La Vanguardia (Català)

Un fitxatge extrem

El Barcelona paga 31 milions per lligar Trincão, jove promesa portuguesa de l’Sporting de Braga

- CARLES RUIPÉREZ

El Barcelona 2020-2021 ja té els seus dos primers fitxatges. Sense saber com acabaran els quatre mesos de temporada que falten, el club blaugrana va anunciar dos reforços de cara al curs que ve. El club no ha pogut trobar al gener un relleu de garanties per al lesionat Luis Suárez, que es va operar el dia 12, però ja planifica el futur. Pagarà 31 milions a l’Sporting de Braga per l’extrem portuguès Francisco Trincão, que té 20 anys acabats de fer i comparen amb Cristiano Ronaldo o Guedes, i desemborsa­rà 7 milions més 3 en variables al Palmeiras pel migcampist­a brasiler Matheus Fernandes, de 21 anys.

Cap de les dues promeses no ha estat internacio­nal. Tampoc no ajudaran a recuperar el liderat perdut per l’equip de Setién, ni intentaran eliminar l’Athletic a la Copa ni seran el 25 de febrer a San Paolo a la Champions. Es tracta d’apostes a llarg termini, i no s’incorporar­an fins a l’1 de juliol.

Fins aleshores, Trincão continuarà al Braga, equip on recala Abel Ruiz ara mateix com a cedit, procedent del filial barcelonis­ta. El davanter valencià va cedit, però el club portuguès s’ha compromès a comprar-lo per 8 milions. D’altra banda, el pivot Matheus farà escala al Valladolid de Ronaldo fins a final de curs per anar-se adaptant a poc a poc al futbol europeu.

Trincão no ha debutat amb la selecció portuguesa absoluta (sí amb la sub-21 i va ser campió d’Europa sub-19 el 2018) ni té experiènci­a a la Champions (sí a l’Europa League, on s’enfrontarà al Rangers a setzens de final), però té preu de jugador capital i clàusula de crac. El Barça, a qui l’operació li surt per un preu similar al de Lenglet o Arthur, el blindarà amb 500 milions de clàusula. El contracte serà per cinc temporades, fins al 2025. Com el de Matheus, que tindrà un preu de sortida de 300 milions.

Al si del club blaugrana no consideren els anuncis com un cop d’efecte de la cúpula esportiva, que un dia abans havia descartat fitxar un 9 aquest gener. Comparen aquests dos casos amb el de Frenkie de Jong, amb un fitxatge que també es va descobrir en ple mercat d’hivern de la temporada passada. Tot i que la cotització no era la mateixa.

Extrem esquerrà amb molt desequilib­ri, que també utilitza la cama dreta i juga per totes dues bandes, el portuguès amb prou feines fa un any que va arribar a l’elit i no és titular indiscutib­le al seu club. Dimecres va marcar un gol i va fer una assistènci­a en el triomf de l’Sporting de Braga davant el Moreirense a la Lliga, però la setmana passada va entrar com a revulsiu tant a les semifinals (Sporting Clube) com a la final (Porto) de la Copa de la Lliga, títol que els arquebisbe­s van aixecar.

Més bagatge, però no gaire més, té Matheus Fernandes al seu país. Entre el Palmeiras i el Botafogo, on el migcampist­a carioca va passar dues temporades, suma 66 partits a la Sèrie A, a més d’haver disputat la Copa Libertador­es i la Copa Sud-americana.

Amb només tres gols com a profession­al i tot just 17 partits a la primera divisió portuguesa –menys que Aleñá a la Lliga, que sumava 24 matxs quan va marxar al Betis–, el portuguès no sembla barat. També

CEDIT AL VALLADOLID El club blaugrana també incorpora el pivot Matheus Fernandes (Palmeiras), fitxat per 7 milions més 3

SIS MESOS AMB TRINCÃO Abel Ruiz se’n va a l’Sporting de Braga, que es compromet a pagar 8 milions pel davanter del filial

té menys experiènci­a que Rafinha (cedit al Celta) i Munir (ara al Sevilla), que ja han superat el centenar de partits a la màxima categoria espanyola. A més a més, d’aquests 17 duels de Trincão només quatre han estat des del començamen­t. En això tampoc no té res a veure amb Adama o Deulofeu, que són extrems totalment consolidat­s als seus equips de la Premier, després de formar-se a la Masia.

Regatejar el desconeixe­ment general i suportar les expectativ­es generades pel preu seran els seus primers rivals. Sobretot per a Trincão, malgrat no estar representa­t per Jorge Mendes, que es va mostrar il·lusionat de seguir els passos de Figo, Simão o Quaresma. “Em fa molt feliç poder portar a partir de l’1 de juliol la samarreta del Barcelona. Serà un gran honor”.

 ?? EP ?? Francisco Trincão, de 20 anys, és campió d’Europa sub-19, però només ha jugat 17 partits a la Lliga portuguesa
EP Francisco Trincão, de 20 anys, és campió d’Europa sub-19, però només ha jugat 17 partits a la Lliga portuguesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain