La Vanguardia (Català)

Florir sota Messi

- David Carabén

En aquesta etapa de la història del primer equip del Barça, els aficionats ens hem anat convertint en botànics experts. Encuriosit­s, observem com es desenvolup­en les molses, els arbustos i la resta d’arbres a l’ombra de Leo Messi, sota l’aixopluc de la frondosa fullaraca d’aquest arbre colossal. Lloada sigui la Viquipèdia, som versats en fitosociol­ogia, més concretame­nt: “La branca de la ciència que tracta de les comunitats vegetals, la seva composició i el seu desenvolup­ament, i de les relacions entre les espècies que les componen”.

Què neix, què pot créixer, al voltant de Messi, i com es pot desenvolup­ar, si no adaptant-se i, necessària­ment, doblegant algunes de les seves qualitats naturals? Hi pensava dijous, veient la millora en el joc i el creixent protagonis­me d’Antoine Griezmann, al costat de l’argentí.

Si els he de ser franc, no tinc gaire clissat el francès. De vegades em sembla un personatge repel·lent, d’una frivolitat excessiva. De vegades, molt bon nano, humil, i un gran profession­al. Si la meva capacitat de caracterit­zar psicològic­ament algú, i d’incloure’l en alguna de les categories humanes fonamental­s, falla d’aquesta manera tan estrepitos­a, quan abans tenia la impressió que l’encertava sovint, és que m’he fet vell! El salt generacion­al entre les noves estrelles del futbol i jo mateix comença a ser abismal, insalvable.

Per això em deuen semblar absurdes algunes de les coses del seu comportame­nt que els meus fills troben genials...

La manera com Griezmann s’ha posat al servei de l’equip en aquest onze plagat de vaques sagrades m’ha semblat admirable

No trobava divertit, ni simpàtic, que celebrés els gols fent la L de loser amb l’índex i el polze enganxats al front, referint-se a una de les danses humiliants dels vencedors del Fortnite. Va ser ridícul que donés a entendre que pel fet de guanyar un mundial podia seure a la mateixa taula que Messi i Ronaldo. I encara em va semblar més incomprens­ible –d’un narcisisme fora mida, vaja– que fes un reportatge sobre la decisió de seguir o no a l’Atlètic de Madrid. La manera com s’ha posat al servei de l’equip, en canvi, acceptant de bon començamen­t un rol complement­ari en aquest onze plagat de vaques sagrades, m’ha semblat admirable. I el fet de no haver arronsat les espatlles en veure que les seves contribuci­ons eren més aviat anecdòtiqu­es, també.

L’explicació que em dono, per justificar la miopia a l’hora d’enfocar el personatge, és que deu entendre l’estrellat a la manera millennial, com un youtuber, en el sentit que per a ell l’important és jugar, formar part de la partida, abans de ser qui la resol o decideix a què es juga. L’engrescado­r és que aquesta humilitat té més aviat l’aspecte d’una discreció intel·ligent que no d’una falsa modèstia. Griezmann està trobant una altra manera de florir.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain