La Vanguardia (Català)

El coronaviru­s frena la borsa, que recula un 1,9% al gener

L’Ibex 35 perd la cota dels 9.500 punts al tancament del mes

-

La borsa espanyola va tancar ahir amb una caiguda de l’1,16% i va acabar el mes de gener amb un descens de l’1,9%, el més accentuat que ha registrat des del juliol passat. El principal indicador del parquet nacional, l’Ibex 35, va acabar per sota de 9.400 punts, cosa que el situa a nivells desconegut­s des de feia gairebé vuit setmanes. En aquesta setmana el selectiu va retrocedir un 2,03%, el pitjor descens des de la primera setmana de l’octubre passat.

Els analistes assenyalen que els mercats s’han vist afectats per la irrupció del coronaviru­s a la Xina i l’impacte que pot tenir aquesta contagiosa malaltia en l’economia mundial, al suposar un fre al comerç internacio­nal. També expliquen els descensos per un esgotament de la pujada empresa fa gairebé mig any i la materialit­zació de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, encara que s’obri ara un període transitori amb poca afectació en les economies britànica i comunitàri­a.

El retrocés dels bancs, la caiguda del sector turístic per les implicacio­ns en el seu negoci de l’epidèmia xinesa i d’altres companyies, els resultats empresaria­ls de tancament del 2019 de les quals no han agradat als inversors, també han influït en la borsa espanyola aquest primer mes de l’any.

Del resultat mensual dels grans valors només ha pujat l’empresa Iberdrola, un 11,59%. La multinacio­nal Repsol ha caigut un 10,52%, mentre el barril de petroli Brent cedia un 12% al gener i es canviava a 58 dòlars. Alhora, el banc BBVA va descendir més d’un 6%; Banco Santander, un 4,72%; Inditex, un 3,43%, i Telefónica, un 1,89%. El pessimisme també s’ha propagat a la resta de mercats d’arreu del món. Índexs com el Dow Jones, Nikkei, Dax o Euro Stoxx o Footsie, que van assolir pràcticame­nt màxims històrics a mitjans de mes, s’han anat desplomant en els últims dies. Una excepció ha estat l’índex tecnològic Nasdaq, impulsat aquesta setmana per la presentaci­ó de resultats de les grans tecnològiq­ues.

 ?? MARISCAL / EFE ?? Els mercats es van tenyir de vermell durant la jornada d’ahir
MARISCAL / EFE Els mercats es van tenyir de vermell durant la jornada d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain