La Vanguardia (Català)

“Final anticipada” a Bilbao

Quique Setién augura un “partit de tensió” entre dos històrics de la Copa

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

Més que el rival, tenint en compte el seu irregular rendiment fora del Camp Nou, per al Barça la grossa del sorteig dels quarts de final de la Copa era jugar a casa. No va tenir aquesta sort, i el bombo de la Federació va oferir un clàssic del torneig, un AthleticBa­rça a partit únic (les semifinals seran l’única ronda a doble partit) a San Mamés. Serà una dura prova per al conjunt de Quique Setién contra un adversari que a la Lliga només ha perdut un partit a casa, amb el València. “Segur que els aficionats veuran un bon partit, de tensió, de ritme, entre dos equips que lluitaran per passar l’eliminatòr­ia, dos històrics en aquesta competició. Han jugat moltes finals i serà gairebé una final anticipada”, va dir l’entrenador blaugrana.

Barça (30) i Athletic (23) són els clubs amb més trofeus de Copa. Des del seu primer duel el 1920, una polèmica final a Gijón que va acabar amb victòria blaugrana (2-0), s’han vist les cares 41 vegades, entre les quals 7 finals, amb un balanç molt favorable per al conjunt català. L’últim cop que es va imposar l’Athletic va ser als quarts de la Copa del Generalísi­mo del 1960. Des d’aquella claudicaci­ó el Barça s’ha adjudicat 9 eliminatòr­ies i 4 finals.

Però la primera ronda a partit únic que disputaran en la seva llarga història afavoreix les aspiracion­s dels locals, que han hagut de recórrer a la tanda de penals per superar les dues últimes rondes, a Elx i Tenerife. “L’Athletic sempre embogeix a la Copa del Rei, té moltes aspiracion­s d’arribar a la final i pot guanyar qualsevol. San Mames és un camp màgic i pot passar qualsevol cosa”, va analitzar el representa­nt de l’Athletic al sorteig, Andoni Goikoetxea. Va recordar que el Barça no es va poder imposar a Bilbao la primera jornada de Lliga, quan va ser sotmès amb un gol d’Aduriz a última hora.

“Hauria preferit jugar a casa”, va reconèixer en aquest sentit Setién, que va augurar un partit disputat contra un “rival històric”: “L’Athletic és un equip sòlid, que defensa bé i també té gent que et pot fer mal al davant. Potser no és de fer gaires gols, però tampoc no els en fan”. Una vegada perduda la Supercopa i el lideratge de la Lliga, la Copa, un trofeu de rang més baix, torna a adquirir significat per al Barça, que des del 2007 només ha faltat un cop a les semifinals, el 2010, quan va caure als vuitens.

La Copa és l’únic títol que Zidane no ha guanyat amb el Reial Madrid com a jugador ni entrenador, però l’equip blanc tindrà el factor camp a favor per enfrontar-se a una Reial Societat molt inspirada en el torneig, després d’haver eliminat amb solvència l’Espanyol i l’Osasuna. La presència d’Odegaard –cedit pel Madrid– al Bernabeu afegeix morbo al partit.

L’últim superviven­t de les categories inferiors, el sorprenent Mirandés, que ha superat el Celta i el Sevilla, rebrà ara el Vila-real. El València, que va patir per derrotar la Cultural Lleonesa als penals, visitarà el Granada.

La importànci­a del factor camp en el nou format de la Copa ve reforçada per una dada: en les quatre eliminatòr­ies entre equips de Primera que s’han jugat ha passat el local.

LA DADA L’Athletic (23 títols) no aconseguei­x superar el Barça (30) al torneig des dels quarts del 1960

 ?? JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY ?? La rematada acrobàtica d’Aduriz que va significar la derrota del Barça a San Mamés la primera jornada de l’actual Lliga
JUAN MANUEL SERRANO ARCE / GETTY La rematada acrobàtica d’Aduriz que va significar la derrota del Barça a San Mamés la primera jornada de l’actual Lliga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain