La Vanguardia (Català)

Frescor a la italiana

L’esquerrana Elly Schlein ha estat la figura més votada a les eleccions de l’Emília-Romanya

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

En uns temps en què part de la política es fa a les xarxes socials, a l’EmíliaRoma­nya s’ha fet viral un vídeo. L’han vist quatre milions de persones. És el que mostra Elly Schlein, candidata a les eleccions regionals per una llista progressis­ta, donant suport al president de la regió, Stefano Bonaccini, mentre interroga Matteo Salvino al mig del carrer. “Matteo, soc una excol·lega teva, te’n recordes?”, li diu al líder de la Lliga, completame­nt entregat a la campanya per intentar –sense èxit– que la formació ultradreta­na governés per primera vegada al bastió vermell.

“Al Parlament Europeu”. “Sí,

Elly”, li respon ell, sense gaires ganes. “T’he de fer una pregunta, perquè te la faig des de fa temps i no em respons mai. Per què no heu vingut mai a les 22 reunions sobre la negociació de Dublín?”. Pregunta al també exparlamen­tari –Salvini va estar molts anys a Europa–, sobre el tractat que estableix que el primer país d’accés a la UE és el que ha d’examinar l’acollida.

Distret amb el telèfon mòbil, l’ex-ministre de l’Interior italià li demana un segon per respondre. Passa més d’un minut sense que ho faci, mentre ella espera educadamen­t. De manera que Schlein li repeteix la pregunta. Com en ocasions anteriors, Salvini no contesta. Només li diu que “seguia les reunions importants” abans d’anar-se’n amb molta pressa entre els carrers de San Giovanni in Persiceto. Ella, sense cridar però amb veu enèrgica, li retreu que “és fàcil fer tuits”, però que “quan hi ha coses per canviar no se us veu mai”. “Digueu la veritat perquè sou uns hipòcrites”, acaba.

Avui la jove política de només 34 anys que es va encarar amb Salvini és aplaudida per tota l’esquerra del país i ha estat la persona amb

L’exeurodipu­tada del PD, propera a les ‘sardines’, s’ha fet famosa amb un vídeo on s’encara amb Salvini

un nombre més alt de vots personals –a Itàlia es pot escollir directamen­t el candidat– de l’Emília-Romanya. Seria injust dir que l’èxit d’Elly Schlein es basa en aquest vídeo que ha penjat al compte de Facebook. Ha recorregut tres vegades cada província per escoltar atentament els problemes dels ciutadans a l’Emília-Romanya. També representa­va l’acostament al moviment juvenil de les ‘sardines’, al qual el PD ha agraït públicamen­t per haver tornat la il·lusió als esquerrans desencanta­ts amb la política.

Nascuda a Suïssa de mare italiana i pare dels Estats Units, Schlein va arribar a Bolonya per cursar la carrera de dret. Va començar en política amb associacio­ns d’estudiants i després se’n va anar als EUA per participar a les campanyes de Barack Obama, que li van ensenyar a “capgirar un partit que semblava decidit”. Va tornar a Itàlia per donar suport a Pier Luigi Bersani a les eleccions del 2013. Després va ser elegida eurodiputa­da, va deixar el PD perquè considerav­a que no era prou d’esquerres i va entrar a Possibile, aliança a l’estil de Podem que també va acabar abandonant.

Amb la seva frescor en el tracte, i amb l’ecologisme, l’europeisme i el feminisme com a banderes, l’èxit de Schlein a l’Emília-Romanya l’ha col·locat al mapa polític nacional. A Itàlia alguns la comparen amb Alexandria Ocasio-Cortez, jove i batallador­a congressis­ta demòcrata a Washington. Dins un PD disposat a refundar-se per semblar més atractiu als joves, algú ja li ha proposat que torni i que es converteix­i en presidenta del partit. “Ara per ara estic bé com estic –ha respost– però voldria que es reconstruí­s una casa nova al voltant de les qüestions per les quals la gent s’està mobilitzan­t”.

 ?? SOPA IMAGES / GETTY ?? Elly Schlein en un acte electoral durant la campanya de l’Emília-Romanya
SOPA IMAGES / GETTY Elly Schlein en un acte electoral durant la campanya de l’Emília-Romanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain