La Vanguardia (Català)

Les claus del Brexit

Tot el que cal saber sobre l’impacte en la vida quotidiana de la sortida del Regne Unit de la UE

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Estrenem Brexit i això suposa un canvi que sacseja profundame­nt els fonaments de la Unió Europea. Aquest 1 de febrer es va fer el primer pas, la sortida oficial del Regne Unit de la UE, però passant per un període de transició que farà que les transforma­cions no siguin perceptibl­es en la vida quotidiana fins al 2021. A continuaci­ó, veiem algunes de les conseqüènc­ies del Brexit.

Què ha canviat des de l’1 de febrer?

En la vida quotidiana dels ciutadans, pràcticame­nt res. Fins a finals d’any tot continuarà igual. La gran modificaci­ó és que els britànics han deixat de tenir representa­ció a les institucio­ns europees, ni comissari, ni ministres, ni parlamenta­ris ni jutges. Continuen obligats per les normes fins i tot el 31 de desembre, però sense participar en els centres de decisió.

Quant dura la transició?

Onze mesos, fins l’1 de gener, que serà el moment del gran canvi. La transició és un període pactat per facilitar la sortida i donar temps per negociar la relació que mantindran en el futur el Regne Unit com a país tercer i els països de la Unió Europea.

Es pot prorrogar?

Es pot prorrogar una sola vegada per un període d’un o dos anys, però la petició s’hauria de fer abans del juliol del 2020, i el Govern britànic ha manifestat que no pensa fer-ho, amb la qual cosa tot indica que no hi haurà ajornament.

Quin document necessito per anar al Regne Unit?

El DNI espanyol continua sent suficient fins a finals d’any. El que passarà a partir d’aquest moment no està determinat. La intenció és que es permeti l’entrada sense necessitat de sol·licitar visat durant períodes de temps inferiors a 90 dies, però dependrà que la mesura s’apliqui de manera recíproca pels dos costats.

Continua sent vàlid el carnet de conduir?

Durant el període de transició es pot continuar fent servir en els viatges al Regne Unit.

Puc continuar gaudint del roaming?

Sí. Durant aquests onze mesos, l’ús dels mòbils no canvia. A partir del gener del 2021, tot dependrà dels acords a què arribin Brussel·les i Londres.

Quina cobertura sanitària tenen els turistes al Regne Unit?

Fins a final del 2020 podran continuar amb la targeta sanitària europea.

Continuen els Erasmus?

El Regne Unit continuarà participan­t en el programa Erasmus+ fins al 31 de desembre del 2020. Això està garantit i probableme­nt es es doni més enllà atesa la predisposi­ció de Londres a mantenir la participac­ió, però queda subjecte a negociacio­ns posteriors.

Els espanyols establerts al Regne Unit mantenen els drets de residència?

Aquest és un dels temes més delicats, que va portar a llargues negociacio­ns i que, sobre el paper, està resolt; el que caldrà seguir amb detall és la correcta aplicació. L’Acord de Retirada estableix que els residents conserven plenament els drets, això afecta qualsevol que s’estableixi abans del 31 de desembre del 2020. Al que obliga el Govern britànic és que els residents s’inscriguin en una web concreta abans de final d’any a través d’un procedimen­t creat denominat “EU Settlement Scheme”. A la pràctica, tots els espanyols residents al Regne Unit abans del 31 de desembre del 2020 tindran plens drets. Si fa cinc anys que hi són, rebran la residència permanent, que garanteix viure indefinida­ment amb els drets intactes. Si fa menys de cinc anys, obtenen la categoria de semiperman­ent, que comporta algunes limitacion­s sobre els períodes de temps que poden estar en territori britànic. Hi ha dret de reagrupame­nt familiar: es poden incorporar cònjuges, parelles de llarga durada, pares, fills i nets.

Es manté el lliure comerç?

Les empreses europees i les britànique­s continuara­n comerciant com fins ara, sense cap mena de barrera fins a finals d’any. A partir de l’1 de gener del 2021 tot dependrà de l’acord entre el Regne Unit i la UE . Brussel·les vol una relació el més intensa possible, però advertint que a més adaptació, més lliure mercat, i que, com més evident sigui la divergènci­a, més limitacion­s hi haurà.

Què és l’acord de Retirada?

És el pacte que estableix els termes de la partida d’aquest país de la Unió Europea. Permet que la sortida es faci de manera ordenada, i ofereix certesa legal quan els tractats de la UE deixin d’aplicar-se al Regne Unit

Què és la declaració política?

És el document que acompanya l’acord de Retirada, i que fixa el marc en què es negociarà la relació futura. Aquest dilluns, la Comissió Europea exposarà el seu projecte de directives per negociar com serà aquesta relació. Queden onze mesos escassos de temps per pactar-lo.

Què és el protocol sobre Irlanda?

Va ser el punt més polèmic i que va estar a punt de fer naufragar les negociacio­ns en diverses ocasions. Es tractava de quadrar el cercle que suposa evitar la reinstal·lació d’una frontera dura entre Irlanda del Nord i la República d’Irlanda i alhora, mantenir aquest país dins del mercat únic. El temor que la reinstal·lació de controls posés en perill la pau en aquest territori era compartit per Londres, Dublín i Brussel·les. Al final, una solució tan imaginativ­a com complexa d’aplicar va permetre tancar l’acord.

Pot el Regne Unit tancar nous acords internacio­nals amb tercers països mentre estigui vigent el període de transició?

Els podrà preparar i negociar, però només es podran començar a aplicar al final del període de transició, és a dir, al gener del 2021.

Per què el Regne Unit ha de pagar per anar-se’n?

Aquests pagaments correspone­n a les partides relacionad­es amb els projectes en què es va comprometr­e a participar i als percentatg­es que els correspone­n de les sumes destinades als plans de pensions dels funcionari­s europeus, entre els quals també hi ha els de nacionalit­at britànica.

A quant ascendeix la factura?

A l’acord de Retirada no s’hi estableix una xifra, sinó una metodologi­a per al càlcul. S’estima que s’acostarà als 50.000 milions d’euros.

Què passarà amb els funcionari­s britànics que treballen a les institucio­ns europees?

Malgrat que la normativa requereix tenir la nacionalit­at d’un país de la UE per treballar a les institucio­ns, atesa la particular­itat d’aquest cas, es va decidir que els actuals funcionari­s continuara­n als seus llocs. Tot i això, molts tenen assumit que el Brexit suposarà un fre a la seva carrera, perquè difícilmen­t se’ls promociona­rà en llocs de responsabi­litat ja que la nacionalit­at que ostenten pertany a un país no comunitari.

 ?? KAMIL ZIHNIOGLU / AP ?? Passatgers del primer tren Eurostar que va arribar ahir a París (Gare du Nord) procedent de Londres, i que ho va fer amb dues hores de retard
KAMIL ZIHNIOGLU / AP Passatgers del primer tren Eurostar que va arribar ahir a París (Gare du Nord) procedent de Londres, i que ho va fer amb dues hores de retard
 ?? PAUL FAITH / AFP ?? Cartell contra el retorn de la frontera en una carretera d’Irlanda
PAUL FAITH / AFP Cartell contra el retorn de la frontera en una carretera d’Irlanda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain