...

Quan arriba a Barcelona, on ha fet autèntics tutorials per verificar l’eficàcia del seu mètode, el primer que demana Sakuma a l’equip que l’acompanya (Shigeko Suzuki, responsabl­e de Kinutse Books, que és l’editorial que ha aconseguit fitxar-lo, i una traductora que es mostra impression­ada quan el veu al natural) és, esclar, demanar l’adreça del gimnàs més proper. A Google Maps veu tots els DiR que envolten l’hotel del passeig de Gràcia en què està allotjat i es queda impactat quan descobreix que la cadena té gairebé seixanta centres a Barcelona i voltants. “No tenia ni idea que a Espanya interessés tant l’exercici”, diu, tot i que sap que aquí els seus llibres també es venen més que el sushi.

Ho diu amb segones, perquè com a gerent de la seva pròpia cadena Sakuma està pensant a aterrar a Europa. Primer a París, diu, després a Madrid o a Barcelona. Afegeix que no li calen gaires metres quadrats (ell parla de nombre de tatamis, que és com s’estableixe­n les mesures al seu Japó natal), ja que per al seu propòsit n’hi ha prou amb el seu mètode, els pesos lliures i les manuelles. I entre cinc i vint minuts al dia.

Tant si es fa als seus petits tallers (que té a Osaka, Nagoya, Los Angeles, Singapur, Tòquio, Xangai i Nova York) com a casa, Kenichi Sakuma explica que el que és important és fer aquestes correccion­s posturals exercitant una sèrie de músculs concrets amb cinc exercicis diferents d’un minut cadascun. Durant les dues primeres setmanes recomana fer els exercicis a diari, i a partir de la tercera setmana intercalar-los amb dies de descans per acabar fentlos només tres dies a la setmana.

Ha venut més de tres milions d’exemplars amb la seva dieta i uns exercicis que al Japó consideren un miracle

 ?? EL MÉTODO SAKUMA ??
EL MÉTODO SAKUMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain