La Vanguardia (Català)

Airbus paga 3.600 milions en multes i evita ser processada per corrupció

-

Airbus va acceptar ahir pagar multes de prop de 3.600 milions d’euros a la justícia francesa, britànica i nord-americana per eludir processos per corrupció en aquests tres països i evitar així possibles condemnes.

La Fiscalia Nacional Financera de França (PNF) va indicar ahir que el grup aeronàutic europeu s’ha compromès a abonar en un termini de deu dies al Tresor francès 2.083.137.455 euros i a ser objecte d’una avaluació durant tres anys per l’Agència Francesa Anticorrup­ció. A canvi d’això, la PNF posarà fi al procedimen­t obert el juliol del 2016 per corrupció i relatiu a contractes de venda d’avions civils i de satèl·lits entre el 2004 i el 2016. En paral·lel, Airbus haurà d’abonar 983.974.311 euros a les autoritats britànique­s i 525.655.000 euros al Tresor del Regne Unit, per al tancament de les investigac­ions obertes en aquells dos països. Dimarts, l’empresa ja havia indicat que tenia un principi d’acord amb la PNF, amb l’agència britànica contra el frau SFO i amb el departamen­t de Justícia dels Estats Units.

Va establir també llavors una provisió de 3.600 milions d’euros a compte de l’exercici del 2019. Les multes quedaran reflectide­s en els resultats d’aquest any, per la qual cosa Airbus difícilmen­t podrà tornar a oferir un benefici de més de 3.000 milions com el del 2018.

Aquest assumpte feia penjar una amenaça significat­iva sobre la companyia, com la de no poder presentar-se a licitacion­s públiques. Té a veure amb el recurs en el passat a intermedia­ris no declarats per obtenir contractes civils i militars, així com amb el possible incomplime­nt de la normativa dels Estats Units sobre les regulacion­s sobre el tràfic internacio­nal d’armes.

Conscient dels riscos que corria, el 2016 Airbus es va denunciar davant l’SFO, que va llançar una sèrie d’indagacion­s sobre el recurs a aquells consultors. Més tard va fer el mateix la Fiscalia Nacional Financera de França.

Als Estats Units va ser el departamen­t de Justícia el que va obrir igualment un procedimen­t per una possible infracció de la seva reglamenta­ció sobre la venda d’armes. Al rebre crèdits a l’exportació d’agències governamen­tals a Europa, estava obligat a esmentar els intermedia­ris implicats en els seus contractes i si no ho feia s’exposava a procedimen­ts penals.

Des que es va autodenunc­iar, el fabricant aeronàutic va prescindir d’aquells consultors i va posar en marxa una operació de transparèn­cia com a primer pas per a una sortida negociada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain