La Vanguardia (Català)

Artista, maricona i millor persona

VIOLETA LA BURRA (1936-2020) Figura de cabaret i personatge nocturn de Barcelona

- JOAQUÍN LUNA

Els últims mesos Violeta la Burra ja no feia sonar les castanyole­s amb gaires ganes quan entrava als bars i locals nocturns de Barcelona on, a més de vendre roses que portava en una ampolla de plàstic, tabac i algun CD seu, sempre tenia una floreta a punt. Si estaves sol, la floreta era per a tu, i si estaves acompanyat, la floreta era per a ella. Quina manera de cridar “guapo” i “guapa”!

La seva presència, entre Sara Montiel i Marujita Díaz, ulls grossos i trompetes ben posades, alegrava la nit, perquè abans que artista popular o venedora sempre havia estat persona i molt maricona, una condició que reivindica­va i li havia reportat més d’un parell d’hòsties en alguna comissaria.

Violeta la Burra es deia Pedro Moreno Moreno, i ha mort molt estimada a Barcelona i de cos present a Herrera, el seu poble natal de la província de Sevilla, on va néixer el 1936, any triomfal i molt fotut perquè va començar la guerra i es va allargar la misèria a Andalusia.

La seva mare volia un nen. “Que la meva mare deia que vull un nen, que vull un nen, quan havia de néixer jo, a veure si m’entens, que vull un nen, que vull un nen, la pobreta,

i així vaig néixer jo”, va explicar a Francisco Umbral, tal com recull un dels seus articles de

Spleen de Madrid.

La pobresa, més que l’homosexual­itat, la va portar abans dels vint anys a Barcelona, que l’esperava encara que arribés amb tren exprés. Amb els anys la Violeta es va fer més barcelonin­a que el Rius i Taulet, i tan del Barça com la

Guillermin­a Motta o la Feliu (només cal sentir Soy culé del derecho

y del revés, homenatge al tiqui-taca amb segones, cançó del seu últim disc (2012, mejor que nunca), un cant del cigne carregat de conya, alegries i dobles intencions, com anticipen els títols: La crisis

me pone, Z de zorrón o Yo soy mariquita.

La Violeta va encarrilar la seva vocació artística i l’esperit alegre als baixos i artístics fons de Barcelona, al costat de la Rambla, en tablaos, locals i cabarets on el franquisme es desentenia de la moral i es mariconeja­va molt. Principis dels anys seixanta. Los Claveles, El Andalucía de Noche, el Jardines de Córdoba, i d’allà al gran salt al Bagdad i el Barcelona de Noche aprofitant el filó del transvesti­sme durant els anys de la transició, temps de passions, nobles i baixes.

Violeta la Burra va guanyar fama per la seva gràcia, art i desimboltu­ra fins al punt que la van contractar a París, d’on venien molts nens i totes les perdicions. Jean Marie Rivière, “rei de la nit de París”, la va fitxar per al Paradis Latin, meca del transvesti­sme europeu als anys setanta. “Jo no me l’he inventat pas, només li he donat aparença de noblesa”, deia Rivière sobre el gènere. El particular salt a la fama va durar tot just un parell d’anys, perquè la Violeta tenia la seva mare delicada i el seu món era més aviat Barcelona i la Setmana Santa d’Herrera –no faltava mai– que no pas la bohèmia de París.

Amb el segle XXI i l’edat li va arribar el declivi i l’obligació d’això tan cursi de reinventar-se , tot i que no presumia mai d’haver tractat de tu a tu amb Lola Flores o Salvador Dalí ni es lamentava dels xulos que li havien pres els cèntims i coses pitjors. “Em vaig endur unes pallisses...”, va confessar una nit al Dry Martini, la seva segona casa, on Javier de las Muelas i la seva bona gent li oferien empara, suc de taronja o alguna copa de xampany en el seu deambular diari per locals i restaurant­s de l’Eixample de Barcelona, on tothom l’apreciava i molt, a diferència dels carrers dels seus èxits, com ara Escudeller­s, territori d’estrangers que no haurien apreciat mai el luxe de veure, saludar i xerrar amb Violeta la Burra, gran amiga, o amic, és igual, tan andalusa i barcelonin­a.

 ?? JORDI POCH/ DRY MARTINI ??
JORDI POCH/ DRY MARTINI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain