La Vanguardia (Català)

El Sabadell baixa un 13,94% en comptabili­tzar ajustos al final de l’any

- CONCHI LAFRAYA

Banc Sabadell va baixar ahir en borsa un 13,94%, la caiguda més important des de l’anunci del Brexit, en una jornada marcada per les valoracion­s que van fer els analistes després dels resultats.

El banc va aconseguir duplicar els guanys fins a 768 milions d’euros el 2019 per menys provisions al Regne Unit i les plusvàlues derivades de la venda de Solvia, però algunes pèrdues addicional­s i no esperades per la desinversi­ó d’actius tòxics no van caure bé als inversors que van fugir del valor.

Preguntat per la caiguda de les accions, el conseller delegat, Jaume Guardiola, va argumentar que era la factura pagada per la neteja de balanç que s’ha fet de més de 8.200 milions. “El més positiu del 2019 és que hem fet un desguàs rellevant de tots els actius improducti­us”, va asseverar.

Al vendre carteres d’actius improducti­us a fons s’han hagut d’assumir descomptes addicional­s, amb la qual cosa han hagut de fer-se provisions addicional­s per uns 131 milions.

El resultat ahir va ser un càstig en borsa, però la realitat és que el Sabadell és ara un banc nou per afrontar les proves de solvència d’aquest any, així com la nova era de la digitalitz­ació. La seva ràtio de capital se situa en el 12,1%, que representa un dels percentatg­es més alts entre les grans entitats financeres.

Alguns experts diuen que “es tracta d’una correcció esperada, però exagerada”. I afegeixen: “El cost del risc continua baixant i el mercat decidirà els propers dies, després de la primera reacció de rebuig pel canvi de les expectativ­es”.

Després de la caiguda, la capitalitz­ació del banc es va quedar ahir en 4.580 milions. Les accions del Sabadell van tancar a 0,814 euros.

Pel que fa a fusions, el president, Josep Oliu, va argumentar que tots els bancs a Europa cotitzen per sota del valor en llibres, però va assegurar que en aquests moments “no es contempla cap fusió”, sinó seguir el full de ruta dissenyat pel Sabadell, que es basa a “reduir costos, estalvis progressiu­s i anar adequant el banc a la transforma­ció digital”.

Pel que fa a la seva filial britànica TSB, Oliu va explicar que “no està a la venda”, malgrat que aquest any encara ha generat pèrdues d’uns 45 milions. Es continuarà amb l’ajust de personal (l’any passat van sortir unes 800 persones de la filial britànica) perquè comenci a aportar beneficis al grup.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain