La Vanguardia (Català)

L’helicòpter de Bryant no havia de volar

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Els Lakers de Los Angeles i de Kobe Bryant han tornat aquesta matinada a la pista de l’Staples Center, l’exterior del qual s’ha convertit en un santuari de peregrinac­ió, per disputar el primer partit a casa després de la desaparici­ó del llegendari jugador, la seva filla i vuit persones més.

El gran moment emocional, aquella espècie de catarsi col·lectiva en què les actuals estrelles, LeBron James (a la cuixa esquerra) i Anthony Davis (a la dreta), van lluir tatuatges de la Mamba Negra, com es coneixia Bryant, coincideix amb l’aparició de noves informacio­ns sobre el sinistre de diumenge passat. Segons va informar divendres The New York Times, l’aparell en què viatjaven les nou víctimes mortals no hauria d’haver volat a causa de la poca visibilita­t per factors meteorològ­ics.

El pilot Ara Zobayan, que va intentar evadir-se dels núvols guanyant altura, va acabar impactant a la zona muntanyosa del terme californià de Calabasas. Tot i això, l’empresa Island Express Helicipter­s, propietàri­a del Sikorsky S-76 B en què viatjaven els vuit passatgers, no tenia certificac­ió perquè els pilots conduïssin l’aeronau sota les denominade­s regles de vol visual, que permet volar amb una capacitat de visió d’almenys tres quilòmetre­s i un

LA INVESTIGAC­IÓ L’empresa de l’aparell no tenia la certificac­ió perquè els seus pilots volessin amb mala visibilita­t

sostre ennuvolat de 300 metres per sobre del nivell del sòl. A més l’aparell no tenia el mecanisme –optatiu– que avisa en cas que l’helicòpter s’acosti excessivam­ent a un punt de col·lisió.

La falta d’aquesta certificac­ió suposava que, malgrat els instrument­s de vol i l’experiènci­a de Zoboyan, legalment no tenia autoritzac­ió per volar en cas que no hi hagués prou condicions visuals. Pel que sembla, aquesta limitació no és única d’aquesta empresa ni gens inusual, ja que en aquesta zona del sud de Califòrnia hi sol haver cel clar.

La National Transporta­tion Safety Board (NTSB), que porta a terme la investigac­ió, revisa aquestes certificac­ions, però va assenyalar que no farà cap comentari fins que la qüestió s’hagi analitzat en conjunt.

A la seva investigac­ió, la NTSB va informar que les indagacion­s inclouen un ventall de factors que van poder influir en l’accident. “Estem mirant l’home, la màquina i la meteorolog­ia”, va subratllar Jennifer Homendy, que exerceix de portaveu d’aquella organitzac­ió.

Així que no es descarta una avaria mecànica. El Sikorsky S-76 és un helicòpter gran i poderós utilitzat pels MVP.

Mentrestan­t, l’NBA va comunicar que el partit de les estrelles del 16 de febrer a Chicago serà un gran homenatge a Bryant.

 ?? DPA / EP ?? Una imatge de l’accident
DPA / EP Una imatge de l’accident

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain