La Vanguardia (Català)

Harvey Weinstein

Productor de cinema

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Harvey Weinstein no guanya per a disgustos en un judici contra ell per presumptes abusos sexuals que se li farà molt llarg. Quatre dones més han declarat en contra seu i han descrit com el productor les va violar.

Quatre claus. A Harvey Weinstein l’han crucificat aquesta setmana els testimonis de quatre dones que de manera gràfica van detallar al tribunal de Manhattan com van patir les urpades del presumpte depredador.

Les seves confession­s van descriure als membres del jurat un personatge sinistre, que manipulava la indústria del cinema per satisfer els seus desitjos sexuals i les seves misèries més profundes.

Dawn Dunning, d’Ohio, avui amb 40 anys, treballava el 2004 en un bar del Meatpaking District quan va aparèixer Weinstein.

Somiava ser actriu. La va citar en un hotel. Va obrir la porta vestit amb un barnús i li va demanar que participés en un trio, amb el seu assistent, a canvi de la garantia d’incloure-la en tres pel·lícules. “Aquí hi ha els contractes”, li va dir.

–Em vaig posar a riure, vaig pensar que només era una broma.

A ell li va sorgir la ira. “No faràs

“Així funciona això”, li va dir a una noia que es va resistir a fer un trio, i va citar Hayek, Theron i Thurman

mai res en aquest negoci. És com funciona això!”. I va afegir que “així és com les actrius han arribat on són”, frase que va il·lustrar amb tres noms prominents: Salma Hayek, Charlize Theron i Uma Thurman,

D’aquesta manera s’entén que aquest judici es vegi com una prova de foc, com una fita del #MeToo, moviment que ha destapat acusacions contra poderosos homes en els negocis, en el món de l’espectacle, en els mitjans o la política. Weinstein, a qui han denunciat més de 90 dones, va ser-ne l’espurna.

“Si escoltava la paraula no es desencaden­ava la seva fúria”, va explicar, entre sanglots, Jessica Mann, de 34 anys. Ella, amb Mimi Haley, de 42, configuren els càrrecs de la Fiscalia, cinc delictes d’abusos i violació que poden portar a la presó per a tota la vida el tità de Hollywood, guanyador de l’Oscar amb films com Shakespear­e in love.

Amor, precisamen­t, o consentime­nt és el que al·lega la defensa del productor. Els seus advocats van

respondre que Mann va tenir una relació romàntica amb Weinstein, a qui va conèixer el 2012. Ella no va negar que tot va començar com una amistat i que van mantenir sexe oral sense penetració.

“La primera vegada que el vaig nu vaig sentir compassió. pensar que estava deformat i era intersexua­l, tenia cicatrius, va patir cremades, no tenia i semblava més una vagiil·lustrar a la sala. coses van anar empitjoran­t el 2013 la va penetrar per un hotel. Després va anar al i va trobar “que s’havia punproduct­e per a l’erecció”. dins em sentia enfadada i esPerò va tornar a veure’l i intercanvi­ar missatges afec“No volia que pensés que amenaça”, va aclarir. una altra aspirant a actriu, ebutjar els seus acostament­s, que la va assaltar en un hotel del el 2006. “Li vaig dir que no i tenia el període”, va recordar. “Em va empènyer, em va tirar al llit i vaig pensar que m’estava violant”. “Llavors, va treure el tampó i va posar la seva boca als meus genitals. Estava mortificad­a”, va recalcar. Les altres quatre que han testificat –ja ho va fer Annabella Sciorra, que va relatar com la va violar– o que ho han de fer –falta Lauren Young– no s’inclouen com a acusació, però se’ls ha permès declarar per demostrar una pauta de conducta.

“Se’m va posar a sobre. Li vaig suplicar que no ho fes”, va remarcar Tarale Wulff, el quart clau. “Però em va contestar –va afegir– que no em preocupés, ‘tinc la vasectomia’. Em va violar”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? GAIA SQUARCI / REUTERS ?? Dawn Dunning. Abusos
Era cambrera i es va ne garaun trio, però no es va deslliurar d’ell Lauren Young. Abusos És l’única que falta per declarar: la va tocar i després es va masturbar
Annabella Sciorra. Violació
L’actriu de Los Soprano va patir les seves grapes als noranta
Mimi Haley. Abusos
Va relatar com li va posar la boca a la vagina
Amor en temps
de còlera. Harvey Weinstein, de 67 anys, assegura que les relacions amb totes les dones que l’acusen sempre van ser consentide­s
GAIA SQUARCI / REUTERS Dawn Dunning. Abusos Era cambrera i es va ne garaun trio, però no es va deslliurar d’ell Lauren Young. Abusos És l’única que falta per declarar: la va tocar i després es va masturbar Annabella Sciorra. Violació L’actriu de Los Soprano va patir les seves grapes als noranta Mimi Haley. Abusos Va relatar com li va posar la boca a la vagina Amor en temps de còlera. Harvey Weinstein, de 67 anys, assegura que les relacions amb totes les dones que l’acusen sempre van ser consentide­s
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain