La Vanguardia (Català)

La capital australian­a, assetjada pel foc, es prepara per a l’evacuació

-

Els incendis forestals s’han expandit 35.000 hectàrees i han envoltat el Territori de la Capital Australian­a (ACT), Canberra, segons els serveis d’emergència de la regió. Davant l’amenaça del foc, s’ha advertit els residents d’una possible evacuació.

La regió capital, de 400.000 persones, divendres va declarar l’estat d’emergència per la crema de boscos i terres de cultiu que s’acostaven a la capital i en avançament de les condicions meteorològ­iques d’aquest cap de setmana. És la primera vegada que activen l’alerta després dels incendis del 2003, que van matar quatre persones i van cremar fins a 500 cases en un sol dia.

De moment el foc ha arribat als suburbis del sud de Canberra i Tharwa, un poble proper a la capital que ha tancat les carreteres, entre les quals l’autopista, i l’aeroport de la capital es manté tancat des del 22 de gener.

Al matí els avions van crear una línia de contenció a la zona de la muntanya de Canberra i avui està planejat repetir l’actuació. “Avui ha estat un bon dia d’apagar focs per a nosaltres, en termes de protegir béns culturals i infraestru­ctures crítiques”, va afirmar Georgeina Whelan, comissiona­da del Servei d’Emergèncie­s de l’ACT, que va afegir que la intenció és consolidar aquestes línies de contenció.

S’ha previst que durant tot el cap de setmana les condicions climàtique­s es mantinguin. La temperatur­a ha assolit els 42 graus, mentre que l’alta humitat frenarà l’expansió del foc. El vent ha descendit a 35 quilòmetre­s per hora, però es podrien convertir en vents forts de 50 quilòmetre­s per hora a partir d’avui.

Shane Fitzsimmon­s, comissiona­t del servei de Bombers Rurals de Nova Gal·les del Sud, va afirmar que el foc havia destruït casetes i estables, però encara no s’ha informat de cases que s’hagin vist afectades. Les autoritats han advertit als residents que omplin les banyeres per tenir accés a l’aigua quan els incendis arribin a la zona i d’aquesta manera puguin apagar les flames i beure.

Hi ha 60 incendis cremant a tot l’estat, cinc dels quals es troben al sud-est de la capital i cremen fora de control. Alguns d’aquests incendis estan provocant les seves pròpies condicions meteorològ­iques, com ara tempestes de sorra, i tres focs més, a la vall de Bega, han obligat a augmentar el nivell d’emergència. Només un dels 20 focs actius a l’estat de Victòria està en nivell d’emergència.

Des del setembre el foc ha arrasat més de 10,6 milions d’hectàrees de territori, ha segat 33 vides i ha destruït més de 3.000 cases. També s’estima que els incendis han costat la vida d’un bilió de mamífers, rèptils i ocells salvatges.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain