La Vanguardia (Català)

El PIB d’Itàlia cau un 0,3% el quart trimestre

L’eurozona creix un 1,2%, al ritme més baix des del 2013

-

L’economia italiana es va contreure un 0,3% en el quart trimestre del 2019, segons la dada provisiona­l publicada ahir per l’Institut Nacional d’Estadístic­a italià (Istat), la qual cosa deixa el creixement anual de la tercera economia de l’eurozona en el 0%, per sota de les previsions de l’Executiu de Giuseppe Conte, que preveia tancar l’exercici amb una pujada de l’economia del 0,1%.

La caiguda del producte interior brut (PIB) va ser la més gran des de principis del 2013 i va desbaratar les previsions dels economiste­s, que esperaven un creixement del 0,1%. El retrocés es va produir pel mal resultat del sector industrial i l’agricultur­a, mentre els serveis es van estancar, cosa que va contreure la demanda interna. La caiguda es fa pública dies després que el Fons Monetari Internacio­nal (FMI) advertís que el deute públic d’Itàlia, que ja suposa el 137% del PIB, pujarà un altre cop aquest any amb un creixement econòmic crònicamen­t baix. En el tercer trimestre, el PIB havia crescut un 0,1% respecte als tres mesos anteriors, i la taxa interanual se situava en el 0,5%.

La mala dada d’Itàlia s’ha afegit a la debilitat de França i Alemanya, les tres principals economies del bloc de l’euro, i han fet caure el creixement de la zona. Segons l’estimació preliminar publicada per l’oficina comunitàri­a d’estadístic­a, Eurostat, l’alentiment de l’activitat va ser particular­ment notable en el quart trimestre del 2019, quan el PIB de l’eurozona es va frenar al 0,1% des de l’augment del 0,3% que havia tingut en els tres mesos anteriors, la qual cosa suposa el ritme d’expansió trimestral més baix des del primer trimestre del 2013. En el conjunt de l’any 2019, l’economia de l’eurozona va créixer un 1,2%, cosa que implica una significat­iva desacceler­ació respecte de l’expansió de l’1,9% del 2018 i representa el menor ritme de creixement de l’eurozona des de la recessió experiment­ada el 2013.

En el conjunt de la Unió Europea (UE), un espai que per última vegada inclou al Regne Unit el 2019, el creixement econòmic va ser de l’1,4% l’any passat, sis dècimes menys que el 2018 i la dada més feble des del 2014, quan el PIB dels Vint-i-vuit va augmentar un 1,7%.

Aquestes dades contrasten amb la vitalitat més alta dels Estats Units, que dijous va anunciar que la seva economia va créixer el 2019 un 2,3%, una frenada notable davant el 2,9% registrat el 2018, i la dada d’expansió més feble des del 2016 a causa de la caiguda de la inversió i les tensions comercials.

La frenada de l’eurozona reflecteix el retrocés del PIB d’Itàlia, però també el de França, segona economia de l’eurozona, que l’últim trimestre del 2019 va patir una inesperada reducció del PIB del 0,1%, per l’impacte de les vagues d’aquest hivern contra la reforma de les pensions impulsada pel president Emmanuel Macron. El ministre de Finances, Bruno Le Maire, va culpar de la caiguda els bloquejos dels ports, la xarxa ferroviàri­a i els dipòsits de combustibl­e, i va destacar que el consum i la inversió empresaria­l s’han mantingut. “Aquesta desacceler­ació temporal no qüestiona els fonaments del creixement francès, que són sòlids”, va assenyalar. En la seva opinió, els bloquejos d’ infraestru­ctures van oblig arles empreses a utilitz arles seves existèncie­s enlloc d’ augmentar la producció, demane raques ens e aquest efecte el creixement hauria estat d’aproximada­ment el 0,3%. En el conjunt del 2019, l’economia francesa va créixer un 1,2%.

Eurostat estima que Alemanya va tenir un creixement del PIB del 0,6% l’any passat, tot i que l’oficina federal d’estadístic­a del país no ha publicat dades oficials, previstes per a d’aquí dues setmanes.

Economiste­s consultats per Bloomberg van atribuir la frenada de l’economia europea a les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina, i a l’impacte en el clima empresaria­l que tenen les amenaces del president Donald Trump d’elevar els aranzels a la Unió Europea, així com a la incertesa del Brexit.

EL LLAST DE LA INDÚSTRIA La manufactur­a i el camp frenen Itàlia, així com el seu deute, del 137% del PIB

FRANÇA TAMBÉ CAU L’economia pateix l’impacte de les vagues contra Macron i baixa el quart trimestre

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG ?? L’FMI ha advertit Itàlia que l’elevat pes del deute perjudica la seva economia
ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG L’FMI ha advertit Itàlia que l’elevat pes del deute perjudica la seva economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain