La Vanguardia (Català)

Sanitat busca els contactes del turista alemany contagiat

El coronaviru­s de Wuhan ja suma més de 250 morts i 12.000 infectats

- CELESTE LÓPEZ

Els responsabl­es de Sanitat estan buscant totes les persones que van estar en contacte amb el turista alemany de l’illa canària de La Gomera infectat pel coronaviru­s de Wuhan. L’home es va contagiar a Alemanya.

Tranquil·litat. Aquesta és la paraula que repeteixen més vegades les autoritats sanitàries espanyoles, que tenen com a preocupaci­ó principal evitar que l’alarma s’instal·li a la societat. Entenen que hi hagi preocupaci­ó, com va reconèixer ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, però no por. Aquest és el principal missatge que llança el Ministeri de Sanitat després de fer-se públic el primer infectat de coronaviru­s detectat a La Gomera (Canàries) divendres a la nit.

Segons va explicar el director del Centre de Coordinaci­ó d’Emergèncie­s Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, el turista alemany que ha donat positiu, es troba bé, sense símptomes, aïllat a l’hospital de La Gomera. L’home es va contagiar a Alemanya perquè va mantenir un “estret contacte” amb una persona infectada. Després va viatjar a La Gomera. Els seus companys de pis a l’illa també estan en quarantena, tot i que han donat negatiu. Seguint els protocols establerts, ara les autoritats sanitàries busquen totes les persones que van poder tenir algun contacte amb el turista infectat tant durant el trajecte d’Alemanya a les Canàries com a l’illa.

Pel que se sap fins ara, el coronaviru­s ha arribat a La Gomera en tres salts: des de Wuhan –on viuen els pares d’una ciutadana xinesa resident a Xangai– fins a Munic, i finalment fins a les illes.

Recentment, un matrimoni va visitar la seva filla a Xangai. La parella estava infectada, sense saber-ho, i va encomanar el coronaviru­s a la filla. Després la dona va viatjar a Alemanya, on va impartir un curs en una empresa, i presumible­ment va ser allà on es van infectar quatre dels seus empleats que van tenir un contacte estret amb ella. Era el 25 de gener.

El ciutadà alemany que després va viatjar a La Gomera va ser al domicili d’un dels quatre contagiats pel virus, que encara no havia desenvolup­at els símptomes, i probableme­nt va ser allà on es va contagiar.

El turista alemany va pujar a un avió el 28 de gener juntament amb un grup de cinc amics i van volar fins a l’aeroport del sud de Tenerife. Després d’aterrar van embarcar en un vaixell de passatgers que en poc més de mitja hora els va portar fins a la capital de La Gomera –San Sebastián de la Gomera– des d’on van conduir vint quilòmetre­s fins a la casa d’Hermigua on es van allotjar.

Mentrestan­t, es va diagnostic­ar el propietari del domicili d’Alemanya on havia anat el turista abans de viatjar a les Canàries, de manera que les autoritats sanitàries alemanyes es van posar en contacte amb les espanyoles per localitzar-ne l’amic (29 de gener). Després de les anàlisis (31 de gener), només un dels cinc turistes alemanys ha donat positiu a les proves del coronaviru­s, si bé evoluciona molt favorablem­ent. Hi ha una sisena persona que també va estar en contacte amb el turista infectat, que ha estat aïllada a casa seva.

Ahir el cap de servei d’Epidemiolo­gia del Servei Canari de la Salut, Domingo Núñez, va informar que es posaran en contacte amb les persones que van viatjar

INVESTIGAR EL TRAJECTE El pacient contagiat va viatjar amb avió des d’Alemanya a Tenerife el 28 de gener

PRÒXIMS PASSOS El ministre Salvador Illa convocarà les comunitats aquesta mateixa setmana

dins el mateix avió fins a Tenerife que va agafar turista alemany, mentre que el trajecte amb vaixell fins a La Gomera no presenta problemes perquè l’afectat no es va moure del seu lloc al costat d’una finestra.

Núñez va comparèixe­r en roda de premsa, juntament amb el president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, i la consellera de Sanitat, Teresa Cruz, per explicar a més que les cinc persones que han mantingut contacte estret amb l’afectat continuen sense símptomes i en observació.

Ahir el ministre de Sanitat va anunciar que la setmana que ve es reunirà amb les comunitats autònomes “per reforçar la situació i la coordinaci­ó”. “Es tracta de continuar treballant en la mateixa línia de coordinaci­ó i seguiment diari de la situació i de les decisions basades en els criteris dels experts”, ha assenyalat Salvador Illa.

 ?? BORJA SUAREZ / REUTERS ?? Un jove amb una màscara ahir a l’hospital de La Gomera on cinc turistes estan aïllats
BORJA SUAREZ / REUTERS Un jove amb una màscara ahir a l’hospital de La Gomera on cinc turistes estan aïllats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain