La Vanguardia (Català)

“Els partits amb l’Espanyol i el Betis ja els tenen”

El judici del cas Osasuna revela les trampes a LaLiga i marcarà un precedent en el ball de maletins

- JOKIN LECUMBERRI

Tenen l’empat amb l’Espanyol i el partit de l’última jornada amb el Betis també el tenen”. El missatge de WhatsApp desesperat del dirigent del Granada, Enrique Pina, va alimentar encara més les sospites del president de LaLiga, Javier Tebas. La informació havia sobrepassa­t la categoria de rumor. Des del Valladolid, el seu mandatari, Carlos Suárez, no deixava d’enviar-li missatges en el mateix sentit: “Caldria baixarlos a l’acte, no s’hauria de jugar la jornada”. La font era fiable, venia de dins del mateix vestidor de l’Osasuna.

El judici del cas Osasuna per pactar resultats de partits ha posat dos finals de temporada en dubte. Són els correspone­nts als cursos 2012-2013 i 2013-2014. Aquestes dues temporades l’equip navarrès hauria gastat 1,6 milions en primes a equips per guanyar rivals directes per la permanènci­a i, fins i tot, hauria pagat el Getafe i el Betis per deixar-se guanyar a Pamplona. També l’Espanyol per assegurars­e l’empat a Cornellà.

El punt de mira, sobretot, apunta les jornades 37 i 38 de la temporada 2013-2014, dues setmanes de maletins, reunions secretes i detectius. Segons va confessar l’exgerent de l’Osasuna, Ángel Vizcay, el pla es va ordir a l’hotel Los Galgos de Madrid, dies abans del penúltim partit. Allà, ell i l’exdirectiu Txuma Peralta es van reunir amb els jugadors del Betis Antonio Amaya i Xavier Torres i van acordar el pagament de 650.000 euros a canvi que s’imposessin al Valladolid i, després, es deixessin guanyar a Pamplona. “Això d’Osasuna –va alertar Suárez a Tebas– ho fan des del club, també hi està ficat Puñal [capità]; si fan falta tres gols els fiquen, ha dit Javi Gracia [entrenador]”. Sisi, jugador navarrès, filtrava el pla.

Els senyals dels mòbils presumptam­ent utilitzats per Peralta i Torres per als contactes, a nom d’altres persones, acrediten els matxs. Sobretot el segon, a Sevilla, abans que els verd-i-blancs visitessin El Sadar. Peralta truca a Torres una vegada que el director de la Fundació Osasuna ha arribat a la ciutat amb un necesser amb 400.000 euros. La terminal de Torres, llavors, s’acosta fins als voltants de l’hotel dels directius. Peralta i Vizcay van explicar que van lliurar els diners en un pàrquing privat pròxim. Tots dos van rebre 200 trucades del mòbil del Betis els següents vuit mesos. “Tenim la convicció que reclamaven més diners”, va assegurar el cap de la investigac­ió.

La jornada prèvia, els dirigents navarresos havien pactat l’empat a Cornellà a canvi de 250.000 euros. El lliurament de l’import va tenir lloc la vigília del partit a l’NH Cornellà, on es concentrav­a l’equip perico. Els detectius de LaLiga, pendents de testificar, envoltaven els hotels. Tot i això, el punt, en un partit sense ritme,

MISSATGES DESESPERAT­S

Els dirigents del Granada i el Valladolid van posar en alerta LaLiga sobre els plans de l’Osasuna

ABSENTS Carlos Suárez, Enrique Pina i Sisi estaven cridats a declarar però no es van presentar

va deixar l’Osasuna sense dependre de si mateix. La victòria contra el Betis l’última jornada no va evitar el descens, ja que, entre altres resultats, el Granada va guanyar 0-1 el Valladolid.

El president val·lisoletà, Carlos Suárez, va escriure desesperat a Tebas dies abans: “Com que ho tinc gairebé impossible, potser perdo i em carrego aquells pocavergon­yes d’Osasuna”.

Aquesta setmana estaven cridats a declarar Suárez, Pina i Sisi –a qui LaLiga li va garantir el seu “futur profession­al” si confessava en seu judicial–, però cap dels tres no es va presentar. Si no ho fan el dia 10, seran arrestats.

Si hi ha condemna, el cas marcarà un abans i un després. Serà un precedent no només pel que fa a la compra de partits sinó també en les primes a tercers. El tradiciona­l ball de maletins serà, amb la sentència a la mà, il·legal.

 ?? JESÚS DIGES / EFE ?? Javier Tebas declarant dijous com a testimoni
JESÚS DIGES / EFE Javier Tebas declarant dijous com a testimoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain