La Vanguardia (Català)

Les grans elèctrique­s van invertir 11.000 milions

- MADRID

Les cinc principals empreses integrades del sector elèctric espanyol (EDP, Endesa, Iberdrola, Naturgy i Viesgo) van invertir de forma conjunta 11.021 milions d’euros en les seves activitats al mercat entre els anys 2016 i 2018, segons un informe elaborat per Deloitte, presentat ahir en una jornada organitzad­a per la Fundació Naturgy.

D’aquesta xifra total d’inversions, 1.150 milions d’euros van correspond­re en aquells tres anys a R+D+I, dels quals gairebé una tercera part es va destinar a l’activitat elèctrica a Espanya. Entre els anys 2016 i 2018, la xifra d’inversió en aquesta àrea en activitats elèctrique­s va créixer un 40%.

A l’informe, presentat per Oliverio Álvarez, soci de Deloitte, es destaca que el sector elèctric a Espanya va tenir una rendibilit­at econòmica mitjana d’aproximada­ment un 3,62% anual en el període 2016-2018.

Quant a l’ocupació, l’any 2018 les empreses del sector comptaven amb 27.000 treballado­rs a Espanya. Així mateix, l’informe assenyala que el tipus mitjà efectiu de l’impost de societats, en el període 2016-2018, va ser d’aproximada­ment un 21,8%.

En la mateixa jornada, l’economista especialit­zat en mercats d’energia Miguel Ángel Lasheras va presentar un altre estudi, elaborat per la Fundació Naturgy, que destaca que la potència instal·lada d’energies renovables a la península Ibèrica en l’exercici 2018 representa­va el 52% del total i la producció procedent de fonts renovables va assolir el 42%.

El president de la Fundació Naturgy, Rafael Villaseca, va explicar ahir que els dos informes ofereixen “totes les dades integrades de manera completa i transparen­t” del sector energètic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain